Трусът в Турция ще отшумява месеци наред, може и година

Целият Балкански полуостров е сеизмично активна зона
12
Трусът в Турция ще отшумява месеци наред, може и година
Снимка: БГНЕС

Колкото по-силно е едно земетресение толкова по-продължителни са вторичните трусове. След това, което се случи в Турция и Сирия, може да се очаква, че отекването ще продължи месеци, ако не и година.

Хората там се преживели може би над 1000 разтрисания на земята, включително и най-силните. Случва се – макар и рядко, да има и подготвящи трусове, след които се случват по-силни.

Това каза пред Радио София проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

По думите му, толкова силно земетресение се случва едва 10-15 пъти годишно на планетата ни.

Целият Балкански полуостров е сеизмично активна зона. Но и в Турция, и в Гърция земетресенията са повече, отколкото у нас.

Между 1900-1928 г. в България са се случили няколко големи земетресения, а най-силно - в 1904 г., с магнитуд 7,8. През 2022 г. в страната ни са усетени около 50 земни труса, включително и най-слабите.

Според проф. Милошев това, което трябва и може да се предскаже, е къде ще стане земетресение и евентуално колко силно ще бъде. Само на въпроса кога никой не може да отговори засега.

Въпреки че е трудно да се дават универсални съвети, по време на подобно бедствие е важно да запазим спокойствие, за да се ръководим от смислени действия, а не от паника.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Турцияземетресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
Сополан великолепни преди 1 година
Къде са сивите вълци, куците кьопеци и краставите читаци ? Всички са по дупките си ! Засега няма нищо за крадене и убиване, по - късно ще изпълзят от сенките!
6
4
 
10
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Някой да е видял полицаи или военни да помагат там ? Те са там за да мълчи стадото! Турция има на думи около милион сбран башибозук, но за работа не стават хиляда!
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хора умират под развалините, защото няма кой да им помогне и да ги извади от там. Няма достатъчно спасители. Има нужда навсякъде от дрехи, храна и вода.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да искат не могат да помогнат на всички. Живеещите в най-силно засегнатите градове са някъде към 6 млн. души. Една цяла България все едно да ударена от силно земетресение. Има там някакви от AFAD, които помагат, но за толкова много хора, които имат нужда от помощ е трудно да се осигурят спасители. Хората се дразнят, когато по турските телевизиите повтаря "Помагаме на всички", ами не помагате на всички, поне не лъжете. Много хора просто викат за помощ под развалините и няма кой да и помогне.
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Труса в чужда страна не ме засяга .Тяхна си работа ,тука има толкова много проблеми аз зс турчин ще се занимавам позор
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До момента жертвите са 18342, като постоянно растат.
1
8
 
2
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Дотогава да не спирате да събирате помощи, раята!