10 признака, че сте нарцистична личност

Не се обграждате с приятели, които ви предизвикват
13
10 признака, че сте нарцистична личност
Снимка: istock

Не е от най-трудните неща да се забележи личност с нарцистичен характер или поне някой, който има наклонност в тази посока. Достатъчно е да се огледате в офиса или в кръга си от познати, за да забележите човек, който превзема всеки разговор или пък не проявява никакво разбиране към вашите проблеми. Това са все признаци на нарцистичния човек.

Според американската психиатрична асоциация съществува нарцистично разстройство на личността, което се изразява в усещането за грандиозност, непрестанна нужда от чуждото възхищение и тотална липса на емпатия.

В статия от 2016-а, публикувана в "Psychology Today", се твърди, че около 1% от населението е засегнато от NPD (нарцистично разстройство на личността).

Както вече писахме, по-лесно е да се забележи нарцисът в офиса или приятелската ви компания, но е значително по-трудно да определим подобни черти в себе си. Затова ще ви запознаем с кратък списък от основните признаци на нарцистичната личност.

Стремите се да сте в центъра на вниманието.

Непрестанната нужда от внимание води началото си от детството, смята психотерапевтът Кимбърли Хершенсън, пише beslife.com. "Ако човек е бил прекалено обгрижван или пък прекалено критикуван, може да страда от несигурност, ниско самочувствие или завист. За да пребори тези чувства, може да се опита да постави себе си на пиедестал в опит да се почувства по-добре".

Не различавате границите.

Ако притежавате нарцистична страна, то най-вероятно не разпознавате границите, които другите хора поставят помежду ви. Преминавате ги и в някои ситуации дори не осъзнавате, че те съществуват. Или пък ги различавате, но не ви интересува, че преминавате тези граници. Според "PsychCentral" нарцисистите често реагират на установяването на граници с обвинения, като например питат „защо“, вместо да се съобразят с чуждите желания.

"Нарцисистите също така манипулират ситуации и нарушават граници, поради което доверието става проблем", допълва Хършенсън. "Общуването и доверието са две от най-важните неща в една здравословна връзка, и с нарцисист, такава е почти невъзможна".

Повече по темата може да прочетете в Az - jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: личносткомуникация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОТАЛНА ЛИПСА НА ЕМПАТИЯ,иска да е център на вниманието,за своите провали обвинява околните,често избухва /щото си въобразява, че всеки му е длъжен/,въобразява си, че превъзхожда останалите,стреми се да се присмее на всеки друг около него,трудно е да се работи с нарцистичния.Е, има ли човек, който де не е имал по няколко такива съученици в паралелката, състуденти в курса и колеги в службата.Но, слава Богу, не във всяко семейство има такъв. Щастливи са хората от такива семейства.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия признаци се появяват, ако някой е ЗАОБИКОЛЕН от арабско- турски Шпиони, които го ИЗНЕРВЯТ с шум от аларми и кучета..Човека се разболява. Става комплексар... И за да се оправи, човека ,трябва да изгонят тия араби и турци- крадци и наркотрафиканти..
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен не зависи от възпитанието. Поне моите наблюдения са такива. Може би и не винаги е отрицателна черта. Няма как да си артист без да си самоуверен и с желание да се самоизтъкнеш. Полезно е и за ред други професии. В личен план обаче е най-малкото досадно.
7
2
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
1 много точно е изброил признаците,но някой се е припознал и хака минусите.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хапчетата
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаа, Повелителят на мисирките.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-голям нарцис от банкянската Магнолия няма
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да покажете на нарцистична личност, че е нарцистична личност. Така че тезата на цялата статия е пълна скръб.
2
1
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Генерал Борисов?
1
6
 
18
 
! Отговори
Psyhologist преди 4 години
Признаци:1.Постоянно повтаряте "Аз".2.Обожавате да ви показват по ТВ.3.Не търпите никакви критики.4.Обожавате постигнати постове и звания, макар и получени не съвсем законно.Например кмет, генерал, премиер, доктор на науките, и т.н.5.Обичате да говорите за успехите си (макар и постигнати от ваши подчинени) и не траете да ви показват грешките. Никаква самокритичност.6.Обичате да ви снимат, особено при контакти с известни личности.7.Обичате тактилни контакти (прегръдки,целувки, отърквания)