Продукти:
3 супени лъжици растително масло – олио/зехтин
1 килограм жълт лук, нарязан на ситно
1/4 чаена лъжичка прясно нарязана мащерка или сушена
1/4 ч.л. сол
черен пипер на вкус
1/2 ч.ч. пилешки бульон – за предпочитане домашен без много сол
3-4 супени лъжици мед
3 супени лъжици балсамов оцет
1/4 чаена лъжичка сушен джинджифил
1/2 ч.ч. нарязани сини сушени сливи
Приготвяне:
В добре загрята тенджера сложете мазнината и добавете към нея нарязания на ситно лук, мащерката, солта и черния пипер. Бъркайте докато лукът поомекне. След това може да добавите бульона, меда, оцета, джинджифила. Сливите е хубаво да ги накиснете във вряла вода за 20-30 минути, да ги отцедите и нарежете на ситно. Тях също прибавете в тенджерата. След като всичко заври добре, продължете да готвите около 10-15 минути. Трябва да се получи гъста смес, лукът да е хубаво омекнал. Това сладко може да сервирате с хляб, месо, сирена.