Външният министър на РСМ иска извинение от България

Муцунски настоява София да признае протоколна грешка
17 сеп 2024 09:25, Елка Василева
71
Външният министър на РСМ иска извинение от България
Снимка: архив, БГНЕС

Идеята за среща на президентите на България и Република Северна Македония по време на посещението на Гордана Силяновска в София за представлението на Националната опера и балет на Северна Македония в Софийската опера и балет е на българската страна, каза в интервю за МРТ1 министърът на външните работи и външната търговия на РСМ Тимчо Муцунски. По думите му идеята на Силяновска за фокус върху културна дипломация е добра, защото „винаги трябва да се прави възможното за добросъседски отношения”, а дали върху това посещение е преднамерено е хвърлена сянка или не, ще стане ясно скоро.

Още по темата
Темата за снимката, на която зад българския президент Румен Радев и президентът на Северна Македония Гордана Силяновска са поставени българският трикольор и знамето на ЕС и отсъства държавното знаме на Северна Македония, трети ден продължава да е водеща в страната.

„Бяхме наясно какво се случи. Ясно видяхме, че има разминаване между договорения протокол и това, което се случи на практика, но решихме поради спецификата на момента да реагираме по начина, по който реагирахме”, каза в интервюто Тимчо Муцунски, според когото не са реагирали на място, тъй като „устната реакция не е формална реакция и дипломатическият протокол много строго регламентира тези въпроси”.

 „Ако отсрещната страна (България) подходи добросъвестно, както правим ние, тогава е естествено да се извини след такава протоколна грешка. Да каже, че е грешка и че не е имало форма на обида или унижение. Тогава ще повярваме, че и другата страна действа добросъвестно. Не бих искал да се разочаровам от нашия съсед и да няма отговор. Ние ще продължим да бъдем позитивни, но ще видим след реакцията по този случай какви са намеренията на настоящия президент (на България) и на служебното правителство", каза Муцунски. Той уточни, че на работния обяд в София, на който той е присъствал и е имало и държавното знаме на Северна Македония, е преминал в приятелска атмосфера и са били обсъдени няколко теми, сред които и Коридор 8, както и отварянето на ГКПП „Клепало” между Струмяни и Берово.

В отговор на въпрос защо самият той като министър на външните работи не е имал среща с неговия български колега, Муцунски отговори, че от българското министерство на външните работи е имало такава идея, но тя е дошла ден преди посещението им в София, времето е съвпадало с работния обяд, а самият той не е имал достатъчно време да се подготви тази среща.

В понеделник в Министерството на външните работи и външната търговия в Скопие извикаха посланика на България в Северна Македония Желязко Радуков, а в съобщението от институцията се казва, че по време на срещата „е било изразено безпокойство от отклонението от договорения протокол по отношение на фотографирането на президентите” Гордана Силяновска и Румен Радев по време на срещата им в София миналия петък, като от българската страна е поискано допълнително разяснение.
(Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от Балкани
Зехтин, риба... нов скок на храните в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 2 дни
Колко международен да е нали постоянно ревете че макетата са българе
21
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Радев сгреши и ако е мъж на място и човек с достойнство, трябва да се извини.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да им спрегнем една СВО, а русофилите? Да ги разбомбим и ние с артилерията. Както правят "братушките" ви
19
1
 
13
 
! Отговори
До 21 преди 2 дни
Никого не го интересува тая работа. Хората си играят на "световни лидери" и си фантазират как Вселената зависи от тях. Като ги подпукаш с една гьостерица и ще си спомнят че трябва да ходят да си пасат стадото "политиците" балкански
18
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Руската марионетка Рундьо Решетников отново ни забърка в международен скандал.
17
3
 
18
 
! Отговори
СТИГА... преди 2 дни
Стига сте се занимавали с тия сръпски ***. Не разбират ли от маллоумното ни правителство че тия от самото си основаване единствената им цел е КОНФЛИКТИ със съседите. С Гърция с Албания с нас. Те за друго не съществуват. Какви са тия официални и неофициални срещи, защо им обръщаме внимание? Игнорирайте ги. Изцяло. И ревизирайте ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ ДАДЕН на тия сръбско-македонски деебили.... Няма политически и икономически отношения - НЯМА поводи за конфликти. Да си се оправят както могат.
16
1
 
13
 
! Отговори
23452453234 преди 2 дни
Елементарно е - ако протокола е нарушен се пуска съобщение, че е нарушен, виновните ще се накажат и се поднася извинение към засегнатата страна. Ако не е нарушен се пуска съобщение зашо това е така и темата се изчерпва.
15
22
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 дни
После да не се чудите защо ви падат самолетите и нищо не върви - с тоя байганьовски манталитет - толкова.
14
13
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 дни
Всички гейове мразим България!
13
13
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 дни
Аз съм хомосексуалист и се гордея с това бе копейки вмupucaни !
12
11
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 дни
Ясно е видно, че и гербавите про стачета като Зозо, играят същата игра като Радев.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Извинети му са че цела македония не мой спа зарад байряка. Ше бродят из тъмницата и ше офкат жално.
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
АЙДЕ ВСИЧКИ МАКЕТА ДА СИ ВРЪЩАТ БГ ЛИЧНИТЕ КАРТИ И ДА СЕ МАХАТ - НАГЛИ ПЪК И ИЗВИНЕНИЯ ДА ИМ ДАВАМЕ! АРЕ МАРШ ПРЪ---ЧО---ВЕ
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Иначе какво в ЕС ли няма да ни пуснете бе неддоносче?
8
24
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 дни
Много е прав македонеца, но политиката на путинистите е да имитираме руската политика към Украйна в нашите отношения с Македония.
7
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Румбата с неговите ПР акции що щети причини... Поредната му малоумщина. Да не я беше срещал без знамето й?!?
6
2
 
30
 
! Отговори
веднага преди 2 дни
Веднага признайте, че биете и убивате българи на ваша територия. Признайте за виновни по съдебен ред на всички, които посягат на честта и достойнството на местните българи. Моментално признайте, че запалихте български клубове и вкарайте разбойниците в затвора. Признайте, че не изпълнявате международни договори, вкл. и с ЕС. И се извинете моментално. Ние няма за какво!
5
2
 
26
 
! Отговори
Зозо преди 2 дни
На тоа ако му обърша един шамар ще забрави какво е учил до осми клас :)))))))))))))))
4
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Името му е смешно, но по принцип е прав. Има си правила и протокол в дипломацията. Рундьо трябва да признае грешката си и да се извини публично. Това изисква доброто възпитание и добрият тон.
3
25
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 дни
Съмнявам се, че про стака и байганьовец-путинист Румен Радев ще се извини?