Козунак на конци иска да приготви всяка уважаваща себе си домакиня на Великден. Наред с агнешкото, зелената салата и шарените яйца, не може без вкусното тестено изделие.
Лесно е да си купите опакован козунак от магазина. Но много по-задоволяващо е да си го приготвите у дома. Освен че цялата кухня ще ухае на него, още по-хубаво е да има конци след разчупване.
Ако мечтаете да приготвите перфектния козунак, не е важно само да биете тестото поне 100 пъти в масата. Освен месенето, е задължително да заложите на качествените съставки. Така ще получите чудесен десерт за вашата Великденска трапеза.
Как да приготвите: Торта с козунак и бисквити
Маникюр за Великден – 5 лесни идеи
Великденски рецепти – козуначени мъфини
Козунак на конци – лесна рецепта
Предлагаме ви една лесна за изпълнение и същевременно сполучлива рецепта, която да изпробвате.
Трябва да знаете, че е добре всички продукти да стоят на стайна температура поне 1 час, преди да започнете приготвянето. Също така предварително се слагат стафидите в коняка или рома, за да се накиснат хубаво.
Необходими продукти:
- 5 чаени чаши брашно (около 1 кг);
- 1 чаена чаша захар;
- 1 чаена чаша прясно мляко;
- 5 яйца;
- 100 грама краве масло;
- 50 грама олио;
- 1 кубче мая (или суха, около 2 супени лъжици);
- 2 броя ванилия на прах;
- 200 грама златни стафиди;
- 2 кутии локум по 140 грама;
- 100 мл ром или коняк;
- лимонови стърготини.