Продукти:
- 2 портокала или около 280 грама, обелени и ситно нарязани
- 5 яйца, разделени
- 200 г захар
- 225 г бадеми, счукани
- 2 супени лъжици филиран бадем
- Пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Сложете нарязаните портокали в тиган. Добавете 1 супена лъжица вода. Покрийте с капак и оставете да къкри, докато портокалите се сгъстят, а сокът им се изпари. Оставете да изстинат напълно.
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете кръгла форма за сладкиш с мазнина. Покрийте с пергаментова хартия. Смелете портокалите в блендер или с пасатор. Разбийте белтъците на пяна. Внимателно добавете към тях половината от захарта и разбийте на бавни обороти за 1 минута.
Жълтъците разбийте с останалата захар. Разбивайте в продължение на 2-3 минути, докато сместа се сгъсти. Към тях добавете пасираните портокали и разбъркайте с лъжица. Добавете счуканите бадеми и разбъркайте.
Към жълтъците добавете 3 супени лъжици от белтъците. Разбъркайте внимателно. След това прибавете останалите белтъци и отново разбъркайте бавно, за да остане сместа пухкава. Прехвърлете сместа в подготвената тава. Поръсете с филираните бадеми.
Печете за около час или до златист загар. При проба с клечка за зъби, тя трябва да излиза суха. Оставете да изстине за 20-30 минути преди да извадите от тавата и да разрежете сладкиша. Поръсете с пудра захар и сервирайте.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.