Някои храни и напитки имат слава на нездравословни или просто на калорични, но всъщност могат да подобрят здравословното ни състояние. Например, редовното пиене на кафе може да намали риска от Алцхаймер с 25%, а хапването на шоколад да лекува депресия. Ето някои любопитни факти за храните от "The Sun".
Кетчуп
Кетчупът е калорична добавка към картофки, пица и сандвичи, а скоро стана ясно, че някои треньори от "Премиър Лийг", дори го забраняват на футболистите си. Но той се изработва от домати, които пък съдържат ликопен - антиоксидант, който предотвратява увреждането на клетките и намалява риска от сърдечна болест. Финландско проучване установява и, че при хората, които няколко седмици са яли повече кетчуп, нивата на лошия холестерол спадат. Все пак, добър вариант е хапването на доматено пюре или консервирани домати - те съдържат по-малко захар от кетчупа.
Билки и подправки
Определено правят ястията и салатите по-вкусни. Куркумата намалява риска от рак, а канелата регулира нивата на захарта в кръвта при хората с диабет тип 2. Една чаена лъжичка сух риган съдържа антиоксиданти, които се борят с рака.
Фъстъчено масло
Момичетата трябва да хапват фъстъчено масло - то намалява риска от развитие на рак на гърдата в по-късен етап от живота им. Това показва проучване, публикувано в Breast Cancer Research and Treatment. За момичетата, които са хапвали фъстъчено масло или фъстъци, когато са били между 9 и 15-годишни, било по-малко вероятно на 30 г. да развият рак на гърдата.