Трансмазнините са най-голямата опасност, за която трябва да внимаваме, когато решим да си похапнем вкусен шоколад. Какаото в шоколада е много питателна съставка, но някои шоколадови продукти могат да бъдат вредни за здравето ни.Трансмазнините са вид изкуствено масло, което е вредно за външния вид и здравето ни. В сравнение с други масла те се втвърдяват сравнително лесно в кръвта и поради това са свързани със заболявания като атеросклероза и инсулт.
Трансмазнините са вредни и защото влошават чревната среда и затрудняват усвояването на хранителните вещества, което може да доведе до кожни проблеми, лош метаболизъм и запек, предава БГНЕС.
В САЩ отбелязването на трансмазнините върху етикетите на продуктите вече е задължително. През 2018 г. властите в САЩ дори обявиха курс към тяхната забрана.
В Япония пък може да срещнете шоколад, на който да прочетете наличието на трансмазнини. Проблемът е че обозначаването не е задължително. Това означава, че шоколадът може да съдържа тази опасна съставка.
Кои са съставките на добрия шоколад?
1. Изберете такъв, който съдържа какаово масло. Той е безопасен и не съдържа трансмазнини.
2. Препоръчват се продукти без емулгатори или ароматизатори.
3. Погледнете реда, в който са изброени съставките. В идеалния случай настърганото какао трябва да бъде посочено на първо място. (Съставките са изброени в низходящ ред по отношение на количеството. Ако настърганото какао е на първо място, това означава, че то е най-много в шоколада)
4. Ако е възможно, избирайте шоколад със знака за сертифициране JAS или USDA. По този начин се обозначават биологичните продукти. С този сертификат можете да сте сигурни, че продуктът не съдържа трансмазнини и добавки.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.