Продукти:
125 г брашно
1 и ½ чаени лъжици бакпулвер
¼ чаена лъжица сол
½ чаена лъжица канела
1 чаена лъжица портокалови кори
170 г масло на стайна температура
350 г захар
3 яйца
60 мл прясно мляко
125 г счукани орехи
350 г мед
175 мл вода
1 чаена лъжица лимонов сок
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс с мазнина. Поръсете с малко брашно, за да не залепва. Пресейте брашното, бакпулвера, солта, канелата. Добавете към тях портокаловите корички. Оставете настрана. В купа разбийте маслото със 150 г от захарта до пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате. Прибавете сместа с брашното и разбийте много добре, докато стане гладко тесто. Добавете орехите и разбъркайте с лъжица. Излейте тестото във формата. Печете за 40 минути или до суха клечка. Охладете за 15 минути на стайна температура. Нарежете кекса на парчета. Нека изстине напълно.
За сиропа:
В малка тенджера смесете меда, 200 г захар и водата. Оставете да заври и след това да къкри 5 минути. Разбърквайте постоянно. Прибавете лимоновия сок и разбърквайте за още 2 минути. Залейте парчетата кекс със сиропа. Оставете да изстине напълно преди да сервирате.