От Скопие: Ако ЕС иска, ще окаже натиск върху България, тя е най-слабата в Съюза

Проблемът на Северна Македония били престъпността и корупцията
8 юли 2023 10:05, Елка Василева
383
От Скопие: Ако ЕС иска, ще окаже натиск върху България, тя е най-слабата в Съюза
Снимка: архив, БГНЕС

„България е най-слабата държава-членка на ЕС и ние (Северна Македония) имаме проблеми не с най-силната, а с най-слабата държава в ЕС. ЕС е много по-нужен на България, отколкото България е нужна на ЕС. Никой не може да ме убеди, че най-големите столици на ЕС не могат да окажат натиск върху България. Ако смятаха, че Македония заслужава преговори, щяха да решат проблема за един ден, за един следобед. Ще изпратят един тежък дипломат, ще се срещне в София с когото трябва да се срещне, няма нужда дори да пренощува там, и работата ще бъде свършена”, пише в коментара си в последното издание на списанието „Фокус” зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски.

Още по темата
Коментарът му е със заглавие „Колкото по-малко престъпност и корупция във властта, толкова по-малко изнудване от България”, а тезата му е, че „държава, отслабена от престъпност и корупция, е лесна мишена за агресивни съседи, в случая за една държава-България”.  

"От друга страна, заради престъпността и корупцията ЕС не оказва натиск върху България да се откаже от негативната си политика към Македония, като условие за начало на преговори. Това се оказа вярно в последните две години", пише Николоски.

Той цитира думите на „един европейски дипломат”, според когото „промените в конституцията нямат връзка с преговорите с ЕС, защото Северна Македония е имала 15 години, за да извърши реформи”, допълвайки, че „европейските дипломати вече не се крият зад клишета”, когато говорят за проблемите на страната.

За липсата на реформи и проблеми в съдебната система и корупцията в Северна Македония през последните месеци говориха посланиците на Нидерландия Дирк Ян Коп, който заяви, че проект, финансиращ Съдебния съвет, ще бъде спрян поради липса на резултати, на Австрия Георг Вуцас, който в открито писмо до медиите в страната разказа проблемите, с които се сблъсква австрийска фирма, която е спечелила арбитражно дело, но не може да получи присъденото, както и САЩ, чийто посланик Анжела Агелер смята, че като основно предизвикателство, пред което е изправена страната в момента, вижда корупцията и престъпността.

С правителство на ВМРО-ДПМНЕ и силна битка с организираната престъпност за шест до девет месеца Северна Македония може да бъде „поправена” и имиджът ѝ в ЕС да стане позитивен, твърди в коментара си Николоски.

Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ настоява за предсрочни избори и казва, че депутатите на опозиционната партия няма да гласуват промените в конституцията на страната, които са условие за отваряне на преговорните глави след втората Междуправителствена конференция с ЕС. След приемането на преговорната рамка преди година опозиционната партия започна серия от протести с аргумента, че включването на българите в конституцията на Северна Македония означава българизация на страната, а депутатите ѝ подписаха нотариално заверени декларации, че няма да гласуват промените в основния закон.

Промените в конституцията трябва да бъдат направени до приключване на скрининг процеса на страната, а според преговорната рамка при изпълнение на това условие втората междуправителствена конференция трябва да бъде проведена след това, по автоматизъм.
(Кореспондент на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕС мого искаше и успя да стигне до копромис който РСМ трябва да изпълни. Ако ли не няма ЕС. А иначе фалшивата македонска история България и българите няма да приемат никога!
302
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То се вижда какво менте е този Сашо Николов- дядо му е бил Николов- як българин, баща му - Николовски, смачкан от сърбите и наведен човек, подкупен с тоблерони, а синът- той вече е Николоски- яничарин първо поколение! Следващото поколение ще е вероятно Никоски! С такива мутанти си имаме работа и те са жертви на сърбокомунизма, но вече с вътрешно убеждение, че измисленият им свят някога е съществувал!
301
0
 
6
 
! Отговори
? преди 10 месеца
"ЕС е много по- нужен на България, отколкото България на ЕС.". Абе маке, въпроса не е, колко е нужна България на ЕС, а колко е нужна Северна Македония на ЕС! Вие се мислите за такива капацитети, че унията не може да функционира без вас! Вашата про-сто-тия и аро-гантност са безкрайни!
300
0
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Много си зле. От всички съвременни държави в Европа, България е най-старата след Гърция, а след България е Унгария
299
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Политиците в РС Македония копаят много дълбок гроб, но кой подстрекава това дело?
298
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този Николовски е глупав. Македонците да приемат промяната в конституцията им и да приемат Българите за да влизат в ЕС и след това да наемат учени да направят генетични проучвания в Македония ,България и Гърция. Тогава нека спорим с тях.
297
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние Българите само фантастика имаме в историята ни. Опитваме се да накараме да вярват в тази фантастика и Македонците. Това че сме в ЕС не ни дава право да ги изнудваме.И после защо ни мрязят.Та Ние св мразим помежду си повече от всеки друг по света.Държим се с Македония, като Русия на Путин с Украина.Колкото са измислени държави Украина и Македония в същата степен даже в повече са измислени Русия и България.
296
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не сме Ние,тези които да им правим забележка на Македонците.У Нас нищо не е наред,нито съдебна реформа,нито права на хората,нито права на малцинства нищо,а да не говорим за историята. За бога все още има само теории за произхода ни,а се опитваме да наложим на Македонците да кажат, че са Българи.Как да кажат,като Ние не знаем исторически какви сме.Е да според генетиката имме най-много славянски,медитерански(турски) и малко тракийски гени.Та мислета малко
295
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българите и Гърците само ползваме териториите на които някога са Живяли хора с тези имена. Даже незнам дали те така са се наричали себе си или настоящата историческа наука ги нарича така.В Македония не е така. Ние не сме хората,а и Гърците които да могат да им оспорат това.Та те имат генетични общо с Македонците. Мили наивни хора,има наука която се казва генетика.За разлика от историята ,тя няма как да се манипулира.За това подобре си мълчете.
294
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По отношение правата на малцинствата нишо не може да направи ЕС на Македония,защито у Нас те са най-зле. Имам предвид малцинствата. Представи си Ние да приемем Македонците ,Турците и Ромите в нашата конституция и това да е задължение за да влезнем в ЕС. Българите сме едно проклето медитерански-славянско племе. Не че Македонците са по-добре,но поне те не се държат като нас.Та заради това ще сме си блатото на Европа.Благодарение на ЕС малко прогледахме и сега се правим на нещо,което не сме.
293
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гледайте малко Турски сериали и ще се убедите кокло много си приличаме с тези хора в сериалите и като външност и като поведение.Според Вас защо ги гледат Българите толкова много тези сериали. Имаме над 40%съвпадение на гените с тях. Другите са скавянски,малко тракийски и под 1% пра-Български. Не говорете за Македонците ,че ставате смешни.
292
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това ,че ги наричаш Елинско Племе няма нищо лошо. Само,че днешните Гърци нямат нищо общо с тях. Те аа мигрирали в Гърция. На практика са араби от северна Африка.Както и Ние.Ние имаме славянски и медитерански гени и нишо общо с пра-Българските гени. Всичко е усвоено и манипулация.Докато при Македонците не е така те имат над 15% Макеонски гени и други славянски и медитерански. В Макеония все оак живеят и Албанци. Ние и Гърците сме за съжаленив с нашите лъжи ,а не те. Гледайте малко Турски сериали
291
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според генетичните проучвания днешните Гърци,нямат нищо общо с древните Гърци ,а още по-малко с античните Македонци. Както и Ние Българите ,нямаме нищо общо с гените на Българите на хан Аспарух и другите пра -Българи. И Ние и те имаме под 1 % от античните Българи и те съответно с античните Гърци и Македонци. Докато Македонците имат над 15% гени свързани с античните Македонци . Процента достига до 25%. Така ,че сами те имат право да се наричат Макееонци. Ние и Гърците само ползваме тези имена.
290
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 300 Старите македонци са Еленско племе също като Атинците Спартанците и тн.Тези племена са воювали постоянно помежду си за надмощие. Гърците имаха абсолютно право че забраниха на СМ да използват Античността за тяхна история. Държава македония с държавно управление никога преди 1991 е нямало. Те нямат нито история нито език. Имало е бг цар самуил от българския царски род Дуло управлявал от Охрид който е бил тогава бг град. Тези нещастници го обявиха за Македонски цар????? Страшно нахалство
289
2
 
9
 
! Отговори
Драги Саше преди 10 месеца
Всъщност ЕС трябва да окаже сериозен натиск на република Северна Македония, заради потъпкването на правата на българите там и тук. Бъдете политически, исторически и европейски коректни.
288
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много злобни тия в Република Северна Албания.
287
2
 
19
 
! Отговори
Гашо Плоски преди 10 месеца
Може да е "най-слабата", ама е в Европейския съюз. А вие не сте.. ха ха ха :-D Замислете се защо, подсказка "Ефектът на Дънинг Крюгер".
286
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След потъването на Атлантида ние първите хора се установяваме по земите на днешна България. Основаваме най - старата духовна школа на Земята - тази на Рила. Тогава върхът на Рила се е казвал "ХОРБЕЛ - върхът на Белите Хора" След идването на Османците името на върха на Рила планина е сменен от ХорБел на името на Мохамед Аллаха, Мойсей Аллаха, Муса Аллах - Мусала! Та Българският Парламент да му възвърне оригиналното име ОРБЕЛ - ХОРБЕЛ и тогава България и Македония ще тръгнат заедно напред!
285
2
 
20
 
! Отговори
Още един облъчен преди 10 месеца
До Македонец........Античен ***, чиста проба сръбски копой дресиран да лае по всичко Българско от белградските си господари!
284
3
 
8
 
! Отговори
Бако преди 10 месеца
Македонците са *** от класа не ги щем в Ес.