Десетки хиляди протестираха срещу добива на литий в Сърбия

Вучич говори за заговор за свалянето му от власт
11 авг 2024 09:44, Елка Василева
51
Десетки хиляди протестираха срещу добива на литий в Сърбия
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди души се събраха в събота в Белград на протест срещу добива на литий в Сърбия въпреки предупрежденията на официални представители, че има предполагаем заговор за сваляне на популисткия президент Александър Вучич и неговото правителство, предаде Асошиейтед прес.

По-рано Вучич заяви, че е получил сигнал от руските разузнавателни служби, че в събота в Сърбия се подготвят "масови безредици и преврат" от неуточнени западни сили, които искат да го свалят от власт.

Голямото множество скандираше "Няма да има добив" и "Измяна, измяна".

Правителствени служители и контролирани от държавата медии започнаха мащабна кампания срещу протеста, сравнявайки го с въстанието на Майдана в украинската столица Киев, което доведе до свалянето на тогавашния проруски президент на страната Виктор Янукович през 2013 г., посочва АП Организаторите на протеста в Белград заявиха, че той ще бъде мирен.

"Днешният ни митинг е екологичен и няма политически амбиции, но правителството ни обвини, че се опитваме да организираме преврат", заяви популярната актриса Светлана Бойкович. "Дойдохме тук днес, за да издигнем глас срещу нещо, което е извън политиката", добави тя.

Протестът в центъра на сръбската столица идва след седмици на протести в десетки градове в цялата страна срещу правителствения план да се разреши добивът на литий в плодородна земеделска долина в западната част на страната.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбите са шовинисти. Цялата им държава е изградена на крадени от съседите територии. Като цяло са нация от нагли и лицемерни типове.
26
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Внучката се пръска от злоба и от яд, че България спечели повече медали от сърбите на Олимпиадата. На спорт винаги сме били пред тях. Сърбите са много големи шовинисти. Мислят се център на света и най-великите. Може би единствената нация в Европа, която е по-глупава и неумна от нас.
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Сърбите са националисти" - сигурно щом казваш, но вече няколко пъти ми прави впечатление, когато съм в Сърбия, че с охота приемат Евро. Явно успяват да разделят нещата. Когато съм там, няма нужда да си отварям устата. Те сами си искат Евро. Та така с национализма.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 21 Тук всичко е наред правилните са на власт и няма протести провокирани от западняците. Ще обложат бабите на пазара и няма да има протести на умни и красиви.
23
19
 
9
 
! Отговори
Маке от Благоевград преди 1 месец
Сърбите са номер 1.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От литий се правят батериите зеленитее окончателно изплискаха легена.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакам протестите в България да отидем на гости на нашите управници с доброто име
20
1
 
23
 
! Отговори
Хектор преди 1 месец
Руската ос в Европа Словакия-Унгария- Сърбия -Северна Македония.
19
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е те това е протест ,ала сърбите са Народ ,а ние м.... -Цъкайте в нета ,докато храните наглите украинци, докато турците ви "оправят" и изкупуват тихо тихо България ,докато сащ ви нареждат как да живеете -цъкай овче стадо страхливо просто и продажно
18
3
 
24
 
! Отговори
Политкоретен преди 1 месец
Ех, защо така лошите сърби не искат да си дадат природните богатства на безценица, както добрите българи направиха? Можеха да получават цял 1% от приходите? Пък те не щат.
17
2
 
14
 
! Отговори
Сесе преди 1 месец
Че те тия протести са от 2022 г., пак от десетки хиляди сърби и тогава мишока Вучич замрази проекта ,за да не загуби изборите. Сега когато пак управлява ,отново задейства проекта. По това се вижда какъв лицемер е.
16
1
 
8
 
! Отговори
999 преди 1 месец
От статията се разбра с коя компания е сключено споразумението за добив на литий,а това има значение.
15
4
 
21
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
По западната терминология да се знае. Човек, който обслужва интересите на запада, дори да е избран с 5% от гласовете на народа е демократично избран. Човек, който е избран с над 50% от гласовете на хората, но не обслужва западните интереси е или популист или диктатор.
14
6
 
10
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 месец
Вучович му се клати стола и Путин и той се крие като мишка няма кой да му спасява зад-ника.
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ли е превратът, за който Вучич говореше? Жалко сръбско диктаторче
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За един тон литии се изразходват двеста хиляди кубика вода електрическите коли не са бъдещето което ни се представя
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България отново разби сърбия по медали на олимпийски игри. Вучич сега се е скрил като мишкa и се чуди каква тъпотия да измисли по наш адрес.
10
10
 
4
 
! Отговори
Мухахахахаха преди 1 месец
"Днешният ни митинг е екологичен..." Уахахахахахахахахаха, а като к8и4ите с пълни гърла не отделяте ли опасния "въглероден отпечатък", платени екоклиманеолибера3ти?!? Що за с66ьрканяци сте Урсулюфците?!?
9
1
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 1 месец
Точно пък *** в Сойфия постоянно ревете за екология и мръсен въздух.
8
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китук ти кога за последно си живял с сърби че ги ръсиш тия бисери.Сърбите са националисти и изобщо не искат да влизат в компрометирания евро съюз,също както не можеш да накараш и Швеицарците да го направят.8 години живях със сърби така че греда пич