Мицкоски към България: Ако има воля има и решение, но за това трябва двама

Той заяви, че РСМ трябва да знае какво планира ЕС
11 сеп 2024 07:12, Нели Христова
133
Мицкоски към България: Ако има воля има и решение, но за това трябва двама
Снимка: БГНЕС

Процесът на европейска интеграция е двупосочна улица, смята премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски, според когото въпросът не е дали политиците в Северна Македония имат воля да гласуват промените в конституцията, с които българите в страната да бъдат вписани в основния закон, за да може Република Северна Македония да започне реални преговори с ЕС, съобщи БТА.

"Гражданите, политическите партии многократно показаха волята си през последните три десетилетия, въпросът е дали Брюксел има волята да реши този проблем. Защото има ли воля в Брюксел, има и начин", заяви Мицкоски в интервю тази вечер по телевизия "Алсат М".

По думите му трябва да знае какво Европейският съюз планира за страната.

"Имаме напълно синхронизирана външна политика и политика за сигурност с Европейския съюз, непрекъснато наблюдаваме процесите, водени от ЕС. Но, за съжаление, последните две десетилетия и половина, откакто официално започна този наш път към пълноправно членство, бяха изпълнени с много предизвикателства. И тези предизвикателства са изкуствени и тези предизвикателства винаги се отнасят и засягат македонската идентичност, всички, без изключение. И много пъти в миналото македонската идентичност е била засягана и са правени отстъпки за сметка на македонската идентичност", заяви Мицкоски, според когото процесът на европейска интеграция на страната се билатерализира.

Мицкоски повтори тезата си, че правителството в Скопие е готово да разговаря с българското правителство по отношение на предложението си за влизане в сила на промените в конституцията на страната със забавено действие, след като Северна Македония стане член на ЕС.

"Имаме предложение, което неколкократно е обяснено и е логично. Да завършим преговорите и да видим какво и как ще направим. Да видим какво се случва с присъдите от Страсбург за македонската общност в България, да видим окончателно за македонската идентичност, за езика и т.н. и т.н. Имаме много отворени въпроси по които трябва да се дискутира. Ние сме подготвени, искаме да дискутираме и дебатираме, и да намерим решение. Затова казах, че ако има воля има и решение, но за това трябва двама", заяви Мицкоски.

Правителството в Северна Македония определи на закрито заседание новия състав на Комисията по историческите въпроси с България, съобщи кореспондентът на bTV от Скопие.

По неофициална информация правителството е назначило за председател на комисията Ванчо Георгиев, професор във Философския факултет в Скопие.

Той заменя Драги Георгиев, от чиято работа новото правителство не беше доволно.

В новия състав на комисията влизат още Александър Литовски и Митко Панов, като и двамата научни сътрудници в Института за национална история, Никола Минов, доцент във Философския факултет в Скопие, Сашо Додевски, титулярен асистент, избран във Философския факултет в Скопие, Бесник Емини, старши научен сътрудник на Института за духовно и културно наследство на албанците и Димитър Лоровски, научен съветник в Института за национална история в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от Балкани
Президентът на РС Македония Силяновска идва в България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия селски хитреци разбират преговорите като поставяне на условия само от тяхна страна. Те искат от нас, но и изискват да ги слушаме и изпълняваме. Нали ги видяхме как се държаха на предишните преговори като селски бегове. Никакви преговори.
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ние не искаме да има решение за вас сърбоманчета антички, капиш комрадс :)))
40
0
 
12
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
До Soli Invicto Хе....хе...така ли пише в сръбската енциклопедия....дай инфо от извора,дай летописи за наличието на македонска държава...ей човек,сам не знаеш колко си зле..
39
13
 
2
 
! Отговори
Љупчо преди 1 седмица
Булгария е Македония. ЕС е диктатура на иладници глупости. Македонците се против влезането во ЕС.
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да има пълно игнориране на тази смешна територия. Къса е на всички дипломатически отношения и анулиране на българските паспорти дадени на тъподонците. Затваряне на границата.
37
0
 
2
 
! Отговори
Ze nigmar преди 1 седмица
https://youtu.be/MHTvwczboLU?si=RkWAxOM5h9FTS_2i
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Все си мисля, че ако пуснем ония *** от Факултето, Столипиново и т.н. с една безплатна екскурзия от БДЖ и за един ден няма и камък да остане от това подобие на държавица. Само, че и релсите, и влака на връщане ще изчезнат, ама това са подробности.
35
0
 
14
 
! Отговори
Барселона преди 1 седмица
Целият ЕС е наясно какво трябва да правите само Вие не знаете...това означава че още не сте подготвени за влизане в Съюза,нали така...С тези общи приказки ,с това незачитане на Договорите които сте подписали,далече няма да стигнете...
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Разкарайте го най-накрая тоя ncuxonaт, защо ни занимавате с него?
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тъподонците налазили в Българската новинарска страница на коментарите. И к в и ч е н е т о е огромно. Що бе? Не да не ви четем шип тарс ките глупости? А и този о ли го не знам какво чака от България, но Гърция започва да минава ей така лекичко из одзадзе и като започне да ви помпи ще се пишат епопеи. А да вие бяхте не знам си какво, ами трябва да изтриете Гръцката и Римската история 3000 години плюс. Смях
32
14
 
1
 
! Отговори
Soli Invicto преди 1 седмица
Правилно се казва Македонската Империя. Империята на Богът Слънце Аполон, Непобедимото Слънце! На знамето на Македонската Империя има истински лъч от слънчевата светлина. Първият македонски цар Херкулес е откъснал лъча от Слънцето и го е сложил на знамето на Македония, за да блести над цялата Земя! Целият Свят е Една Империя, Свят без война! Свят без граници! Поклонете се на Непобедимото Слънце бог Аполон!
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С лъжци и крадци има само едно решение - вето!
30
2
 
16
 
! Отговори
Урсула преди 1 седмица
А е кой ви бръсне вас за македонската идентичност! Виждате какво става с украинската идентичност, подкрепена от Сталин, както и вашата македонска идентичност, подкрепена от същия. Ако не ви е срам от това, дръжте на македонската идентичност, но после не се оплаквайте и не просете като Зеленски!
29
2
 
3
 
! Отговори
НИКИ ПЪНЧЕВ 100 БОНА преди 1 седмица
ЖЕНИТЕ ВИНАГИ СИ ИЗБИРАТ СИЛНИЯ ДА ВИДИМ МАКЕДОНИЯ КОЙ ЩЕ СИ ИЗБЕРЕ СЪРБИЯ ИЛИ БЪЛГАРИЯ
28
3
 
22
 
! Отговори
кресналия преди 1 седмица
Оставете ги тези м.а-ло.у-мн.ици.Отродили се българи,със сръбско самосъзнание.Но ние сме си виновни,че им дадохме около 100ооо български паспорта.Сега са на запад,и все пак подпомагат с пари роднинните си.Ако не им бяхме дали паспорти,тези 100 000 сега щяха да са още толкова безработни.И да ги видим.Твърдо,с юмрук по масата,и никакви отстъпки.Докато им уврат чутурите.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да, двама, каквото трябваше ние го свършихме. Че и повече.Сега е техен ред или ЕС през крив макарон ще гледат.
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е работа на България да търси решение за БЮРМ нито БЮРМ ще поставя предложения и условия на ЕС. Има договор, подписан от всички държави-членки на ЕС и от БЮРМ. Въпросът е приключен. Много хубаво правят нашите политици като спряха да комуникират с този човек. Той трябва ясно да разбере, че с югославски лъжи няма да стане и какво значи това да си подписал международни договори.
25
1
 
10
 
! Отговори
История преди 1 седмица
Ванчо Георгиев....Митко Панов...все антички македонци...с чисти македонски имена...Пътят Мицков е начертан.само трябва да спазвате правилата и условията...нищо повече и без ала...бала...
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Истината е, че името Бивша Югославска Република Македония е неправилно. Тя си е все още Югославска Република Македония. Не е бивша.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мицкоски пак се опитва да разсъждава, ама не му се получава...