Десетки хиляди протестираха срещу добива на литий в Сърбия

Вучич говори за заговор за свалянето му от власт
11 авг 2024 09:44, Елка Василева
51
Десетки хиляди протестираха срещу добива на литий в Сърбия
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди души се събраха в събота в Белград на протест срещу добива на литий в Сърбия въпреки предупрежденията на официални представители, че има предполагаем заговор за сваляне на популисткия президент Александър Вучич и неговото правителство, предаде Асошиейтед прес.

По-рано Вучич заяви, че е получил сигнал от руските разузнавателни служби, че в събота в Сърбия се подготвят "масови безредици и преврат" от неуточнени западни сили, които искат да го свалят от власт.

Голямото множество скандираше "Няма да има добив" и "Измяна, измяна".

Правителствени служители и контролирани от държавата медии започнаха мащабна кампания срещу протеста, сравнявайки го с въстанието на Майдана в украинската столица Киев, което доведе до свалянето на тогавашния проруски президент на страната Виктор Янукович през 2013 г., посочва АП Организаторите на протеста в Белград заявиха, че той ще бъде мирен.

"Днешният ни митинг е екологичен и няма политически амбиции, но правителството ни обвини, че се опитваме да организираме преврат", заяви популярната актриса Светлана Бойкович. "Дойдохме тук днес, за да издигнем глас срещу нещо, което е извън политиката", добави тя.

Протестът в центъра на сръбската столица идва след седмици на протести в десетки градове в цялата страна срещу правителствения план да се разреши добивът на литий в плодородна земеделска долина в западната част на страната.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
14
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
И сърбите като българите не искат нищо да се добива, защото щяло да им шуми, да запращи въздуха, да отрови водата им която идва от 20 километра, а камионите ще са опосни за трите деца на селото. А докато Вучич е крепостен на Кремал, Сърби няма да влезе в ЕС.
6
11
 
22
 
! Отговори
ФСБ преди 1 месец
Другарю Вучич, време е, слагай памперса!
5
10
 
10
 
! Отговори
Вучо преди 1 месец
Кат чуя за Майдан, който иска да ни откопчае от пожизненото царуване, ние с другаря Путин вече сме станали рода с шейх Насрала... И на другаря Борисов му спретнаха Майдан и падна от власт... В Евразия гражданите нямат право на мнение кой и как ги управлява!
4
14
 
27
 
! Отговори
Ало, спящите преди 1 месец
българи Сърбия си пази Земята, а при нас всичко се унищожава и то съвсем безгласно
3
23
 
19
 
! Отговори
Гедер преди 1 месец
Вучич като Чаушеску, до стената и цял пълнител.
2
7
 
35
 
! Отговори
Папо преди 1 месец
Руските служби му казват ,какво се случва в собствената му държава ,със неговия народ. Е няма такъв филм.
1
14
 
37
 
! Отговори
Капитанът преди 1 месец
Руския слуга Вучич по стара съветска традиция е готов да отрови родината си ,за да си осигури пари и власт .