Продукти:
- 250 г маслени бисквити дижестив
- 450 г крема сирене на стайна температура
- 125 г кисело мляко
- 2 големи яйца
- 1 лимон, нарязан на слайсове
- 120 г масло, разтопено
- 100 мл сметана
- 180 г захар
- 1 цял лимон
- Листенца мента (по желание)
Приготвяне:
За да направите базата, натрошете бисквитите в кухненски робот или блендер. Залейте ги с разтопеното масло. Разбъркайте. Прехвърлете основата във формата за чийзкейка, намазана с мазнина и застлана с хартия за печене. Притиснете добре с лъжица, за да разпределите по дъното на формата.
В купа смесете крема сиренето с киселото мляко и захарта. Настържете кората на лимона и я добавете в сместа. Разбъркайте. Добавете яйцата и сметаната. Разбъркайте с шпатула. Излейте сместа върху основата на сладкиша. Печете за около 1 час в загрята на 170 градуса фурна.
Извадете чийзкейка от фурната. Оставете да изстине напълно. Украсете с пресни резени лимон и мента (по желание). Сложете в хладилник да се охлади добре преди сервиране.