Ако вече сте забравили какво е да пиете бира и да ви се замае главата, то се обърнете към японците.
Там са готови да измайсторят нова пенлива течност, но какъв ли ще е ефектът след изпиването й.
В Страната на изгряващото слънце са се захванали да правят бира от ечемичени зърна, престояли във високите космически слоеве.
Пенливата течност ще е с марката Сапоро Биър – една от трите най-големи пивоварни в Япония.
Бирата ще се пие след като се направи от третото поколение растения, чиито семена са пазени пет месеца на борда на Международната космическа станция и то още преди две години.
Това ще е първата космическа бира и ще излезе на пазара през ноември.
Всъщност новото питие няма да се получи никак лесно.
Производителят използва преподаватели от университета, които да анализират въздействието върху растенията на потенциално враждебна среда като микрогравитацията.
В началото компанията ще се пробва да произведе стотина бутилки от тази реколта.
Ечемикът, който е богат на хранителни елементи и на фибри, е особено устойчиво растение и е идеалният кандидат за извънземно култивиране.
Проектът започнал, след като японски учени се присъединили към руски проект за установяване на растенията, които може да се отглеждат в космическа среда, за да позволят на човек да се изхранва самостоятелно в космоса.
Да се надяваме бирата да е пенлива и вкусна и естествено да се домогнем и ние до нея.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.