Вучич подписа указ за задължителна военна служба в Сърбия

Тя ще е 75 дни, за жените ще е доброволна
Обновена: 14 сеп 2024 15:30 | 14 сеп 2024 15:22, Анисия Иванова
180
Вучич подписа указ за задължителна военна служба в Сърбия
Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич сложи подписа си за връщане на задължителната военна служба в страната.

"Като върховен главнокомандващ и президент на републиката подписах съгласието си за редовна военна служба за 75 дни. Вярвам, че правителството ще приеме това решение, защото Сърбия се нуждае от силна армия, която да възпира онези, които ни заплашват", каза сръбският държавен глава, цитиран от официоза "Политика".

„Надявам се, че всички разбирате колко необходима ни е силна армия, колко още оръжия ще трябва да купуваме, да произвеждаме, да създаваме. Нашето желание не е да атакуваме когото и да било, а да възпираме всички онези, които ни заплашват ежедневно“, каза Вучич на церемонията по повишаването в първите офицерски звания на 177 кадети от армията.

Военната служба ще бъде задължителна за мъжете, а за жените остава доброволна.

На 13 септември сръбският премиер Милош Вучевич обяви, че "правителството е готово много бързо да внесе предложението за връщането на задължителната военна служба за гласуване в сръбския парламент“.

"Да" от депутатите е само формалност, тъй като "Сръбската прогресивна партия" на Вучич има солидно мнозинство.

Министър-председателят е на мнение, че решението е полезно както за самите младежи, така и за цялата страна.

„Това не е подготовка за войни и конфликти, а загриженост за страната. По този начин държавната ни не премахва професионалния състав, който е ударната сила на сръбските въоръжени сили. По този начин ще възстановим числеността на резерва, защото имаме 11-12 поколения, които не са служили в армията. Животът на никого няма да бъде съсипан за 75 дни. През това време младежите новобранци ще имат парична издръжка, казармата ще бъде пригодена за днешното време“, добави Вучевич.

Предвижда се мярката да утежни държавния бюджет на Сърбия с около 100 млн. евро. Част от парите ще бъдат вложени във възстановяването на казармите в страната. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от Балкани
Наводнения и пожари в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
2
 
4
 
! Отговори
От Зимбабве преди 4 дни
Няма да има война в Европа, неее хахаха
140
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Жените са средство за производство на хора. Ако науката измисли инкубатори за хора, ще ги викат и тях.
139
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ще има начално военно обучение в строева подготовка, стрелкова подготовка и научаване на режима, йерархията и заповедите в армията. Служба в армията няма да има.
138
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 143 Ти май не си много умен. Сърбите имат проблеми с Косово и Босна. От тебе щели да се защитават. Ти си центъра на Вселената, всичко около теб се върти и всички от теб ще се защитават.
137
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Жените и мъжете са "равни", ама като става дума да се прави нещо неприятно, винаги МЪЖЕТЕ са привикани. Нещо за равенство между половете няма ли да се напише? Някакво хленчене пак да има? За СЕКСИЗЪМ и за ЛОШАТА ПАТРИАРХИЯ нещо? Лошата патриархия спира жените да ходят на задължителна военна служба?... А, не, то е само когато искате да ви назначават за директори.
136
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сърбетата са извесни с това, че са много слаби във военното дело, за какво им е таз задължителна казарма, да се защитават от нас ли :))) Който не ги е хванал сърбежите, той не ги е бил :))
135
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Пеевски служил ли е в казарма? Ангел Джамбазки? Когато те - тогава и аз!" - Коя държава със задължителна казарма - Швеция, Дания, Швейцария, Австрия, Дания или Норвегия щеше да излъчи тия двамата за политици? Когато родените след 86та минете казарма ще разберете, че и Пеевски, и Джамбазки са следствие на всички тия дето не сте служили и си подарихте бъдещето на тия дето не са били в казарма.
134
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
до 139 И аз който съм алкохолик ветеран от казармата с кеф ще те пребия като ми засмучеш райски газ! Разбра ли ве, пубер с жълто на устата? Ще ти навра наркотичния балон до сливиците.
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
до 139 Разбра ли сега какви глупости плямпаш, пубер мааалоумен на райски газ наркомански? Че в казармата не си в абстинеция, както си чувал от някои, понеже не си бил никога в казарма, а си чувал само приказки за казармата и какво се позволява там.
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Честито на печелившите!
131
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Това не е подготовка за войни и конфликти" ама изобщо. Чисто съвпадение със една специална военна операция. Тоя за балами ли ни взима?
130
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А в България 50% от младежта *** и наркомани! Останалите по леки случаи само се епилират и татуират! Целта на казармата за въшкаарски държави като Сърбия и България е да направи младежите що годе мъже и да им помогне да свикнат по-лесно с реалностите на живота. Много ясно, че за 2-3-6 месеца не се става Рамбо
129
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
до 122 Каква партия ве, какви 5 стотинки те гонят? Служих 2000-та година в Плевен. В казармата не изтрезнявахме до един ве, смеееешник. Излизаме в малък гарнизон, снабдявахме се с аллкохол, мятахме го през оградите и си зареждахме саковете в спалните помещения, щото на КПП-то ни проверяваха. Партия каза....
128
4
 
6
 
! Отговори
Пацифист преди 4 дни
Не можеш някой, който му е все тая за военното "изкуство" да го караш насила и задължително да борави с оръжие и да е войник и подчинен на някой си глuпак и то задължително. Това е контрапродуктивно в днешни време. Ходил съм в казармата 12 месеца, насила съм бил там, защото в задължително, задължителната казарма е една бутафория и непълна остаряла система. Като цяла всичко военно е ненужно и без добавена стойност.
127
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Република Сръбска ще обявява независимост. Сърбия и Русия ще признаят независимостта на Република Сръбска.
126
4
 
5
 
! Отговори
Ефрейтора преди 4 дни
Не знам дали е случайност или не, но само един ден, след като Путин, че след Румъния и България, ще удари с ракети Германия и Европа с ракети, ако НАТО не преразгледа политиката си за войната в Украйна, Вучич обяви, че въвежда казармата. Сега остава да обяви и мобилизация.
125
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Софийска област да обяви частична мобилизация, за да се пази от мобилизацията в Сърбия. Софиянци да се пазят. Те са най-голямата жендармерска сила. Имат най-много пари за война и отбрана. Сърбия иска София и да премести столицата на България в Търново.
124
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Най-интересното е, че ние изобщо не ги мразим, но те чуят ли за БУГАРИН и ще кажеш червата им се обръщат :))
123
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Какво е сепаратистична нация? От кого ще се цепят?
122
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Едва ли сърбите ще могат да си съберат набора. Ще има застреляни призовчици. Сеир ще е.