Разбиха български канал за трафик на органи в Турция

Използвали болници в Истанбул и София
10 фев 2020 15:58,
13
Разбиха български канал за трафик на органи в Турция
Снимка: БГНЕС илюстративна

Петима души бяха арестувани, след като полицията в Турция разкри канал за трафик на органи в Истанбул. Каналът бил създаден от български граждани и донори, които използвали болница в Истанбул за дейността си, пише турското издание Daily Sabah.

Българската полиция уведомила турските си колеги за организирана престъпна група, която използвала фалшиви документи и осъществявала дейността си в частна болница в Истанбул, в която се извършвали нелегални трансплантации на органи, допълва "Фокус".

Разследването на турските власти ги довело до 55-годишна турска гражданка, която работела в болницата в Истанбул. Лечебното заведение разполага със своя клиника и в София, и жената била обвинена в това, че откривала нуждаещи се от органи пациенти в българската столица, и уреждала трансплантации за тях в Истанбул. Органите идвали от неизвестни донори.

Съгласно турското законодателство, всяка трансплантация от донор, който не е роднина на реципиента, трябва да бъде прегледана от медицинските комисии в страната.

Заподозряната е обвинена и в подправянето на документите за процедурата, за да изглежда сякаш реципиентите и донорите са роднини. Тя е била арестувана още на 1 февруари в болницата в Истанбул, докато се опитвала да изготви документи за нова трансплантация.

Трима други заподозрени, български граждани, също са били задържани, докато се опитвали да напуснат Турция и да влязат в България. Съпругът на първата заподозряна също е задържан за съучастничество, а един от предполагаемите донори е напуснал Турция и е избегнал арест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"а се га се сетете от три пъти кой стимулира подобни работи"Хората с малките шапчици и големите носове.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каналът си е турски отвсякъде.Но за да го пришият на България, говорят небивалици драскачите.Всеки ден се убеждавам, че този сайт е протурски.Да видим колко ще изкара коментарът преди да го изтрият гестаповците.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дюнери и Донори ООД
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Станахме Индия на Балканите. Станахме Африка на бокклука.
8
1
 
9
 
! Отговори
Pen преди 4 години
Ахааа и коя е тази верига която има болница в София ? Аз само за едни се сещам.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ее те по време на войната в косово колко народ изклаха албанците за турските болницинали затова махнаха италианскта съдийка която разследвашезащото тя ги докопа но цивилизовна европа по команда от краваршингтон сме ни разследващия а се га се сетете от три пъти кой стимулира подобни работи
6
5
 
11
 
! Отговори
хъша преди 4 години
що така бе джанъм правиш добро а те арестуватсега не моеш излезе от диарбекирските джандеми
5
11
 
19
 
! Отговори
Отчаяни! преди 4 години
От отчаяние са го направили хората! От ОТЧАЯНИЕ! И донорите и реципиентите! Защото България донорската практика е затънал а до шия в бюрокрация!
4
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво освен пациентите му е българско на тоя канал?Турска ОПГ с донори от махалите.А комшиите разбрали от нашите полицаи и се задействали.Вместо да ловят гюленисти!
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма доживотни присъди,така ще е!Да му мислят бедняците!
2
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето защо в последните години турците откриха толкова много клиники в България. Не че ги е грижа за здравето на ***, ами за да върви далаверата с донорите.
1
3
 
44
 
! Отговори
ами сега преди 4 години
"Лечебното заведение разполага със своя клиника и в София"