Додик: Република Сръбска ще стане независима държава по мирен път

Решение за това щяло да бъде взето един ден в нейния парламент
26 апр 2023 07:03, Елка Василева
21
Додик: Република Сръбска ще стане независима държава по мирен път
Снимка: архив, БГНЕС

Република Сръбска, която е съставна част на Босна и Херцеговина  (БиХ), ще стане независима държава не по военен, а по мирен път, заяви нейният президент Милорад Додик в интервю за предаването "Око" на сръбската национална телевизия РТС.

Още по темата
"Република Сръбска ще бъде независима държава и ще го постигне по мирен път. Нямаме военен план, всички наши планове не са военни, а мирни. От наша страна ще има мир", каза той, предаде ТАСС.

Додик отбеляза, че това решение "ще бъде взето един ден в парламента на Република Сръбска".

По-рано президентът на Република Сръбска заяви, че тя е готова да обяви своята независимост, ако върховният представител на ООН в БиХ Кристиан Шмидт приеме нов закон за собствеността, според който цялата собственост на републиката ще бъде прехвърлена на Босна и Херцеговина.

Съгласно конституцията, предложена в Общото рамково споразумение за мир в Босна (Дейтънското споразумение), подписано в Париж на 14 декември 1995 г., БиХ се състои от две единици: Мюсюлманско-хърватска федерация Босна и Херцеговина (около 51% от територията на страната) и Република Сръбска (около 49% от територията), и област Бръчко. Три основни народа са пропорционално представени в държавната система: бошняци, сърби и хървати.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 година
Случайно русняците ако постигнат победа,имате малка надежда за измислената ви република-,но ако загубят(засега такива са прогнозите )-още отсега си пригответе вехториите за пьт кьм главната територия Срьбска! Който се надява и дружи с русняците никога не е прокопсал!Факт!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От една страна - сърби какво повече да кажем. От друга страна - това нещо босна никога няма да функционира нормално. По добре да дърпат шалтера.
12
1
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
>Най-шумните, най-важните, най-устатите на БалканитеТова са гърчолята
11
1
 
5
 
! Отговори
Хладния разум преди 1 година
Чудовището Югославия приключи и няма да се върне. Ах, как ми е кеф, че сърбите нямат излаз на море. Най-шумните, най-важните, най-устатите на Балканите сега са с по-малка територия от България и по-малки заплати. Толкова са заети да се правят на господари на Балканите, че пропускат да си оправят собствената държава, като например в Белград няма метро, нямат АЕЦ.
10
1
 
17
 
! Отговори
Това са резултатите преди 1 година
От "инженеринга" на великите сили на Балканите!Създадоха една изкуствена държава - кралство Югославия след Първата Световна Война,без оглед на реалностите и народите,които населяват тези земи.След това възникнаха конфликти,войните и разпадането на Югославия в наши дни!Така се получава,когато се толерира един народ за сметка на другите.Франция,като съюзник в ПСВ даде криле на сърбите и те се възползуваха.Сръбската арогантност е безгранична и те са виновни за много от конфликтите на Балканите!
9
4
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
До коментарист 7. Скромните минсвръхчовешки познания са и за теб,лриятелю.Там ,където се пише на латиница нема да оцелее никой.И знаеш ли защо? Защото ЛАТИН-ицата е еврейска ромска азбука,а истинското й название е ЛАДИНО.Езикът на Ромската империя.Което и доказва непростимата вина на евреите оред Светият Български Народ.Приятен ден!
8
6
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Най-веселото падение на Сърбия ще дойде на база най-веселото прихващане на Майка България от сърбите.Само у моргата нема "Сръбска скара" у нас.Изхитриха се сърбите,защото знаят,че на бойното поле ич ги нема.София е абсолютно окупирана от сърби,но джурналята не намират това за важна информация,нали?
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре ще е босна да си се раздели мирно и спокойно. Явно е, че за тия повече от 30 г. вече народите там не могат да съжителстват ползотворно.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те сърбите са някакви много странни. Хем славяни, хем пишат на латиница. Уж използват и кирилицата, но общо взето латиницата измества постепенно кирилицата. *** и разбери как се произнасят техните букви, там с някакви завъртулки и ченгели.
5
10
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ФАЩ ОБЯВИХА, ЧЕ КРИМ МОЖЕ ДА ИСКА НЕЗАВИСИМОСТ НО , ЧЕ МОРДОРСКОВИЯ НЕМОЖЕ ДА АНЕКСИРА КРИМ, ЗАЩОТО ТОВА Е В НАРУШЕНИЕ НА МЕМОРАНДУМА ОТ БУДАПЕЩА ПОДПИСАН ПРЕЗ 1994-ТА ГОДИНА! МОРДОРСКОВИЯ Е МЕЖДУНАРОДЕН ПРЕСТЪПНИК И ТАКЪВ ЩЕ СИ ОСТАНЕ ПО РАЗПАДА СИ ПРЕЗ 2024-ТА ГОДИНА!
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
снарядите с обеднен уран вече са в украйна - неможем да я задържим хайде да я отровим след като изнасят и горния слой но украйнския чернозем
3
15
 
15
 
! Отговори
Долу ЕС преди 1 година
тоа е резултата от общоатлантическите решениея....
2
17
 
17
 
! Отговори
Buda olacak преди 1 година
Този престарял сърбомански Дюдюк много държи да настъпи мотиката. Босна е 90% населена от мюсюлмани и това, че сърби и хървати имат равни права е голям бонус за тях. От време оно сърбите искат да ръчкат осите до бой обаче. Но вече не сме 90-те и няма кой да ги търпи. Ако и косъм падне от главата на бошняците, този ще види байрактарите над Баня Лука. Ердо отдавна го предупреди. Скоро ще стане, не бързай, всичко с времето си.
1
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казва се Додич, Додик го произнасят само бавните американски медии от които преписвате.