Самота, липса на сън... 5 неща по-вредни от цигарите

Вижте кои са тези вредни навици
23 авг 2020 15:15, Александър Попов
13
Самота, липса на сън... 5 неща по-вредни от цигарите
Снимка: БГНЕС
Състоянието на язовирите "Тича", "Камчия" и "Ястребино" е критично

Прочети още на: https://www.dnes.bg/stranata/2020/08/23/zastrasheni-li-sa-iztochna-bylgariia-i-v-starozagorsko-ot-vodna-kriza.460673

 

Дори и да не пушите, винаги ще има навици, от които трябва да се откажете или да ограничите, за да удължите живота си и да го направите по-добър. Например, започнете да се наспивате добре. Или спрете да се припичате на слънце в горещините.

Пушенето е вредно. Сърдечно-съдовите заболявания, причинени от употребата на тютюн, са една от основните причини за смърт по света.

Тютюнопушенето вреди на белите дробове, мозъка и поколението ви. Всеки ще ви изнесе лекция на тази тема.

Но има и други лоши навици, за които се говори много по-рядко. Те са не по-малко, ако не и по-разрушителни от цигара, изпушена след обилен обяд. Но всяка стъпка, направена в тази посока, ще допринесе за повишаване на качеството на живота ви, а може би ще го удължи.

Самота

Самотата убива в буквалния смисъл на думата. Липсата на социални контакти може да бъде пряка причина за смъртта (няма кой да помогне, ако се разболеете или нараните) или може да убива бавно. Според Джулиан Холт-Лунстад, психолог от университета в Бирмингам, самотата съкращава продължителността на живота по същия начин, както навикът да се пушат по 15 цигари на ден.

Заседнал начин на живот

Офисният стол е основният враг на здравето в града. Доста учени са установили, че колкото повече време прекарва човек в седнало или легнало положение, толкова по-голям е рискът от развитие на различни заболявания – рак на дебелото черво, белите дробове и шийката на матката. Няма значение дали спортувате в свободното си време: столът, диванът и фотьойлът продължават да ви убиват, докато почивате или работите.

Липса на сън

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията напоследък предупреждават американците, че нарушенията на съня са национален проблем, засягащи 50-70 милиона американци. Световната здравна организация, също алармира, че липсата на сън увеличава риска от инфаркт и инсулт и е почти толкова опасна за кръвоносните съдове, колкото пушенето.

Слънце и солариуми

През 2014 г. списание JAMA публикува статия, в която учени от Калифорнийския университет твърдят, че солариумите и прекаленото излагане на слънце провокират рак на кожата по-често отколкото тютюнопушенето предизвиква рак на белите дробове.

Недохранване и некачествени храни

Захар, консерви, наситени мастни киселини – всичко това СЗО счита за не по-малко опасно от цигарите. Проучване от 2016 г. потвърди, че нездравословните диети убиват повече хора по света отколкото алкохолът и цигарите взети заедно./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вредното нещо е часовникът! Той ми разказва играта всеки ден в 5:30 сутринта...Ако имах възможност щях да изтрия времето!
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най големият убиец е стресът.Човек под продължителен стрес,неминуемо ще остане без соц. контакти,и дори да се разведе поради дълбоката си депресия.А колкото до сънят,то сънят вече отдавна е нарушен ако имаме първото на лице.Стресът мили деца,стресът ни убива,не друго.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самотата рак на белия дроб причинява ли?
10
1
 
19
 
! Отговори
ДжоЛан преди 3 години
От работа не се хубавее, а се гърбавее.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слънчев Бряг,Златни пясъци,Албена и другите летни курорти съкращава живота много повече от изброеното в статията,ама всички искат да си го "съкратят" по този начин.А работа с колко го съкращава,що не сте го написали?
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съня съм съгласен, защото той допринася за естествената работа на някои процеси в тялото и ума. Недоспиването много влияе върху мисленето и е основен компонент за нормалното функциониране на организма. Що се отнася до самотата - явно се има предвид не липсата на половинка, а въобще на каквито и да е социални контакти - никакви приятели, семейни взаимотношения и пр. А това оказва въздействие върху психиката на някои хора, тъй като човекът е създаден да живее с други хора.
7
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво пък лошо има в самотата? Никой да не ти пили на главата и да не те занимава с глупости - звучи ми идеално.
6
16
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
А ай-много скъсяват живота подкрепата за мун чо радеффффффф нищоправеца и пър денето на Гюбре Ка тун на Орлов Мост.
5
5
 
10
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Гуляму уткритие е за недохранването.
4
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социалните контакти са нещо прекрасно, но да бъдат с хора, не с меркантилни ***
3
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самотата е само за силните, по-слабите си търсят половинки в живота!!!
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Липсата на елементарно критично мислене също води до тежки последици в живота.
1
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самотата е само за хора, които могат да се справят САМИ в живота...Тези с лабилна психика да си търсят половинките.