Мицкоски към България: Ако има воля има и решение, но за това трябва двама

Той заяви, че РСМ трябва да знае какво планира ЕС
11 сеп 2024 07:12, Нели Христова
133
Мицкоски към България: Ако има воля има и решение, но за това трябва двама
Снимка: БГНЕС

Процесът на европейска интеграция е двупосочна улица, смята премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски, според когото въпросът не е дали политиците в Северна Македония имат воля да гласуват промените в конституцията, с които българите в страната да бъдат вписани в основния закон, за да може Република Северна Македония да започне реални преговори с ЕС, съобщи БТА.

"Гражданите, политическите партии многократно показаха волята си през последните три десетилетия, въпросът е дали Брюксел има волята да реши този проблем. Защото има ли воля в Брюксел, има и начин", заяви Мицкоски в интервю тази вечер по телевизия "Алсат М".

По думите му трябва да знае какво Европейският съюз планира за страната.

"Имаме напълно синхронизирана външна политика и политика за сигурност с Европейския съюз, непрекъснато наблюдаваме процесите, водени от ЕС. Но, за съжаление, последните две десетилетия и половина, откакто официално започна този наш път към пълноправно членство, бяха изпълнени с много предизвикателства. И тези предизвикателства са изкуствени и тези предизвикателства винаги се отнасят и засягат македонската идентичност, всички, без изключение. И много пъти в миналото македонската идентичност е била засягана и са правени отстъпки за сметка на македонската идентичност", заяви Мицкоски, според когото процесът на европейска интеграция на страната се билатерализира.

Мицкоски повтори тезата си, че правителството в Скопие е готово да разговаря с българското правителство по отношение на предложението си за влизане в сила на промените в конституцията на страната със забавено действие, след като Северна Македония стане член на ЕС.

"Имаме предложение, което неколкократно е обяснено и е логично. Да завършим преговорите и да видим какво и как ще направим. Да видим какво се случва с присъдите от Страсбург за македонската общност в България, да видим окончателно за македонската идентичност, за езика и т.н. и т.н. Имаме много отворени въпроси по които трябва да се дискутира. Ние сме подготвени, искаме да дискутираме и дебатираме, и да намерим решение. Затова казах, че ако има воля има и решение, но за това трябва двама", заяви Мицкоски.

Правителството в Северна Македония определи на закрито заседание новия състав на Комисията по историческите въпроси с България, съобщи кореспондентът на bTV от Скопие.

По неофициална информация правителството е назначило за председател на комисията Ванчо Георгиев, професор във Философския факултет в Скопие.

Той заменя Драги Георгиев, от чиято работа новото правителство не беше доволно.

В новия състав на комисията влизат още Александър Литовски и Митко Панов, като и двамата научни сътрудници в Института за национална история, Никола Минов, доцент във Философския факултет в Скопие, Сашо Додевски, титулярен асистент, избран във Философския факултет в Скопие, Бесник Емини, старши научен сътрудник на Института за духовно и културно наследство на албанците и Димитър Лоровски, научен съветник в Института за национална история в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от Балкани
Президентът на РС Македония Силяновска идва в България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мицко, спокойно! Сега баба Гор--гона ке оправи работата!
61
0
 
14
 
! Отговори
... преди 1 седмица
Офф, пак ли тоя неадекватник...
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 67 Ще уври, но нали знаеш, че македонската глава увира три часа след паветата!
59
1
 
12
 
! Отговори
L. преди 1 седмица
Активираха се нещо изведнъж. Явно видяха, че с инат и напук работата няма да стане.
58
0
 
7
 
! Отговори
до 69 преди 1 седмица
Викаш да признаем, че във Варна всички говорим на полски заради Владислав 3-ти Варненчик? Явно доста добре пиша на полски сега, нали? В Пловдив говорят на латински заради римската империя. И по някое време се псуват на тракийски заради траките? Като ходя в Кюстендил ми трябва преводач, защото пак е маке-ленд.
57
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами нали и ние това казваме, изпълнете си условията по договораи и признайте българския си произход и българите, за да изпълним нашата страна. Простичко е.
56
6
 
4
 
! Отговори
Soli Invicto преди 1 седмица
Македония е Религия, няма нужда от доказателства и летописи. Ако искате да повярвате, просто погледнете нагоре към Слънцето, Непобедимият бог Аполон!
55
0
 
3
 
! Отговори
:))) преди 1 седмица
До Александър Велики Щото си серсемин!:))))
54
0
 
5
 
! Отговори
ейии преди 1 седмица
До Soli Invicto Теб много рано са те почнали,бе!:)))))
53
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам дали българските русофили предатели са по-гнусни или тия комунистически изчадия от севера, всички случай и едните и другите нямат място в цивилизацията.
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще видите ЕС през крив макарон сърбоманчета макета :)))
51
1
 
21
 
! Отговори
Xoxo преди 1 седмица
Значи Мицков вика приемате че българската азбука е македонска, че СамОил е македонски цар и сичко е точно
50
2
 
3
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 седмица
По принцип е така, но към момента ситуацията е в стил NatGeo Wild / Love Nature - от едната страна са хората, а от другата - банда (band) макаци (павиани, вервети, ...), правещи всевъзможни золуми... :)
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще почне да му увира главата и да омеква, но дали не е късно, дали вече не ни писна с северномакедонски простотии. Ще махате на Европа от самолета само.
48
1
 
7
 
! Отговори
Ха ха преди 1 седмица
Куче, какво точно искаш да кажеш, че не ти се разбира?
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До бл 59...теб трябва да те скъсят с около 20 см...
46
1
 
16
 
! Отговори
до Мицкоски преди 1 седмица
Не ни интересуват твоите бъртвежи! Оправяй се! България е член на ЕС, вашето БЮРМ е кандидат и няма никакви шансове да стане член в обозримо бъдеще с вашето нагли държание! Оправяйте се!
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Я се скрий, бе, колибар. Казваш се "Мицкоски" и очакваш някой да те вземе на сериозно.
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма преговори докато преследвате българи защото.... защото открито се наричат българи. И искате после да преговаряме. Нагли удбаши.
43
7
 
8
 
! Отговори
Тиабо Куртоа преди 1 седмица
За 5 -6 aшлaка от Македония оревахте света ама за 200 000 хиляди българи в Украйна нито и дума...