Османи: Видях кой финансира клуба в Благоевград, няма да отида

Това не е пътят, по който искаме да вървим, каза външният министър на РСМ
Обновена: 28 окт 2022 14:08 | 28 окт 2022 13:53, Елка Василева
47
Османи: Видях кой финансира клуба в Благоевград, няма да отида
Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че няма да отиде на откриването на "Македонски културен клуб „Никола Вапцаров” в Благоевград по същите причини, поради които не е отишъл и на откриването на българския културен клуб „Цар Борис Трети” в Охрид, а те са, че „това не е в рамките на процес, който протича в духа на приятелството, на сътрудничеството, на промотиране на стойностите на общностите в двете държави”.

Още по темата
„Казах, че откриването на клуба в Охрид не е в интерес на българската общност тук, както и организирането на клуб „Никола Вапцаров” не може да бъде в интерес на общността там”, каза Османи, според когото този процес трябва да се върне в коловоза на добросъседството вместо да се развива в духа на взаимна конкуренция.

„Когато разбрах кой финансира клуба в Благоевград, ми бяха ясни и всички аспекти на откриването му. Това е фондация от Канада, която има собствен сайт и ако погледнете позициите им, ще видите, че те не са в посока на стратегическите интереси на държавата, не очаквам да бъде и във функция на интересите на отношенията между гражданите. Не казвам, че нямат право да отварят клубове, но не ми харесва тази тенденция за злоупотреба с общности от политически действащи лица. Това не е пътят, по който искаме да вървим. Нека не позволяваме на някой да открадне нашия дневен ред, заради политически или партийни или някакви други интереси”, каза Османи на седмичната си пресконференция.

Вчера изданието „360 градуса” съобщи, че зад откриването на клуб „Никола Вапцаров” в Благоевград стои Международното Македонско движение за защита на човешките права, от чийто сайт „поне според повечето от публикуваните текстове, новини и мнения, може да се заключи, че става дума за организация с подчертана антиамериканска, антиевропейска и антинатовска насоченост”. На 2 октомври там сдружението информира, че е "горд финансист на откриването на Македонския клуб "Никола Вапцаров", насрочено за 30 октомври”.

На пресконференцията си днес Османи заяви, че би отишъл на откриването на културен клуб в Благоевград, който е отворен по съответния институционален ред чрез министерството на културата, защото е убеден, че това е правилният път.

Османи подчерта, че започването на строежа на източната част от дългоочакваната ж.п. линия, която свързва двете държави и е част от Коридор 8, което е предвидено за утрешния ден в присъствието на двамата премиери на България и на Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски, е „много по-важен от откриването на клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград или българските клубове в Северна Македония”.

„Железницата към България ще допринесе много повече за македонците в България и българите в Северна Македония, отколкото това състезание на клубове, което не отчита чувствителността на момента и няма добри намерения. Отстоявам това, независимо какво ще бъде общественото мнение”, добави Османи.

По думите му акцентът в отношенията между двете държави се измества, защото не се споменава, че за пръв път търговският обмен между България и Република Северна Македония е надминал един милиард евро, „което означава, че има добра бизнес и търговска динамика и този начин на говорене трябва да доминира в нашите отношения, а не някой от Канада да определя дневния ред в двустранните  ни отношения”.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този клуб в Благоевград , трябва да се затвори! Той няма нищо общо с Македонски клуб .Пусна ли сме змия в пазвата си и трябва да и прекършим врата , докато е време! Не се знае тези фашисти , които са открили този клуб с какви намерения са тук.Трябва да има разследване, кой и как им е позволил това! Хайде, да не сме толкова наивни!
37
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На откриването на наци-фашисткия клуб в Македония" Ванчо Михайлов' бяха всики Български политически лидъри,премиер,включително и вицепрезидента на държавата ни.И какво стана сега Македонските политици са по-разумни май от нашите.В Наци-фашисткия център в Битоля хора облечени в черно говориха анти-Македонски неща и отричаха Македонската Държава и идентичност.Интересно е какво ще кажат нашите Македонци на откриването на К.Ц."Вапцаров"
36
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз същото си помислих...да не са на Кирчо хората това и да се чудят как да разпалят война между двете държави,за да има военен преврат?Ако видите при отварянето да се мотаят хора с качулки ги гонете,защото със сигурност са провокатори.Помните ли снимките на онези от Македония?Едният направо на демон приличаше.
35
4
 
20
 
! Отговори
До makedonec преди 1 година
Абе тапир, БългАрия се казва така от 1500 години. И като се пишеш македонец уточнявай какъв - северен, южен, марсиански ли....Нали, конкретизирай ги тия неща, аабдал.
34
1
 
22
 
! Отговори
ВИЦ ПО ДЕЙСТВ.СЛУЧАЙ преди 1 година
Старият чукча лежи на смъртно легло. Извикал синовете си и им казал: -Деца мои, пазете морето, тундрата и македонците. Най-големия син го попитал: -Морето ясно защо - там са рибите - нашата храна, тундрата ясно също - там са елените - нашите дрехи и транспорт, но македонците защо? -Защото сине, ако не са македонците ние щяхме да сме най-тъппото племе на света.
33
11
 
0
 
! Отговори
makedonec преди 1 година
do Rasate klapco to i romania e bila dacia i hrvatska dalmacija i albanija ilirija kako taka moze da si tolku klapest
32
2
 
8
 
! Отговори
Анономен преди 1 година
Един мислещ македонец който не е с промит мозък
31
5
 
10
 
! Отговори
Расате преди 1 година
Тракия, Мизия и Македония-това е България. До он дека пише за 800 000 хиляди етнически македонци- па такова животно нема, сите са българи. В Македония има сърбо-македонци (българи сърбомани),гърко-македонци (българи гъркомани), българи, куцовласи, турци,роми и сега албанци. Съгласно:1. В декларацията на Тодор Александров публикувана във вестник Пряпорец. 2. Решенията на конгресите на БМОРК, след 1902- ВМОРО, след 1919 -ВМРО. 3. Уставът на БМОРК,ВМОРО, ВМРО и спомените на Татарчев,Петров и
30
1
 
18
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
Да си отворят клуб с МАКЕДОНСКО ИМЕ, НЕ С БЪЛГАРСКО!
29
2
 
20
 
! Отговори
Майна преди 1 година
А бе тия от Канада да не са същите, дето ни пробутаха наш Киро?!? Османи да беше разследвал по- рано!:)
28
0
 
13
 
! Отговори
ДВА ПРЕВОДА преди 1 година
НА ЕДИН И СЪЩ САЙТ - WIKIPEDIA.ORG - АНГЛОКАНАДЦИ И ВЕЛИКИТЕ МАКЕТАIn the first half of the 20th century, most of the Macedonians were largely classified as Bulgarians or Macedono-Bulgarians.Според пописот на населението во Канада нивниот бро изнесува 37.055, но според проценките на неколку организации Македонците во Канада броат околу 200.000 луе. КАТО СИ ПР-О-ЗД СИ ПР-О-ЗД ДОРИ ДА СЕ ВЕЛИЧАЕШ ЗА ВЕЛИКО МАКЕ!!! 37055 БИЛИ МАКЕТА А ОСТАНАЛИТЕ 162 945 ЯВНО СА Bulgarians !!!
27
0
 
22
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Брей, да му се не види! На македонските "политичари" са започнали да им увират главите.
26
1
 
38
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Чудя се Никола Йонков Вапцаров на какъв език говореше и пишеше, и като какъв се самоопределяше ! Някой северномакедонец може ли да ми отговори ?
25
15
 
7
 
! Отговори
5-ко преди 1 година
Да дополнам. Анти-НАТО не значи одма про-Русииа. Во руско-украинскиот конфликт , мнозинството сме на украинска страна.
24
17
 
6
 
! Отговори
5-ко преди 1 година
Само да ви кажам дека 80% од Македонците се анти НАТО а поддршката за ЕУ, одма после францускиот предлог според последните анкети е во слободен пад. Така да Османи нека не глуми дека е неупатен како стои општонародното расположение.
23
5
 
20
 
! Отговори
Ето и там е ясно преди 1 година
Зад сайта стои македонска организация в Канада пропагандираща анти-американска, анти- европейска и анти - натовска позиция. Братският руски народ стои зад цялата омраза в Македония към България. Събодете се !
22
23
 
6
 
! Отговори
Реал преди 1 година
В България всеки втори е турчин, а всеки трети е ***.
21
0
 
12
 
! Отговори
Емил босилеград преди 1 година
Клуба финансира вашия пацоли а ще стане малко утре и ти когато ядеш свинско
20
1
 
20
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Този клуб дали ще се отвори ? Като знам отношението на ВМРО към тази инициатива ми се струва твърде вероятно г-н Мицовски да бъде ступан.
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук той трябва да бъде поздравен пък и в онзи малък квартален гараж няма да има място за големи делегации.