Разкрит е заговор за убийството на Зеленски, арестувани са двама полковници

Мишени са били още Малюк и Буданов, поръчител руските спецслужби
7 май 2024 15:45, Петър Бойчев
273
Разкрит е заговор за убийството на Зеленски, арестувани са двама полковници
Снимка БГНЕС

Службата за безопасност на Украйна /СБУ/ е арестувала двама полковници от Управлението за държавна охрана на Украйна, които заедно с още трима души са готвили покушение срещу украинския президент Володимир Зеленски.

Мишени са били също така шефът на СБУ Василий Малюк, шефът на ГРУ Кирило Буданов и други топ чиновници по поръчка на руските спецслужби. Те са обвинени в държавна измяна, пише Сега.

Един от арестуваните е полковник Андрей Гук, който е приближен до шефа на службата за охрана Сергей Рудю, на когото е кум, съобщи "Страна". Другият задържан полковник на име Деркач.

"При обиските са намерени и иззети средства за поразяване, както и други доказателства за престъпна дейност", съобщава СБУ.

Двамата полковници предавали секретна информация за придвижването на Зеленски, Буданов и Малюк. Те са търсили изпълнители сред военните, които са приближени до охраната на президента, които "биха могли да вземат държавния глава като заложник, а след това да го убият".

СБУ твърди, че Буданов е трябвало да бъде убит до Великден с ракетен удар по дома, където е трябвало да се намира и чиито координати са били предадени в Москва. След това с дронове е трябвало да бъдат убити останалите в къщата, а с още една ракета да бъдат заличени всички следи. FPV-дронове, заряди за ракетни установки и противопехотни мини са били доставени от полковник от службата за охрана от друг регион на Украйна.

Записани са разговори на потенциалния изпълнител на терористичния акт с "ръководител" от Федералната служба за сигурност на Русия.

Според "Страна" всички заподозрени са арестувани още в събота. Полковник Гук е задържан в дома си, като при обиска е намерено оръжие, което е обявено за изчезнало от службата за охрана още на 24 февруари 2022 г., както и взривни вещества. Намерени са и доказателства за сътрудничество с руските спецслужби.

Деркач е задържан в Сумска област, където е бил за Великден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от Общество
Добре е 3 дни на плодове и зеленчуци след великденската трапеза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
7
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
До Анонимен170 ти просто си каснаковски хюмнозавър с килийно и си умен колко перлата 04 (вариант) на село.
156
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
168, аз ли съм крив, че укрите са дyпeдавци без фантазия, които искат да се харесат на господаря си? Монтана град в България ли е или щат в Пиндостан? Кажете и вие, дyпeдавци?
155
6
 
3
 
! Отговори
Фют преди 3 седмици
До 168. В района на Купянск:)))))))))
154
5
 
13
 
! Отговори
До 162 преди 3 седмици
Ню Йорк в Украйна ли са го преместили. Още един географ. ;););)
153
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой пък е тръгнал да убива тоя убиттак. Статията е по-скоро реклама да му се чуе името, че днес фокусът на света е в Русия и Путин в новия му президентски мандат
152
3
 
14
 
! Отговори
Путлеров преди 3 седмици
А Украйна за седмица.
151
4
 
13
 
! Отговори
Митев преди 3 седмици
До Анонимен Киев за три дни?!
150
5
 
15
 
! Отговори
до цифромана преди 3 седмици
Сега Украйна република на СССР ли стана? Понеже до скоро беше демократична свободолюбива държава, по право член на ЕС, НАТО, САТО и всякакви -АТО. И единсвен страж на Европа пред "руската агресия". Пък сега република от СССР в разбойническа свада. Ми не са хубави тези работи, другари!
149
2
 
3
 
! Отговори
До 157 преди 3 седмици
Беше адресирано до 156. Явно форумът има сериозни проблеми.
148
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ВКС на РФ без почивка подравнява Нью Йорк с касетни бомби. В района на Купянск се сипят ужасните ФАБ 1500 и предизвикват вибрации като при земетресение.
147
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Целта е ясна искат да разделят Украина на източна и западна и да се спусне завеса-стена като едно време.
146
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Виж ,за Буданов,Редис ,Жорин ,нещата са други.Те са ГЕРОИТЕ,които защитават Украйна,заедно с други незнайни командири.Това човече с размер на плюнка не го мисля.Не знам защо не му и вярвам вече.Иначе беше добър комик.Почти толкова добър като ,,гадюющий чемоданчик,, ***.
145
2
 
10
 
! Отговори
До 147 преди 3 седмици
Не евреи, а извънземните. :):) Не е лесно да си пpocт.
144
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мачкаййй урколяка!
143
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
господа жендъри и Либерасти, време е за Възраждане! ;)
142
10
 
4
 
! Отговори
32335445 преди 3 седмици
Другари, обяснете ни защо се радвате на война между двете най-големи републики от СеСеСеРе и твърдите, че НАТО губи от тази разбойническа свада?
141
3
 
16
 
! Отговори
5 години затвор преди 3 седмици
за снимане как урките "убеждават" гражданските да влязат в редовете на армията! ЗАЩО да го свитнат зеления? Той добре се справят със отрезвяването на украинците!
140
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На Русия не и трябва ядрено оръжие за да постингне целите си в Украйна! И на всички е ясно че ги постигат. Проблема е в САЩ и НАТО които не веднъж заявиха, че в никакъв случай няма да преглътнат унижението от поражението си в "проекта Украйна" и заявиха че никакви червени линии няма да ги спрат.
139
1
 
22
 
! Отговори
абе преди 3 седмици
Зеления скоро ще го правят герой западните агенции. Знае твърде много, за да остане жив, а вече спира и да е полезен, щом неговите искат да го трепят. Въобще, много се омаца НАЦО в Украйна.
138
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По-скоро пак се е надумкал