Продукти:
- 180 г бял шоколад, начупен
- 2 чаши сладкарска сметана
- 1 супена лъжица захар
- 1 чаена лъжица ванилова есенция
- 1 супена лъжица гореща вода
- 1 и ½ чаени лъжици желатин на прах
- За топинга с ягоди:
- 100 г ягоди, нарязани на половини
- ¼ чаша портокалов сок
- 2 чаени лъжици захар
Приготвяне:
В тенджера смесете шоколада, сметаната, 1 супена лъжица захар и ванилията. Загрейте на слаб огън и варете, докато шоколадът се разтопи напълно и сместа стане гладка. Ще отнеме около 10 минути.
Поставете горещата вода в купичка. В нея накиснете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори напълно. Добавете го към шоколадовата смес и разбъркайте отново. Разпределете сместа в отделни купички, като пълните до половината. Завийте с найлоново фолио и охладете в хладилник за 4 часа.
За да направите топинга, смесете ягодите, портокаловия сос и двете лъжици захар в тенджера на средна температура. Оставете да заври, намалете котлона, като разбърквате от време на време. Покрийте с капак и оставете да се задуши за около 2-3 минути, докато ягодите омекнат напълно и сиропът се сгъсти. Свалете от котлона. Оставете да изстине до стайна температура. След това приберете в хладилник за 30 минути.
Разпределете топинга във всяка порция крем. Отново приберете в хладилник за 30 минути преди сервиране.