Продукти:
125 г брашно
1 пакетче бакпулвер
¼ чаена лъжица сол
150 г захар
6 супени лъжици какао
120 мл прясно мляко
2 супени лъжици разтопено масло
225 г кафява захар
400 мл гореща вода
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с мазнина кръгла форма за печене и я поръсете с брашно. В отделна купа пресейте брашното, бакпулвера, солта, захарта и 2 супени лъжици какао. Добавете към тях млякото и разтопеното масло. Разбъркайте добре и излейте сместа в подготвената форма.
В малка купа смесете кафявата захар и 4 супени лъжици какао. Разбъркайте и излейте върху другата смес във формата. Залейте с горещата вода. Печете 45 минути в загрята фурна. Кексът е готов, когато горната му част е изпечена, а долната остане леко разтечена, подобно на шоколадов сос.