Неустоимият аромат на пържени картофки се дължи на смесица от миризми на карамел, лук и... дъска за гладене, установи екип от британски учени.
Учените от лаборатория на университета в Лийдс изолирали различни аромати от миризмата на пържените картофки и открили сложна смесица, която варира според техниката на пържене, използваната мазнина или вида картофи.
Те анализирали ароматите, различавани от човешкия нос, с помощта на техники за разделяне и анализ на молекулите, хроматографията и спектрометрията на масата.
Изследването било поръчано от Съвета на картофа, британската организация, рекламираща този продукт.
Учените забелязали, че в миризмата на картофките, които се подлагат на обикновено пържене, могат да бъдат различени три аромата, а при тези, които преминават през двойно препържване, ароматите са по-сложни и варират от горчивото авокадо, през карамел, сирене, лук, цветя и естествено... картоф.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.