Проф. Ботев за труса в Турция: Няма опасност за България

Силно земетресение може да опустоши Истанбул, смятат експерти
23 ное 2022 09:34, Анисия Иванова
6
Проф. Ботев за труса в Турция: Няма опасност за България
Снимка: БГНЕС

Няма непосредствена опасност за нашата територията след силното земетресение, разтърсило северозападна Турция в ранните часове на деня. Трусът е усетен и в България.

Вторични трусове има и то десетки на брой, те обаче няма да се усетят на българска територия заради голямото разстояние, каза пред bTV сеизмологът проф. Емил Ботев.

Той обясни, че от магнитуд 6 започва т.нар. категория на "силни земетресения", така че със сигурно ще има нарушения в сградния фонд. Прогнозата му е, че няма да има по-силно земетресение, въпреки че турските сеизмолози отдавна очакват такова с магнитуд дори над 7.

Още по темата

Както вече бе съобщено, земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер разтърси северозападна Турция в ранните часове на деня, ранявайки най-малко 35 души.

Епицентърът на труса се намира на около 170 км източно от Истанбул, където също е усетен силно.

Националните власти съобщиха, че трусът е бил с магнитуд 5,9 - по-нисък от посочения от Американската служба за геоложки проучвания - 6,1. Епицентърът е в района на град Дюздже, въпреки че е разтърсил и други близки градове.

Националната агенция за борба с бедствията AFAD съобщи, че в района на Дюздже има контролирани прекъсвания на електрозахранването, като призова жителите да не изпадат в паника.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света.

Дюздже е един от регионите, засегнати от земетресение с магнитуд 7,4 през 1999 г. - най-тежкото земетресение в Турция от десетилетия насам. При това земетресение загинаха повече от 17 000 души, включително около 1000 в Истанбул.

Експертите отдавна предупреждават, че силно земетресение може да опустоши Истанбул, който е разрешил широкомащабно строителство без предпазни мерки. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
нострадамус преди 1 година
"Прогнозата му е, че няма да има по-силно земетресение, въпреки че турските сеизмолози отдавна очакват такова с магнитуд дори над 7."Добре, че нямаше.
5
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 година
Земята се тресе като невидяла, избухват вулкани, а те глупости ми говорят.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги след слънчево или лунно затъмнение следват земетресения. Земната *** се движи и движението и се влияе от тези явления, както се влияят приливите и отливите от движението на луната.
3
4
 
2
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 1 година
Както винаги, нищо добро от прокънатите земи, от стотици години!
2
5
 
4
 
! Отговори
не е шега преди 1 година
В градове като Плевен, Видин, Козлодуй опасността е най-малка. Евентуално много дълбоко земетресение би могло да ги уплаши много, но малко вероятно е да се стигне до сериозни щети там. Почти всичко друго в БГ си е сеизмично огнище, способно на плитки и опустошителни трусове от по 7 и дори повече по Рихтер
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опасност от силно земетресение у нас има всяка секунда... Отдавна не е имало, не се е разтоварвало напрежението, което хич не е добре.