Силяновска и Пендаровски на втория тур от президентския вот в РСМ

Разликата между двамата кандидати е над 20% от гласовете
Обновена: 25 апр 2024 07:53 | 25 апр 2024 07:48, Елка Василева
13
Силяновска и Пендаровски на втория тур от президентския вот в РСМ
Снимка: архив, БГНЕС

Кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова получи най-много гласове на първия тур от президентски избори в Северна Македония. Това сочат официалните резултати, оповестени от Държавната избирателна комисия. Те са на базата на над 99% от преброените бюлетини.

Още по темата
За Гордана Силяновска-Давкова са гласували 362 617 души или 40.08%. За основния й конкурент, сегашния държавен глава и кандидат на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Стево Пендаровски, са гласували 180 253 души или 19.93%.

Трети е кандидатът на най-голямата албанска партия ДСИ и сегашен министър на външните работи на РСМ Буяр Османи със 120 854 гласа или 13,36%. Другият албански, но опозиционен кандидат Арбен Таравари, получава 9.21%. За него са гласували 83 328 души.

За Максим Димитриевски от партия ЗНАМ са гласували 83 781 или 9,26%, а за Биляна Ванковска от "Левица" са гласували 41 169 или 4.55%. Под един процент избиратели има кандидатът за президент Стевчо Якимовски.

Избирателната активност е 49.97%. Право на глас имаха 1 814 317 граждани. От тях са гласували 904 656 души. Невалидните бюлетини са 24 533.

Вторият тур от президентскити избори в РСМ ще се проведе на 8 май заедно с парламентарните избори. /БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Балкани
Силяновска води убедително пред Пендаровски на изборите в РСМ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Peter преди 1 седмица
Да им е честито!Следващите няколко годинки ще гледат героичното си минало и светлото бъдеще, което по-нататък щяло да дойде...Нещата ще се оправят след 15-20г. Като албанците станат мнозинство. Да съм жив да ги видя тогава какво ще избират... а да тогава май ще трябва да са албанци, че другото (да са българи) им е забранено!
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
в Турция, всичко е менте и болниците им лъскави, а колко мои познати дадоха по 100 000 евро, по 120 000 евро , по 80 000 евро и ги върнаха в ковчези всички до един, хората си продадоха апртаменти, къщи. НЕ ХОДЕТЕ В ТУРЦИЯ НА ЛЕЧЕНИЕ, УБИВАТ ВИ, ТУРЦИТЕ СА ТОТАЛНИ ЛИЦЕМЕРИ- ТЯХНАТА ДОКТРИНА Е ДА ВЗЕМАТ ПАРИТЕ НА НЕВЕРНИЦИТЕ И ДА ГИ УБИВАТ, НО ДА СЕ ПРАВЯТ ЧЕ ИМ ПОМАГАТ, ТОВА Е ИСЛЯМСКАТА ДОКТРИНА КОНКРЕТНО В ТУРЦИЯ, НАЛАГАНА ОТ ИСЛЯМСКИЯ САТРАПП И БАЦИЛЛЛЛЛ ЕРДОГАН
7
1
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 1 седмица
"...опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова получи най-много гласове на първия тур..."Братя македонци, имате голям шанс да се отървете от ***-фашизма налаган от извратения ЕС. Гласувайте правилно!
6
1
 
3
 
! Отговори
да преди 1 седмица
и с тая бабета нема да се оправат нещата между БГ и СМ
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България е турцизирана , Македония е албанизирана, демек и двете са ислямизирани, затов ходете в Турция на почивки, ганьовциии, купувайте турски ментетааа - от дрехи, до прахове и ядене, но не ревете, че сте болни , огромен процент е от пластмасовите плодове и зеленчуци и канцерогенните храни от Турция, от Украйна са в пъти по-качествени във всяко отношение стоките, ама Ганяяяя е простттт на макс
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Коминтерновци!
3
2
 
12
 
! Отговори
Каква е тази баба преди 1 седмица
Зарязвайте ги тези да са си поФторно горди и да стоят далеч от нормалния свят. Албанците скоро ще поискат и повече, отколкото вече им е дадено. Премиерът им Талят паша вече си говори свободно албански по събития. Като не искат с нас, да си правят там байрамите и да стоят в кьошето на Европа.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Победител на втория гур ще е Глафчев.Глафчев Президент, Президент...Мултифункционален
1
3
 
17
 
! Отговори
Хейт преди 1 седмица
Важното е да се борят здраво с българизацията на РСМ! Докато в това време половината им държава е в албански знамена.