Цялото ръководство на наградите "Сезар" подаде оставка

Причината - номинациите на Роман Полански
14 фев 2020 14:28, Нели Христова
12
Цялото ръководство на наградите "Сезар" подаде оставка
Снимки: БГНЕС

Цялото ръководство на наградите „Сезар“, френският еквивалент на наградите „Оскар“, подаде оставка, съобщават от BBC. Решението е взето след вълна от критики заради 12-те номинации, които получи обвиненият в изнасилване Роман Полански. Решението режисьорът да бъде отличен разгневи феминистки групи и те призоваха за бойкот.

В изявление ръководството на "Сезар“ обяви, че са взети всички мерки, "за да се почетат всички онези, които са създали френско кино, да се внесе ведрина и празникът, в крайна сметка, да си остане празник“.

В последните месеци наградите "Сезар“ са подложени на натиск не само от феминистки организации, но и от цялата френска филмова индустрия. Много режисьори, актьори и продуценти призовават за реформа, заради липсата на полово и расово разнообразие, както и за откритост при гласуването както на ръководството, така и на самата Академия.

"Общата оставка ще даде възможност за пълно подновяване на ръководството“, гласи още изявлението.  Тази седмица ще се състои съвет, който ще трябва да избере новите членове на ръководството, а главната цел е модернизиране и реформиране на институцията.

От 70-те години насам Полански е съден в САЩ заради изнасилването на 13-годишно момиче. След това се появяват и още обвинения в сексуален тормоз по негов адрес. Но изглежда решението на борда на директорите не е повлияно само от обвиненията към режисьора. Според тях трябва да се даде път на по-млади режисьори, както и на повече жени, като никъде не се споменава за обвиненията към него. Също така номинациите на "Офицер и шпионин“ не идват от борда на директорите, а от самите членове на Академията.

"Не мога да повярвам, че 400 кино професионалисти са гласували за и са аплодирали Полански с 12 номинации – 12 е броят на жените, обвинили Роман Полански в изнасилване. Това не е въпрос на морал, а въпрос на справедливост“, казва говорителката на френската феминистка организация Osez le Féminisme Селин Пики. 

Министърът на равенството и кинокритици също се възмутиха от номинациите на Полански.  Ала наградите "Сезар“ защитиха номинациите си, като заявиха, че не е работа на ръководството да „заема морална позиция при раздаването на награди“.

В отворено писмо хиляди филмови професионалисти, включително режисьори и актьори, изпратиха отворено писмо с призив за промяна, тъй като „Академията не е претърпявала реформа от много дълго време“. В отговор, борда на директорите заяви, че ще говори с Министерството на културата да бъде изпратен медиатор, който да наблюдава процеса.

Това не е първият път, в който Полански предизвиква гняв у филмовите дейци. През 2017 година, той е избран за председател на журито на фестивала, но е принуден да се откаже.

Наградите "Сезар" са едва след 15 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поляк друг път
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам да се забрани получаването на награди от хетеросексуални, бели, жени и мъже!А комисията да бъде изградена само от представители на гей обществото и само с различен цвят на кожата от белия!Да живее ЕвроАтлантоГейската общност!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...които получи обвиненият в изнасилване Роман Полански..."---Как да го разбираме това - обвинен е равно на виновен???и още:"...заради липсата на полово и расово разнообразие..."-------------Хайде, някак си с расовото разнообразие ще се справят - ще пуснат 10тина награди в повече, ама с половото как???Имаме 40-50 самоопределящи се пола (да си го кажем - джендери). Е за всеки от тях ли ще правят класация или ???
8
3
 
17
 
! Отговори
Атанас Свиленов преди 4 години
Голям!!!Колкото и либерастните *** да *** срещу него!!
7
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е направил хубав филм защо да не го номинират?Това е награда не за морал, а за изкуство. Публиката си е публика, критиците са си критици.
6
3
 
27
 
! Отговори
Сетиха Се преди 4 години
Този е осъден в САЩ за изнасилване на непълнолетна още през 1978-*** година. След това бяга от там, за да отърве затвора. В Европа си го пазят, къткат и награждават през всичките тия повече от 40 години. Изведнъж след вълната #metoo и новите обвинения лицемерите се светнаха и взеха да странят от него.
5
0
 
30
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
До Анонимен 1"Министър на равенството" - Това звучи като в книгата "1984". Там имаше такива безумни министерства.
4
1
 
31
 
! Отговори
U2 преди 4 години
До Анонимен-1Ти се радвай,че Вазов не публикува в наши дни "Под игото".Като нищо няма да я издадат...Нито Рада е фемо,нито...са... Май само Колчо Слепеца отговаря на съвременните изисквания за литературен герой...
3
5
 
22
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
До някоя си Селин, но не Дион:Селинче, обвинението не е осъждане. На въпросните дами тепърва им предстои да докажат хулите си срещу поляка.
2
1
 
36
 
! Отговори
Рашо преди 4 години
Феминистки гейове ле.сбийки, това е бъдещето, край на истинското кино.
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министър на равенството, не е истина. Министерство на истината кога?