Беларус струпва войски към границата с Украйна

Въздушното пространство на страната беше нарушено
10 авг 2024 22:00, Инна Ангелова
115
Беларус струпва войски към границата с Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виктор Хренин, министър на отбраната на Беларус, заяви, че по време на днешно извънредно заседание президентът на страната Александър Лукашенко е наредил да се засили групировката на войските в Гомелско и Мазирско направления, разположени край границата с Украйна, съобщи Укринформ, позовавайки се на информация от беларуската служба на Радио "Свобода“. Според министъра групите войски ще бъдат засилени “за да реагират на всяка възможна провокация“.

“Военните подразделения от силите за специални операции, сухопътните сили, ракетните сили, включително тези с реактивни системи за залпов огън “Полонез“ и системи “Искандер“, получиха задачата да се разположат в определените зони. Ние също така засилихме способностите на противовъздушните си ракети, средствата за радиоелектронна борба и авиацията“, заяви Хренин.

Както отбеляза той, решението е взето след предполагаемото снощно нарушение на беларуското въздушно пространство от дронове, дошли от територията на Украйна, за което по-рано съобщи Лукашенко. Според министъра вчера ВВС на бойно дежурство са засекли “неидентифицирани въздушни обекти, придвижващи се от територията на Украйна“, които, след като са пресекли границата с Беларус, са “класифицирани като безпилотни летателни апарати“. Част от тях в последствие са прехванати.

“Следим ситуацията от близо и сме готови да реагираме на промени“, заяви Виктор Хренин.

В петък вечерта Лукашенко заяви, че частите на ВВС и противовъздушната отбрана на Беларус са били приведени в повишена готовност във връзка с нарушаване на въздушното пространство в района на град Костюковичи. Според Лукашенко в 19:04 местно време силите за ПВО са унищожили няколко цели над територията на Беларус, а останалите са били унищожени от руските сили близо до Ярославъл. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
9
 
14
 
! Отговори
Миротворец преди 1 месец
Ние сме за мир! Нека войната не продължава. Единственото, което може да се направи е - Русия да не се съпротивлява и да предаде Курска и Белгородска област на Украйна.
56
10
 
5
 
! Отговори
ИспанецаZ преди 1 месец
Има 3 украинчета в парка до нас.Винаги седят на едно и също място вечно са пияни и крещят.Днес единия беше облечен с анцуг и чехли от 2 лева.Руснака пък влиза с ловджийски нож на кръста в лидъла.Ко им става на тия хора?Сигурно е от водката
55
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неумните укропитеци си мислят, че живота е лесен и *** ;)))Бъркаш, приятелю. не е лесен и ***. Защо руснаците не бързат да смажат украичетата в курск според теб? А могат да го направят за 2 - 3 дена. Защо не го правят? Превъзхождат ги и по въоръжение, и по обучение, и по запаси. Защо изобщо ги допуснаха да влязат, след като знаеха?
54
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А чехите пък имат да си връщат на Полша от втората световна война и ще си вземат заемите заедно с лихвоте от полячетата ;))) Полша, хиената на европа - всички я чакат да се напъне да пръцне за да и го набутат ;)))
53
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Батко поляк като отиде в Беларус такава мамалига ще яде, че ще си забрави имперските амбиции за следващите няколко века. Щото и Германия има да си взема територии от Полша и ще вкара на тях войска с цел да защити собствените со територии ;)))Поляците пък ако предприемат нещо ще се наиграят повече от украинците ;)))
52
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лошо няма. Който и да влезе в Украйна с териториални претенции, все ще е прав. И поляците, и руснаците, и румъунците, и беларусците, и словаците и унгарците. Украйна няма собствена територия. То и Украйна не е реална държава. Територията и е от завладяна от руснаците чужда територия и руски територии в добавка. Всичката територия на Украйна и е подарък от руснаците.
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те така и Путин струпа войски и викаше нищо няма да правя, па се видя. Да не мисли и лукавия такъв сценарий. Но с този ход може да се тръгне към световна война. Но да не се окаже, че ф ките не са за руснаците, а за беларусите, както и някои други оръжия. Ще видим каква заповед ще даде Путин на лукавия.
50
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Батката управлява от десетилетия и не е наложен на беларус с измама, както зеления. Има реален опит и характер, за разлика от зеления, който не стига, че го назначиха за президент отвъд океана, но и реалния му опит е само като комик, какъвто е и сега. Мефжду другото, всяко магаре разбира от балет повече отколкото Зеленски от управление и война. Балета поне ще оцелее покрай магарето, докато Украйна покрай зеленски няма да има тази възможност.
49
8
 
9
 
! Отговори
;))))) преди 1 месец
Не само ключовете на Минск а си отваря бузките на дупето широко за да може Зеленски да му ги навре по удобно.. разбрали рускафашкия какво имам предвид , а?
48
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Франция има 200 ядрени боеприпаса, повечето от които са на над 30 години. Само си представям колко от тях ще излетят ако се опитат да ги използват ;)))Ако съдя по степента до която почистиха Сена за олимпиадата, то вероятно под 10% ще излетят. А колко ще стигнат не се знае ;)))Най - вероятно някъде по средата ще получат стомашни спазми и ще завият на обратно към Париж ;)
47
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Батька-колхозник Лукаш да си гледа картошките, защото от политиката, военното дело и управлението разбита колкото магаре от класическия балет.
46
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Френските ядрени балистични ракети ще почистят тоя ЛайнянКенефистан наречен "русия".
45
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно си представям как Беларус подарява нещо на Украйна ;)Само си представям как Бате застава мирно пред зеленски и му дарява ключовете от Минск ;)))))
44
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Французите никога не са били войници. Срещу Хитлер са се продържали около месец. В Русия има къщи, коитро са устояли повече от цяла франция. Та толкова за френската армия. СЪщата като полската, която е устояла 2 седмици.
43
11
 
11
 
! Отговори
На деди ми таша…… преди 1 месец
Беларус не способен не само да взема нещо от Украйна , но и може даже от страх да подари нещо на Украйна . С надмигване на по долния рускофилси послушко
42
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато френския чуждестранен легион каже "бонжур" в Минск, руския нюке легион ще прати горещи поздрави на Париж и ще се опита да създаде кристали на Сваровски с формата на Айфеловата Кула и със същите размери точно на нейното място. Същото ще се случи вероятно и с останките на Двореца Тюйлери.
41
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия не е нападната. В нея се води специална денацификация на москалската пародия на армия.
40
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само си представям как в Беларус се потят пред перспективата да си вземат малко украинска земя... Украинците са заети с руснаците и нямат свободни ресурси да спрат беларуска интервенция. И въпреки това ги дразнят. надяват се Полша да се намеси, но полячетата знаят, че Лукашенко има нюке и не бива да го дразнят много. Така че, полячетата ще се ограничат със завземане на украинска територия и възстановяването на полсия и статус. И точно тогава ще ядат руската мамалига. По стара традиция.
39
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беларус много ясно че няма дори да пробва нещо, щото после Френският Чуждестранен Легион ще каже БОНЖУУУУР в Минск. А Луканката ще висне на първото дърво. Смешният Беларус сега играе театър.
38
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поляците не са войници. Могат да побеждават само ако удрят от засада и с брутално превъзходство. Съвременното им оръжие не е по - ефективно от старото им. Само е по - скъпо. С любопитство чаякам руснаците да се сбият с полячетата преди да е свършил този конфликт. Полша не може да си позволо в момента една скъпа военна операция, понеже и без това затъва икономически. Поляците взеха масово да критикуват еврозъюза за повечето решения, които взима. Ако полша влезе в Украйна ще си вземе териториите.