Мицкоски към България: Ако има воля има и решение, но за това трябва двама

Той заяви, че РСМ трябва да знае какво планира ЕС
11 сеп 2024 07:12, Нели Христова
133
Мицкоски към България: Ако има воля има и решение, но за това трябва двама
Снимка: БГНЕС

Процесът на европейска интеграция е двупосочна улица, смята премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски, според когото въпросът не е дали политиците в Северна Македония имат воля да гласуват промените в конституцията, с които българите в страната да бъдат вписани в основния закон, за да може Република Северна Македония да започне реални преговори с ЕС, съобщи БТА.

"Гражданите, политическите партии многократно показаха волята си през последните три десетилетия, въпросът е дали Брюксел има волята да реши този проблем. Защото има ли воля в Брюксел, има и начин", заяви Мицкоски в интервю тази вечер по телевизия "Алсат М".

По думите му трябва да знае какво Европейският съюз планира за страната.

"Имаме напълно синхронизирана външна политика и политика за сигурност с Европейския съюз, непрекъснато наблюдаваме процесите, водени от ЕС. Но, за съжаление, последните две десетилетия и половина, откакто официално започна този наш път към пълноправно членство, бяха изпълнени с много предизвикателства. И тези предизвикателства са изкуствени и тези предизвикателства винаги се отнасят и засягат македонската идентичност, всички, без изключение. И много пъти в миналото македонската идентичност е била засягана и са правени отстъпки за сметка на македонската идентичност", заяви Мицкоски, според когото процесът на европейска интеграция на страната се билатерализира.

Мицкоски повтори тезата си, че правителството в Скопие е готово да разговаря с българското правителство по отношение на предложението си за влизане в сила на промените в конституцията на страната със забавено действие, след като Северна Македония стане член на ЕС.

"Имаме предложение, което неколкократно е обяснено и е логично. Да завършим преговорите и да видим какво и как ще направим. Да видим какво се случва с присъдите от Страсбург за македонската общност в България, да видим окончателно за македонската идентичност, за езика и т.н. и т.н. Имаме много отворени въпроси по които трябва да се дискутира. Ние сме подготвени, искаме да дискутираме и дебатираме, и да намерим решение. Затова казах, че ако има воля има и решение, но за това трябва двама", заяви Мицкоски.

Правителството в Северна Македония определи на закрито заседание новия състав на Комисията по историческите въпроси с България, съобщи кореспондентът на bTV от Скопие.

По неофициална информация правителството е назначило за председател на комисията Ванчо Георгиев, професор във Философския факултет в Скопие.

Той заменя Драги Георгиев, от чиято работа новото правителство не беше доволно.

В новия състав на комисията влизат още Александър Литовски и Митко Панов, като и двамата научни сътрудници в Института за национална история, Никола Минов, доцент във Философския факултет в Скопие, Сашо Додевски, титулярен асистент, избран във Философския факултет в Скопие, Бесник Емини, старши научен сътрудник на Института за духовно и културно наследство на албанците и Димитър Лоровски, научен съветник в Института за национална история в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от Балкани
Президентът на РС Македония Силяновска идва в България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мице, *** да си играеш с на баба си хвърчилото, глупаво югославско момченце.
21
2
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 седмица
До Македония създаде А Желю Желев създаде македония през 1991г./преди това беше СФР македония/! Та, кое е първо, яйцето, или кокошката?
20
3
 
20
 
! Отговори
Майора преди 1 седмица
Абе Мицкоски сръбски агент , докаро слушаш Вучич , скоро няма да видиш страната си в ЕС! Не Брюксел , а вие трябва да спазвате международните договори и спогодби и докато не ги изпълните , няма да видите ЕС! Да не говорим че сте изкуствено създадена страна , а езикът вие старобългарски диалект!
19
4
 
4
 
! Отговори
АлександърВелики преди 1 седмица
25 Мицко незнам ама ти може да пътуваш у багажника кл и тор гербаджийски
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама то вече има решение - Северджанистан да си изпълнява подписаните с България и ЕС договори! Ама не иска!
17
2
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Мицко ще пътува скрит в багажник за Белград. Като ги разделят с Албания за преговорите :)))))))))))))))))))) Той си мисли, че ЕС е Коминтерна в Масква?!? :))))))))))))))))))))
16
14
 
4
 
! Отговори
Абе и д и о т и преди 1 седмица
Ходил съм в Македония целата магистрала до Скопие е с хубав нов асвалт такова нещо в *** б ан истан ска България нема!
15
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Македония явно е златна щом Сърбия и България се бият за нея но сърбите спечелиха по силния винаги печели накрая
14
1
 
24
 
! Отговори
Лунатик преди 1 седмица
А защо не духате супата?! Когато признавахте босненците и ги вписвайте в конституцията ви нямаше проблем. Тогава какъв ви е проблема с "хилядата" българи?
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя още ли продължава да си говори сам?
12
2
 
3
 
! Отговори
Мицкоски преди 1 седмица
14 Сметал ли си по колко пари даваш на месец да те шият Шимейли у фат маш кия г ъ з
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е кво да им се сърдим на македонците те хората тръгват с по силния в случая Сърбия тва е
10
1
 
7
 
! Отговори
Копирам преди 1 седмица
"Гражданите, политическите партии многократно показаха волята си през последните три десетилетия, въпросът е дали Брюксел има волята да реши този проблем. Защото има ли воля в Брюксел, има и начин" Реплика, която трябва Брюксел да произнесе по адрес на Северна Мкдоналдия, а не обратното.
9
0
 
8
 
! Отговори
Естествено преди 1 седмица
Трябва двама, за да се разбере, кой кого ...
8
0
 
21
 
! Отговори
Айляк преди 1 седмица
Мицко, виж Европата какво ти казува, а не дрънкай решение от двама ли се прави, от трима .ли...Сега като опънем един шут на Горданка у Софето и сичко ще дойде на мястото.
7
3
 
26
 
! Отговори
България над всичко преди 1 седмица
Македония е провинция, която може само да изпълнява условия, а не да ги поставя..
6
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сърбия колкото и крива има европейски шампион по футбол Цървена Звезда който и ние в българия ще гледаме тази година отново в групите на Шампионската Лига.
5
27
 
4
 
! Отговори
Мицкоски преди 1 седмица
Йебемо ви у татарскаите Пи4 ки Вулгароси пр о сти!Слава на Македония!
4
1
 
30
 
! Отговори
Сержант преди 1 седмица
Първо оправете историята си, чак след това може да има напредък.
3
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прав е. Македонците го раздават сърби и защо? Ами защото гърба на Сърбия е по голям от малките тесни раменца на България. Рова е най краткия отговор. Благодаря и лека работа.