IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Пържен картоф под микроскоп

Учени обясниха защо ароматът на пържени картофки е неустоим

Пържен картоф под микроскоп

Неустоимият аромат на пържени картофки се дължи на смесица от миризми на карамел, лук и... дъска за гладене, установи екип от британски учени.

Учените от лаборатория на университета в Лийдс изолирали различни аромати от миризмата на пържените картофки и открили сложна смесица, която варира според техниката на пържене, използваната мазнина или вида картофи.

Те анализирали ароматите, различавани от човешкия нос, с помощта на техники за разделяне и анализ на молекулите, хроматографията и спектрометрията на масата.

Изследването било поръчано от Съвета на картофа, британската организация, рекламираща този продукт.

Учените забелязали, че в миризмата на картофките, които се подлагат на обикновено пържене, могат да бъдат различени три аромата, а при тези, които преминават през двойно препържване, ароматите са по-сложни и варират от горчивото авокадо, през карамел, сирене, лук, цветя и естествено... картоф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата