Москва: Основният проблем на Балканите е Косово

Поради напрежението е наредено обучението на някои сръбски военни групи
19 окт 2022 23:50, Йоана Цонева
97
Москва: Основният проблем на Балканите е Косово
Снимка: БГНЕС

Ситуацията около Косово остава основният проблем за сигурността на Балканите и изисква специално внимание от страна на международната общност. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя по време на речта си в Съвета за сигурност на световната организация, предава ТАСС.

"Косово остава основният фокус на напрежението на Балканите, подкопавайки усилията за поддържане на мира и стабилността в региона. Ситуацията със сигурността в провинцията (Русия не признава независимостта на Косово-бел.ред.) също непрекъснато се влошава, което изисква внимание от страна на международната общност и Съвета за сигурност на ООН", каза той.

Ръководителят на руската дипломатическа мисия посочи, че "от началото на 2022 г. в Косово са регистрирани повече от 100 случая на нападения срещу сърби, тяхното имущество, гробища и религиозни светилища", което е "почти два пъти повече от година по-рано."

Освен това Небензя отбеляза въвеждането от Косово на "забрана за използване на неутрални по отношение на статуса регистрационни табели от сърби със заплаха от конфискация на превозни средства в случай на неподчинение". "В края на юли това решение на Прищина доближи ситуацията до гореща фаза и почти доведе до кръвопролития", каза той.

Още по темата
Руският дипломат обърна внимание и на факта, че "Прищина продължава да изисква нова военна помощ от Запада" и "се стреми към разполагане на втора американска база в провинцията, доставка на системи за радиоелектронна борба и артилерия с обсег на стрелба над 10 км", а военният бюджет на Косово "достигна рекорден обем, надхвърлящ 100 милиона евро тази година, което в никакъв случай не издава мирните намерения" на властите.

Според Небензя Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, приета на 10 юни 1999 г., потвърждава, че автономната област Косово и Метохия е част от Сърбия. Косовските власти обявиха независимост през февруари 2008 г. Повече от 60 страни, включително Русия, Индия и Китай, както и пет държави от ЕС не признават независимостта на Косово, а около 100 държави, включително САЩ, Канада и повечето страни от ЕС, включително България признават косовската независимост.

Натискът за смяна на регистрационните табели на колите започна още миналата година и беше посрещнат с протести от страна на сърбите в северната част на страната, които са подкрепяни от Белград и живеят близо до границата на Косово със Сърбия. Напрежението избухна отново миналия месец, след като Прищина обяви, че правилото ще влезе в сила на 1 август, което накара етническите сърби да организират блокади по пътищата.

Напрежението намаля, след като Курти, под натиска на САЩ и ЕС, се съгласи да отложи смяната. Блокадите бяха премахнати под наблюдението на НАТО, който разполага с около 3700 мироопазващи служители в Косово.

Министерството на отбраната на Сърбия, което отказва да признае независимо Косово и го разглежда като своя неразделна част от сръбската територия, заяви в сряда, че е засилило обучението на някои от своите войски, разположени близо до границата с Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
1
 
! Отговори
Василий Небръсня преди 1 година
Косово е опорката на Русия за Сърбия.Вари я,печи я,както и да я гледаш все си е идеология основана на силово решаване на нещата.Сърбия е троянския кон на Москва на Балканите и от нейната поддръжка от страна на Русия са произтекли много лоши неща за Балканите!И е много цинично да пледираш в ООН за Косово,когато собствената ти страна е затънала в една *** война срещу суверенна държава,да се правиш на миротворец,когато само 4 държави са те подкрепили за анексията на чужди територии.Това е резил!
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те затова ли идват рускините в косово да си продават г***зо,вете за по 5 цента понеже в русия се грижите много за населението а за сърбите да наистина страдат 23 години им плащаме тока 23 години си оравят какво то поискат 23 нито един обит сърбин от Албанец а само за година 99та над 20 хиляди цивилни Албанци обити от сърбите хилади жени изнасилени хиляди безследно исчезнали и косово никаго ама никога не е била сръбска територия била е автономна област на югославия
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те да си гледат техните проблеми и да не коментират чуждите.
51
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна = Косово = Тайван = Македония
50
4
 
11
 
! Отговори
dsadsa преди 1 година
Я си гледайте собствената войничка, че и без това сте се разкрачили бая...
49
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80 % от изявлението на Небезня е лъжа.Преувеличава с нападения над сърби, гробища и т. н.Всичко дойде от сръбските блокади и протести против поставвне на Косовски табели на колите. Ще кажете, че е нормално да имат сръбски табели. Да, но Сърбия от години не разрешава на нейна територия косовски табели, а в същото време косовските сърби джиткат из Косово със сръбски табели!!!
48
0
 
0
 
! Отговори
до 86 преди 1 година
Дай Револют, за да ти пусна и аз стотинка, ти си най-добрият просто!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България няма снаряжение, но дадохме танкове на Македония... Качествени коментари от хора, които вероятно искат един по-добър живот в Бг. Почивайте си повече, ако така и така сте тук.
46
0
 
0
 
! Отговори
Пак ще питам преди 1 година
Ако нямате снаряжение за два дни напред, защо изобщо се вълнувате от теми като Косово?
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имената са се знаят Костов, Неински(Михайлова)..
44
4
 
4
 
! Отговори
Пак ще питам преди 1 година
Интересно защо не са подведени под отговорност тукашните управляващи, които в нарушение на резолюция на ООН са се подмазали на САЩ за Косово. Дали пък не бяха и същите които разбиха вратата на парламента. А в капитолия такива получиха присъди.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
79 мнението не знам дали е велико но е мое, по темата е и има смисъл. А "твоето" няма. Освен това сега и ми пишеш в множествено число. Ходи се прегледай. Че вече виждаш двойници на Путин под леглото. И знаеш че си гузен.
42
0
 
0
 
! Отговори
До 77 преди 1 година
Ръкопляскам ти мисловно. Велико мнение. Не знам защо по това време продължавате да дерзаете, но явно не ви стигат парите, и всяко усилие си струва. Давай, бъдещето е пред теб.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е ясно защо на теб ти дреме, прокиш глупав
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пиша на руснак, да. Този не може да е българин.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво друго имате? Автомати като тези на Командо под ръка ли са на всеки в армията, питам от жив интерес? Какво друго им предлагате - има ли превръзки, било то дамски?
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имате ли каски, все пак?
37
1
 
0
 
! Отговори
до 65 преди 1 година
Какво е форчан? Не се обяснявам за нищо, камо ли за каски. Не аз трябва да се обяснявам за каските, принципно погледнато, а тези, които са наакали нещата до такава степен, че да няма оборудване за наборниците ви.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма нищо по-долнопробно от руснак в армията по свое собствено желание :)
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
направете така, че да имате: 1) тоалетни; 2) ракети; 3) желаещи да воюват, по възможност от Москва. и тогава ще говорим отново. засега сте дъното и ви се присмиват всички, не само аз.