"Велика Сърбия" може да е реванша на Русия за Запада

Сърбия ще разчита и на "наивността" на западните служители
2 окт 2023 22:01, Нели Христова
171
"Велика Сърбия" може да е реванша на Русия за Запада
Снимка: БГНЕС

Сценарият "Велика Сърбия" ще изисква и "зелена светлина" от Русия, защото Москва търси реванш от Запада за огромните си военни загуби в Украйна, а Сърбия ще разчита и на "наивността" на западните служители, които в момента работят по процесите в Западните Балкани.

Това заяви Януш Бугайски, журналист и експерт по политическите събития в Западните Балкани пред босненския портал "Истрага". Бугайски коментира терористичната атака срещу косовската полиция на 24 септември в село Банска в Звечан, населено със сръбско мнозинство, където един полицай беше убит, а други двама бяха ранени.

Бугайски смята, че е "много вероятно" терористичната атака срещу Косово да е била тясно координирана с Република Сръбска - сръбския ентитет в Босна и Херцеговина - и с Русия, като добави, че провокации и актове на насилие могат да бъдат организирани допълнително, за да се отвлече още повече вниманието на Запада.

„Правителството на Милорад Додик в Баня Лука може едновременно да следва дневния ред за отцепване чрез незабавен референдум, оттегляне на всички сръбски служители от босненските държавни институции, създаване на граница с Федерация Босна и Херцеговина, разполагане на въоръжени паравоенни формирования и официалната декларация за независимост“, подчерта той.

Бугайски добави, че провокациите на сръбската страна служат за забавяне и окончателно разрушаване на диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия с посредничеството на Европейския съюз (ЕС), като същевременно разкритикува европейско-американските представители за натиска върху правителството на Косово за създаване на Асоциация на общините със сръбско мнозинство.

„Редовните провокации служат за забавяне и в крайна сметка за прекъсване на всякакви преговори с посредничеството на ЕС. Всъщност върху Прищина е възложено задължението да даде възможност за създаване на сръбско „общинско сдружение“, преди преговорите да могат да продължат. С други думи, очаква се да се създаде структура, която ще раздели Косово“, подчерта коментаторът.

Той уточни, че ако военните сили на НАТО в Косово (КФОР) не предприемат мерки за подпомагане на косовската полиция при патрулирането по границата и разоръжаването на всички престъпни и паравоенни формирования в северната част на Косово, населена предимно с етнически сърби, тогава Белград може да реши да преследва целите си с по-интензивно насилие.

„Ако въоръжените сили на Косово не бъдат подсилени в по-голяма и добре оборудвана редовна армия, която може да защити границите на страната и да започне процеса на членство в НАТО, тогава Белград ще продължи безнаказано да изпраща, финансира и въоръжава групи от сръбски паравоенни формирования“, смята Бугайски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нито америса, нито европа имат интерес на балканите да има големи и силни държави.
70
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 108 Ами лицемер събуди се вече не живееш под руско робство и може да отидеш в Румъния за няколко и часа ? Защо не отиваш *** ?:)Аман от червенопитеци "ходещи" все някъде около русия.... тая смешна монголска държава неможе да разформирова България и никога не е можела. Дори великата османска империя НЕ успя. Че вие ли...
69
13
 
20
 
! Отговори
ясно преди 7 месеца
мини империята сърбославия търси реванш с помощта на руската империя.Още сега лансират теория че българите били източни сърби и сърбия стига до черно море.За русия това е изговно защото черно море става руско езеро.Мечтата на Екатерина втора. И България изчезва.
68
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Видяхме е велика сърбия 1999г. Вторият път,ще стане малка сърбия.
67
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
сооросоидния отппадък написал статията буквално се е изаакал
66
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А междувременно областта Санджак иска да се отцепи и да бъде независима и самостоятелна. О, нима не сте чули? Как да чуете, облъчват ви с други неща. А междувременно повече от половината население на областта Войводина иска да преминат към Унгария. Само Гaнчy от България се мисли за готин като вика "Дай да подарим още земя на Сърбия, ако може българска земя да е още по-добре!"
65
14
 
14
 
! Отговори
Тото преди 7 месеца
Поредната глупава и пропагандна статия.
64
14
 
11
 
! Отговори
кап. Майсторов преди 7 месеца
Ако руснаците разформироват Република България,аз лично би избрал да съм за в бъдеще румънски гражданин.Изключително незлобливи хора със манталитет нямащ нищо общо със ,,балканският" такъв.Все едно си някъде във нормалните западни държави,но без нашественици.Нищо общо със БГ-то.Но това е защото хората след свалянето на Чаушеско,само за две недели си оправиха бъдещето на децата.И ние имаме такъв закон,известен под името ,,Параграф22",но никой не го спази.Защото СДС беше планирано от БКП.
63
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"След като Косово се отцепи от Сърбия на етническа основа защо част от него сега да не се отцепи пак на същата?" - цепи силния, слабия се оглежда за съчки.
62
8
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
След като Косово се отцепи от Сърбия на етническа основа защо част от него сега да не се отцепи пак на същата?
61
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как тей по другите сайтове света не са разпада, ама в днес.ру света винаги са разпада и иде реч за реванши, несигурност, край, апокалипсис дрън дрън та пляс. После обаче са обиждат като им кажеш, че са *** и ги разобличиш като част от руските тролферми.
60
6
 
3
 
! Отговори
Teo преди 7 месеца
Абе - най-правилно ще е да направвт едно велико undo - Косово в Сърбия, Крим и всичко след него - обратно в Украйна, а Азерите без да питат си взеха Нагорни Карабах. Така, че поне една точка е изпълнена. Това в наши дни да се завземат и отцепват територии с "референдуми" си е чиста проба лудост!
59
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До: Нали не си мислиш, че в тая война гинат само украинци? Отговор: До сега приблизително 180-200 Хил. Войника на ВСУ и около 60 на РФ
58
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До :Кво канче е натрила? 230 х убити руснаци. Отговор: Те се нарекоха украинци... Иначе да.. прав си!!войната е гражданска на територията на Русия
57
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А конфликта с Косово се подготвяше отдавна. Просто чакаше момента, но беше ясно че следва след Усраина. Просто САЩ не искат силна Европа и са готови да я сринат. А политиците , толкова късогледи и не далновидни, за една усмивка по радиото са се хванали за палците ...и разтворили д..е
56
4
 
13
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 7 месеца
Стигна ли до тук новината за руския пилот от Росгвардия, който уж отишъл на почивка в ОАЕ, а всъщност първата му работа беше да отиде в американското посолство и да се предаде.
55
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Леле какви глупости... само се преписват някви статии на ниво селска кръчма. Но явно това е нивото на територията. Не само е лош мат'ряла, ами е и некачествен, също като алкохола,който консумира и храната която яде,но пък с 2 ръце гласува за това.
54
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Реванша на Русия? Ало?? Реалността е че Русия натри канчето на обединено НАТО в Украйна!!!
53
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако русия имаше огромни яоенни загуби чеше да отстъпи.Явно зяпада бищо не свърши в Украйна.Запада е забрявил кякво означава да воюваш.До това доведе двсетилетието на пидалскъ рок музика рокът е сила и агресия а западя го обърна на мекимкитки аеросмит гънс и роузис и други пидарастии
52
4
 
9
 
! Отговори
По същество преди 7 месеца
Молим и Велика България и Велика Гърция. Трите държави можем да си разделим Балканите.