Кучетата спасители Хера и Нико получиха медали за храброст

Екипите, в които бяха, извадиха 7 оцелели в град Антакия
16 фев 2023 17:45, Анисия Иванова
16
Кучетата спасители Хера и Нико получиха медали за храброст
Снимка: Facebook

Спасителните кучета Хера и Нико получиха медали за храброст от кмета на Разлог. Кметът инж. Венцислав Гърменов и заместникът му Иван Гюров изказаха благодарност към Благой Максимов и Любчо Джолев, които заедно със своите кучета - Хера и Нико, участваха в спасителна операция по издирване на хора, след земетресението в Турция.

Планинските спасители получиха плакети, грамоти и скромни подаръци.

По време на срещата служителите на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – Разлог и доброволци към ПСС- доброволен отряд Разлог- спасителите споделиха моменти от прекараните дни в разрушените градове, както и процеса на обучение на кучетата - герои, информират от Община Разлог.

Хера е част от семейството на Благой от три години, а Нико от четири години има силна емоционална връзка със семейството на Любчо. В резултат на постоянен процес на обучение, оставили сърцата си на терен, екипите успяват да спасят 7 души, затрупани под руините в град Антакия. Хера, единствената дама сред редиците на Групата за спасяване с кучета към ПСС в Турция, намира 5-членно семейство.

Джолев и Максимов бяха сред първите българи, заминали за разрушените градове в Турция, заедно с Хера и Нико, д-р Стойчев (част от  ПСС- отряд Разлог) и пожарникарите - Иван Сковарданов и Муса Мусов.

Снимки: Facebook / Община Разлог

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
от северозападО преди 1 година
За Херо - разбрах, а Мустафата кога?!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е... Те тия кучета много приличат на хора.
11
9
 
5
 
! Отговори
Ефрейтор преди 1 година
Наистина Господ е опазил България от подобни нещастия. Вярващ християнин съм, въпреки че мразя поповете от БПЦ. Но пък, те си го заслужават. Наистина парите и приятелите ми са доста. Но пък, след като си ги преблоя на 2 април, ще ГЛАСУВАМ ЗА ТЕЗИ ОТ ПРОМЯНАТА. С хартиената бюлетина. Може и да си пея тези на г-жа БОТЕВА. За са е МИРНА И ЩАСТЛИВА БЪЛГАРИЯ.
10
1
 
2
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
ИЛИЯНЕ, не знам дали ми вярваш, но за мен баща ти си ми беше бат Добри. А и не само за мен. Въпреки разликата в годините ни и в военните звания. Аз съм си отраснал в Ловеч. А пък спортното училище в този град беше едно от най-добрите в България. ФУТБОЛЪТ И ПЕСНИТЕ.
9
10
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Затова мирише толкова лошо от канализацията в София. То, след управлението на тези от Герб си е съвсем нормално да мирише на газове. Те са си пръдливци като лидера си куката Борисов. Съсипаха я тази страна. Написано по друг начин звездичките им я.
8
0
 
18
 
! Отговори
от Плевен преди 1 година
Миналата година около няколко блока в жк Сторгозия бяха сложил над 25 поилки в периода март-ноември, но уви, малки деца хвърлят в тях камъни, ***, а техните майки водеха война срещу мен - имало много бълхи! Ужас! През жегите кучета, котки, птички, всичко пиеше вода, но не бях в състояние да променя мнението и манталитета на примитивни хора! Между другото, доста други хора подкрепиха моето начинание; събирам хляб от гюмове за храна, правя го на сухари и през зимата го раздавам на всички живот
7
2
 
2
 
! Отговори
Ясновидец преди 1 година
Земетресението в Турция и Сирия е било от около 10 по Рихтер в епицентъра му. Но тези от Рихтер просто нямат такава скала. Господ е опазил Българията от подобни неща. А пък Петелът си е Добри Енев, а не коментатора Петър Василев. Капитан беше в поделението на УБО-то в Ловеч. ДОБРИСЛАВ, а не Петър. А и приятел. Ще му го признаем в тазгодишното рали в Баховица. В негова памет ще е.
6
4
 
8
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Очаквах Радев да награди кучетата в президентството.
5
1
 
27
 
! Отговори
Кучета и котки преди 1 година
Който е имал в дома си такива животни, знае каква благодат е да общуваш със същество, което е хем е близо до човешкото възприятие и разбира всичко наоколо, хем си е запазило инстниктите. Тази сутрин в новините разказаха история за котка, която след земетресението стояла върху отломките, мяукала и ровела с лапички. Спасителите последвали нейните сигнали и изровили жива жена. Котето продължавало да мяука и да рови и били намерени още 2 живи деца. Тези животни са нашата връзка с живота и природата.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Струва ми се че прибързано ги прибраха при положение че още в вадят живи човеци изпод руините.
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво момчета,добре сте обучили четориногите приятели .Гордеем се с вас.
2
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в Русия Путин раздава медали за храброст на военнопрестъпници и убийци на деца.
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им дадат по една телешка пържола.