IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Страхил Иванов за храните, които водят до възпаления

Те са главен виновник за много от съвременните болести

Страхил Иванов за храните, които водят до възпаления

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Възпалението – Нож с две остриета

Винаги говорим за възпалението като нещо лошо, защото то е съпътствано от неприятни усещания като подуване, зачервяване, парене и болка. Нещо повече, погрешно го отъждествяваме с проблема или инфекцията, с която се борим, при положение, че възпалението всъщност е защитният механизъм на организма ни. То е първата реакция на имунната ни система към всякакъв вид раздразнения и инфекции, чрез която започва оздравителният процес. Когато обаче „опитът на тялото за решаване на проблема“ продължи повече от необходимото, възпалението се превръща в хронично.

Хроничното възпаление е един от най-лошите врагове на човешкото здраве. Често нищо не подсказва за неговото наличие. Имунната система от своя страна непрекъснато се бори с него, докато образно казано не се „изтощи напълно“ и не престане да функционира правилно. То може да остане скрито с години, превръщайки се в предпоставка за всяка една от дегенеративните болести, които познаваме.

Хроничните възпаления са с многофакторна етиология, включваща радиация, токсични вещества, вирусни и бактериални инфекции, физически или емоционални травми. Причина за възникването на хроничните възпаления обаче могат да бъдат и храните, които консумираме.
Нека видим кои са най-опасните храни в това отношение:

1. Захар и фруктозен сироп

Трапезната захар (захароза) и глюкозо-фруктозният сироп са най-широко използваните подсладители в хранително-вкусовата промишленост. Всеки един човек на планетата знае, че бялата рафинирана захар е вредна. Вярвам, че много от хората вече са запознати и с останалите вредни подсладители. Въпреки това, всички данни сочат, че съвременният човек не успява да контролира техния прием.

Това е напълно разбираемо с оглед на факта, че тези подсладители се намират на всеки един щанд в супермаркета. Натурални сокове, сладкиши, бисквити, сладолед, чипс, различни консервирани храни, бял хляб, газирани напитки, плодови млека, различни сосове и дресинги за салати и други. Често не си даваме сметка, че всички тези храни съдържат добавена захароза или глюкозо-фруктозен сироп. Така те се превръщат в преобладаващата част от дневното меню, а трапезната захар и фруктозният сироп стават основните причинители на възпаления в организма.

Проведените досега клинични експерименти констатират, че тази прекомерна консумация води до:

1. Ограничаване на противовъзпалителното действие на омега-3 мастните киселини
2. Възпаление на ендотелните клетки (епителна тъкан, покриваща вътрешния слой на кръвоносните съдове)
3. Повишаване нивата на пикочна киселина, което от своя страна води до подагра, бъбречна недостатъчност, метаболитен синдром.

Ето защо хранителният режим, богат на фруктоза, се посочва като главен виновник за много от съвременните болести: наднормено тегло, инсулинова резистентност, диабет, чернодробна стеатоза и рак.

Още по темата четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Спорт
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата