Продукти:
- 3 чаши брашно
- ½ супена лъжица сол
- 2 чаши печен шамфъстък
- 1 и ½ чаши масло на стайна температура
- 2 чаши захар
- 1 супена лъжица лимонови корички
- 1 супена лъжица ванилия
- 4 големи яйца на стайна температура
- ¼ чаша светъл ром
- За лимоновата глазура:
- ¾ чаша захар
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 2 супени лъжици вода
- 1 щипка сол
- ½ супена лъжица ванилов екстракт
Приготвяне:
За тестото:
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс с малко мазнина и поръсете с брашно. Изтупайте излишното брашно и оставете настрана. Пресейте брашното за тестото заедно със солта. Пасирайте шамфъстъците в блендер на няколко пъти, докато се смелят, но не много ситно. С миксер разбийте мекото масло със захарта до пухкава смес. Добавете шамфъстъците, лимоновите корички и ванилията. Отново разбийте. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете брашното на части към сместа, като разбивате след всяко добавяне, така че сместа да стане пухкава и хомогенна. Добавете рома и разбийте. Прехвърлете тестото в подготвената форма. Печете за около 1 час или до суха клечка. Извадете от фурната и оставете кекса да изстине на решетка за 20 минути.
За глазурата:
На котлон на средна към висока температура смесете захарта, лимоновия сок, водата и солта. Разбърквайте, докато захарта се разтвори и течността се сгъсти леко. Добавете ванилията и свалете от котлона. Изчакайте да изстине 10 минути. След това залейте кекса с глазурата. След като изстине добре, можете да го приберете в хладилник за малко, докато стегне леко глазурата.