Сръбски историк обяви Рилския манастир за сръбски символ

Джордже Боянич твърди, че стенописи в манастира са на "старосръбски език"
22 апр 2024 18:15, Нели Христова
166
Сръбски историк обяви Рилския манастир за сръбски символ
Снимка: БГНЕС

Сръбски историк обяви Рилския манастир за "пазител на сръбската история и духовност" и "символ на сръбското православие и култура", предаде БГНЕС.

Джордже Боянич твърди, че стенописи в манастира на "старосръбски език", които изобразяват сръбски владетели и светци, са нарочно боядисвани и скривани.

"След битката при Велбъжд през 1330 г., водена от сръбския генерал Стефан Дечански, Рилският манастир става част от сръбската държава", пише Боянич на своя уебсайт.

Той заяви, че специално място в историята на манастира заема Мара Бранкович, дъщерята на сръбския деспот Джордже Бранкович и византийската принцеса Ирина, която се омъжва за султан Мурат II.

Според Боянич Реяната кула (Хрельова кула) е построена от сръбския рицар Рея Охмучевич.

По думите на историка в подножието на кулата има каменна плоча с издълбан ктиторски надпис: "По време на царуването на най-висшия господар цар Стефан Душан, господарят с големи усилия и средства съгради тази кула и я посвети на Св. Йоан Рилски и Богородица "Осеновица" (Покровителка), година 6843."

"Вътре в манастирския комплекс има и стара библиотека с над 10 000 писмени и печатни документи и книги, много от които на старосръбски език", пише Джордже Боянич и добавя:

"Посещението на Рилския манастир предоставя едно незабравимо преживяване от възраждането на сръбската история и духовност и със сигурност си заслужава вниманието на всеки, който цени богатото културно наследство на нашия народ."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от Общество
Автобус с българска регистрация се обърна в Турция, има ранени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сърбин и македеноц разбират само от бой.
95
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сърбете имат комплес че немат история. А немат защото и те като макетата са били просто българи и сега си измислат някакви техни филми. Стариосръпски език е просто старобългарски. А старобългарския е славянски но не е сръпски.
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Хахаха!, Глупости си написал, тотални измислици и недоказани общи приказки от пазара!(имам в предвид "Алба Булгарика" и римските глупости.)
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Хахаха!, Глупости си написал, тотални измислици и недоказани общи приказки от пазара!
92
0
 
1
 
! Отговори
Е тоя па преди 3 седмици
Верно ли си немаш друга работа
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Старосрбска скараСредновековна България е имала три града с името "Белград", единия е бил днешния сръбски БеОград, другия е бил в днешна Румъния!
90
3
 
6
 
! Отговори
Хахаха! преди 3 седмици
Сърбия е на българска земя. Белград още от 5 век се наричал Алба Булгарика и се намирал в автономната България, в рамките на римската империя, още от времето на Константин Велики, който е българин и ни дава автономия и освобождава от данъци. Друг е въпросът, че когато България се разпада на 10 части, Ст..Душан, който е с българска кръв се отделя от българия, както и Добротица в Добруджа или Момчил в Родопите. Сръбският писмен език възниква на основата на българския, както и руският! Факт!
89
1
 
11
 
! Отговори
Старосрбска скара преди 3 седмици
,,Сръбски историк"? Това е оксиморон, като ,,руски историк" и ,,македонски историк". Всички сериозни учени наричат Средновековна България ,,Imperium bulgarorum". А Белград само сърбите са го преиначили на ,,Београд". За ,,старосръбски език" пък никой не е чувал, както и за ,,староруски" или за ,,старомакедонски". Много ги боли тези комплексирани хорица, че България ги е направила що-годе културни народи. Е, не съвсем...
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До SquipНищо й няма на Сърбия и сърбите, те сега са сърдити, но ще им мине леко-полеко и всичко ще се оправи, не са лоши хора!
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като започнат да пишат едни измислени титли, че стават за смях, такава титла "генерал", не е съществувала тогава!
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Свети Сава например е българин по произход, но е бил почитан и от сърби и от българи. Сега и него откраднаха сърбите. Ей, цяла Македония с 90% българско население си присвоиха и асимилираха и пак им е малко!
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайде сега ново двайсет! А през 1330 г. имало ли е генерали?
84
0
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Има доста българи в Румъния, които знаят, че произхождат от българи, но не знаят и не говорят вече български език. Една от най-големите катастрофи за българите, за която не се говори, е Кримската война и обособяването на нова румънска нация. Това е сравнимо с 5 вековното робство, в което все пак част от българите оцеляваме. И то главно, защото е трябвало да има и рая.
83
2
 
13
 
! Отговори
Squip преди 3 седмици
Сърбия е държава, която скоро няма да съществува!
82
0
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Влашко през голяма част от историята ни е било в българските граници. Румънците са асимилирали българите, почвайки от 19 век след кримската еойна. Тогава се създава узкуствен румънски език от Французи, италианци и англичани, като за 50-60 години българското начало на живеещите във Влашко е заличено. Отделно войните водят до допълнителна асимилация, а и времето немпрощава, род и език се забравят.
81
1
 
12
 
! Отговори
Голем майтап преди 3 седмици
Св. Иван Рилски Сръбски, живял по времето на княз Борис I Сръбски, цар Симеон I Сръбски и цар Петър I Сръбски??? Демек, сърбите са имали държава и даже са били царство още през IX - X век??? По нашите днешни земи??? Не се излагайте повече, моля ви се!
80
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нормално за етносът.Краде и лъже колкото може и каквото може.Не случайно във филмът черна котка бял котарак ромите наричат сърбите "братя". Руснаците са лъжливи,българите далавераджии само сърбите са честни и почтени роми. Кво да ги правиш братя роднини.Като се замисля така Цеца Величкович разказваше че Аркан я бил откраднал съвсем съвестно от кръчмата и платил няколко златни синджира на родата и да не я търсят. Некви такива бхаратски истории.
79
1
 
9
 
! Отговори
Малкияте преди 3 седмици
Сополиви братя с комплекса за налоценност пак изплискаха ведрото.
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И какво отговориха нашите историци?
77
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами при българския цар Симеон Велики, България е заемала около 90% от Балканския полуостров, България и българското население, винаги е преобладавало до нападението на османците над Балканите, а и по-късно. Неслучайно българите в миналото са се шегували, че граничат сами със себе си, но днес българското население извън границите на България е почти изцяло асимилирано насила или доброзорно! И всеки дърпа чергата към себе си, на Балканите!