Продукти:
- 3 бр. тиквички, настъргани
- ½ чаена лъжица сол
- 1 яйце
- 5 супени лъжици брашно
- 4 супени лъжици пармезан
- ¼ чаена лъжица сол
- Черен пипер на вкус
- Олио за пържене
- За дресинга:
- 1 супена лъжица настърган пармезан
- 1 щипка сол
- ¼ чаша заквасена сметана
- 1 стрък пресен копър
Приготвяне:
Смесете тиквичките със солта в купа. Разбъркайте и оставете за 10 минути, за да се отдели водата. Прецедете тиквичките през тензух или в ситна цедка. Подсушете в чиста кърпа и изстискайте максимално течността от тях.
Разбийте яйцето в купа. Добавете брашното, пармезана, солта, пипера. Разбъркайте. Добавете тиквичките и разбъркайте, докато всичко се смеси добре. Загрейте тигана на средна температура. В него налейте мазнина, колкото да покрие кюфтетата. С лъжица добавете от сместа на няколко места в тигана, като оставяте място между кюфтенцата. Пържете до златисто от всяка страна. Отцедете върху хартия.
За да направите топинга, смесете продуктите за него и разбъркайте добре. Сервирайте кюфтетата, поляти със соса.