6 знака, че работите в токсична среда

Служителите са демотивирани
24 авг 2022 22:45, Михаела Лазарова
16
6 знака, че работите в токсична среда
Снимка: Istock

Знаете ли, че прекарваме повече време на работа, отколкото с близките си? Ако работната ни седмица е 5 или 6 дни, по 8 часа... Ето защо е важно как се чувстваме на работа. Вероятно на всеки се е случвало да не харесва работата си, колектива, шефа и да му е трудно да работи в недобра среда. Да, токсичната работна среда вреди на здравето и това е доказано. Ставаме по-стресирани, нервни, често се оплакваме от главоболие, свит стомах и т. н.

Кои знаци могат да ни подскажат дали нашата работна среда е точно такава?

Комуникацията е неясна

Добрата комуникация е ключът към доброто функциониране на една компания. Това е и разликата между токсичната и нетоксичната фирмена култура. Неправилната комуникация означава, че хората често са объркани относно очакванията от ръководството. Проектите може да изглеждат сложни, стресиращи и трудни за изпълнение. Възможно е и да няма достатъчно служители, с помощта на които работният процес да се случва по-гладко.

В някои случаи е възможно да забележите, че шефовете на отдели говорят снизходително на служителите на начални позиции или бързо вземат страна в конфликти, вместо да позволят на всеки да се включи и да изрази своята гледна точка.

„Културата“ на клюките е преобладаваща във фирмата

Едно последствие от лошата комуникация са клюките и интригите. Нещата лесно могат да преминат определени граници и служителите при всяка отдала им се възможност да се злепоставят, да се опитват да пречат на проекти на други свои колеги. Клюките и интригите могат да доведат до загуба на служители и като цяло нарушават продуктивността на екипа, пречат на успеха на фирмата.

Атмосферата в офиса винаги е напрегната, защото има колега или група от колеги, на които ръководството им разрешава да създават нездравословна работна среда.

Не се предлага възможност за развитие

Всички даваме най-доброто от себе си, когато знаем, че нещо има значение. Ако работите за компания, която е заседнала в своята рутина и не е отворена към нови идеи, лесно можете да се почувствате „задушени“. Ако не можете да предложите нови идеи или да подобрите уменията си чрез различни обучения, това е още един признак, че работите в токсична среда. Добре е от време на време да се прави равносметка, да се следи пазарът на труда, заплащането в този сегмент, защото е възможно липсата на обучения и растеж да ви отдалечат от пазара на труда, да се окажете неконкурентни в даден момент.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: успехкариераработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
ф преди 1 година
До Преживяно Имаме представа и още как. Особено след 1990. "Шефове" с по две вишута че и повече. Пази Боже.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление на повечето места клюките, създаването на напрежение сред колегите, злобата, липсата на ясна комуникация и интригите са приоритет, а самата работа остава на заден план. Който обича такава токсична среда остава, който не - пътя и дим да го няма.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работещите в химическата индустрия, например, работят в токсична среда. Навремето даваха кисело мляко за подобна работа.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Клюките и интригите могат да доведат до загуба на служители" ....... За много хора точно клюките са стимул да останат. Ако клюкарството на работното място по някакви причини е невъзможно, ще напуснат или ще са нещастни.
6
0
 
5
 
! Отговори
Toxic преди 1 година
Когато си свалите противогаза, за да изпушите една цигара, ви става лошо и ви се насълзяват очите. Освен това пушенето е забранено, поради наличието на летливи и лесно запалими вещества наоколо.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тц, не знаехме !
4
1
 
10
 
! Отговори
Преживяно преди 1 година
Няма представа що е това токсична работна среда само онзи, който не е работил преди 1990 г. и не е бил в учреждение, в което начело на първичната партийна организация /БКП/ по месторабота стои простовата, грозновата и нещастна в личния си живот застаряваща партийна секретарка, която полага отчаяни усилия да изглежда млада, енергична и привлекателна, но не й се получава.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първите три знака за токсична работна среда плюс демотивирането на служителите - това е много точно описание на работната среда на повечето хора у нас. Авторката е пропуснала да спомене анонимките. Но те могат да бъдат отнесени към категорията на интригите. Някои изследователи твърдят, че след 1989 г. е намалял почти наполовина броят на анонимните писма, злепоставящи отделни хора или разобличаващи нередности в служебните среди.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И неприятна да е работната среда, текучество няма, ако човек е решил, че му е изгодно да работи там. Поне в Бг е така.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балансът между личния и служебния живот - българинът прави-струва, но се стреми и почти винаги успява да даде преимущество на личния си живот за сметка на служебния и да подчини служебните си задачи на осъществяването на такива от личния живот. Изключенията са рядкост. Има ущърб по отношение на личния живот само в случаите, когато поради финансови притеснения някой работи на две и дори на три места.