Хигиенистка правила интервюта за българско гражданство в консулството ни в Битоля

Колцентър пък записвал за консулски услуги
2 авг 2024 14:08, Стела Стоянова
129
Хигиенистка правила интервюта за българско гражданство в консулството ни в Битоля
Снимка БГНЕС

Жена, която официално е работила като хигиенистка, е правила интервюта за българско гражданство в консулството ни в Битоля, Северна Македония. Това е установила проверка на работата там.

Докладът за нея представи служебният премиер Димитър Главчев по време на парламентарния контрол днес, пише "24 часа".

МВнР се отнася изключително сериозно към този въпрос. Действия са предприети още от предходния министър г-жа Мария Габриел, увери Главчев. Проверката е направена между 6 и 9 февруари тази година.

Пропуските, които комисията към МВнР е открила, са редица. Установено е, че часове за консулски услуги е записвал македонски колцентър. "По този начин на юридическо лице с неясна собственост е била предоставена възможност за узнаване, систематизиране и архивиране на личните данни на десетки хиляди лица, които през годините кандидатстват за българско гражданство и всякакъв друг вид консулски услуги. Телефонният номер на колцентъра е импулсен, цената на разговорите не е обявена и е с неясна стойност за потребителя и служителите в консулството", обясни Главчев.

Няма данни и сключеният договор с колцентъра да е бил одобрен от централното управление на МВнР. Препоръчано е незабавно да се спре договорът и да се заличи телефонът му. Това пък е направено в началото на март.

Друго нарушение, което е установено е, че генералното консулство е наложило практика на работа, с която насочва хората и реално ги принуждава да ползват една единствена банка - "Унибанк". Не е дадена възможност таксите да се плащат на друго място, където клиентите имат лична сметка. Не е допуснато и плащане чрез електронно банкиране или пос терминал.

"Дадена е препоръка да се започне да се приемат плащания за консулски услуги в брой, на пос терминал, чрез банков превод в банка по избор на гражданите. До момента са проведени разговори с три местни банки за поставяне на пос терминал", посочи Главчев.

"Трето - намеса на посредници и липса на безплатна информация в консулството в Битоля - в приемната на консулската служба не е била налична безплатна информация за предоставяните услуги, работното време и тарифите за тях. Липсата на информация създава възможности за спекулации и появата на посредници, които съдействат на гражданите за консулски услуги срещу допълнително заплащане", подчерта Главчев. Изпълнена е препоръката да се публикуват цените на услугите.

Генералното консулство в Битоля не е посочило и електронна поща, нито връзка с Инспектората на МВнР, за да се подават сигнали за корупция и нередности. "Това буди притеснение и липса на мотивация у гражданите да подават сигнали поради страх от реваншистки действия от страна на служителите", подчерта Главчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
1
 
! Отговори
Главчев преди 1 месец
Прави и тръби много е ценна като кадър
82
1
 
4
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 месец
откакто дойде демокрацията, бяхме принудени да не наричаме нещата с истинските им имена...чистачка е това....ЧИСТАЧКА...а не хигиенистка...
81
3
 
2
 
! Отговори
До 80 преди 1 месец
До Анонимен И смяташ, че някой ти вярва? Ако си такъв за когото се представяш, значи че си напълно побър кан! Хем си неграмотен, хем си глупав. И за да си коняр се изисква интелект, ама на теб такъв природата не ти е дала!
80
0
 
1
 
! Отговори
До Стефан преди 1 месец
До Стефан Фалшификата. С едно изречение на това, което е сътворила кривата ти глава- еб. си. мамулката
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мале мале..
78
1
 
1
 
! Отговори
И защо не? преди 1 месец
Всяка хигиенистка е по- умна от Главандура! На хигиенистите можеш да разчиташ, на Главчев НЕ!
77
1
 
0
 
! Отговори
До Стефан преди 1 месец
Покажи, че не си анонимен и си напиши трите имена, адрес и егн. В противен случай си част от нас анонимните. Аре, действай!
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЩОМ Е ТАКА ЗНАЧИ БОЙКО В ЗАТВОРА
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Външно министерство крие големи скандали от българското общество. Тъй като съм служител на берлинската полиция с български корени, мога да ви кажа поне 4 случая, от които ще ви се изправи косата. Алкохолик дипломат починал от алкохолни натравяне, служител на посолството Футеков търкалящ се пиян по летищата, коли на посолството в квартал с ***, голямо безхаберие. Не знам дали въобще има посланик България в Германия
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То може и чистачи да правят интервюта, все пак сме държавата с неограничените възможности :)))
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова случаи има, в които фирми злоупотребяват с големи суми. Но когато им потърсят съдебна отговорност, се оказва, че фирмата се води на името на някой безработен, чистач, съвсем скромен човек, от когото няма какво да се вземе. Не знам защо се присетих за тия случаи.
72
8
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 1 месец
Смешна и тъжна история от съвременна Бг. Най ми са смешни анонимните коментиращи тук. Запомнете: анонимни значи страхливи. През комунизма всички пишещи доноси бяха анонимни. Е, като повечето българи сте пъзльовци днес, за какви промени говориме? Турско, руски ,американски ас ликерс сте всичките в зависимост от епохата. Сори, по днешния жаргон. Срам ме е от вас. А вие,вие срам нямате. Морал честност и гордост да не говорим.
71
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евааал съм ги от американското посолство . През целия ми живот НИКОГА НЕ МИ Е ТРЯБВАЛА ВИЗА . С нищо не могат да ми извиват ръцете западняците .
70
3
 
4
 
! Отговори
Usa преди 1 месец
А пък от американското посолство ти връчват отказа за виза на руски език ...
69
1
 
8
 
! Отговори
113 място преди 1 месец
А в Бг-медиите , да не би да са други ,... хигиенистки , гербави калинки , примитивизъм до небето ...
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е па главчев го взеха от портиер го направиха МП що пък хигиенистка да не прави интервюта!?
67
0
 
7
 
! Отговори
Смешни преди 1 месец
Сме! Посредственост, некомпетентност, безотговорност, ниски критерии, големи претенции. Навсякъде. Срам
66
0
 
6
 
! Отговори
Подозрителен преди 1 месец
Така ли е било или се е развоняла далавера с паспортите и са сложили на топа на устата чистачката?
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хрантутника трябва да си знае мястото в обществото .Не може да съдиш човек който с ръцете си е работил нещо за тази страна докато ти самия само с гъзо си бил търмък в гърба на народа .Хрантутниците стават с възрастта все по нагли неблагодарници .Този като заема държавен пост убива следващитите поколения българи .Освен това за тази позиция дето била чистачката се иска курс на обучение точно две седмици .И пет виши да имаш ако не знаеш кви да са критериите не ставаш .България трябва да е на всички
64
1
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 1 месец
Само Едно Ми е Интересно- Толкова Много Пари с Какво ги Мъкнете - По Куриер ли ги Пращате или с Брониран Автомобил????.....ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА