Сръбски министър: Никога няма да сме член на НАТО

Ние водим независима и свободна политика
28 окт 2024 05:00, Инна Ангелова
37
Сръбски министър: Никога няма да сме член на НАТО
Снимка: Pixabay

Сърбия помни последствията от бомбардировките на Северноатлантическия алианс (НАТО) през 1999 г. и никога няма да се присъедини към организацията. Това каза в интервю за ТАСС сръбският министър без портфейл, отговарящ за международното икономическо сътрудничество Ненад Попович.

Той припомни, че преди 25 години жителите на Сърбия станаха жертва на бомбардировките на НАТО, а Белград беше напълно разрушен. “И след това, уверявам ви, Сърбия никога няма да бъде член на НАТО“, подчерта министърът и подчерта, че страна му води независима и свободна политика"

Въпреки европейската си интеграция, Сърбия “ не иска да спре развитието на двустранните отношения със страните от БРИКС: Китай, Русия, Южна Африка, ОАЕ, Саудитска Арабия и други“, отбеляза Попович.

“Ние развиваме взаимноизгодно сътрудничество в различни области, водим честен диалог по различни въпроси от глобалния дневен ред“, каза той и допълни, че е сигурен, че е много важно за Сърбия да развива сътрудничество със страните от БРИКС, тъй като това по най-добрия начин ще се отрази на нашата икономика и социалната сфера“.

Според Попович населението на Сърбия следи много внимателно развитието на БРИКС. “И което е важно, от страна на БРИКС нямаме никакви проблеми в отношенията, няма налагане на интереси“, отбеляза сръбският министър.

Той допълни, че икономическите отношения на Сърбия с Китай и Русия се развиват от десетилетия и “днес можем да кажем, че както Русия, така и Китай са сред най-важните ни икономически партньори“.

“Все пак вървим по европейския път и все още стои въпросът какво ще стане с европейския път, защото непрекъснато ни поставят две условия: първо, отказът от нашия южен регион, нашето Косово и Метохия, но то винаги е било, е и ще бъде неразделна част от Сърбия“, отбеляза той.

“За съжаление, много европейски държави го признаха за независима държава, но това е фалшива държава. Но повечето страни в света не са ги признали, ние никога няма да се откажем от нашия южен регион и следователно, ако това е условие за присъединяване към Европейския съюз, Сърбия никога няма да стане член на ЕС“.

Сърбия, както и пет страни членки на ЕС (Испания, Гърция, Кипър, Румъния и Словакия), не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията под егидата на ЕС.

Като второ условие на ЕС към Сърбия Попович посочи санкциите срещу Русия заради войната в Украйна, които Сърбия все още не е въвела.

“И тук мога да заявя абсолютно отговорно: Сърбия никога няма да наложи санкции срещу Русия, защото желанието на нашия народ е да останем близки с Руската федерация“, подчерта Попович. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от Избори 2024
Българите в Румъния гласуват с хартиени бюлетини
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Кат ви метнат 2-3 ракети ще ходиш и в НАТО и хоро ша играеш србе
6
9
 
10
 
! Отговори
Демек,ако неДай Боже преди 3 часа
стане някакъв конфликт, този ще довлече на Балканите китайци, индийци и още не-знам-какви, а от Кремъл ще им дават акъл какво да вършат тук. А пък ние ще се надяваме НАТО да ни защити. Кой от комшиите е в НАТО? Турция. Останалите местни натовци са дребосъци като нас и като съседна Сърбия. Сега ясно ли ви е какъв е един от начините, чрез които се подклаждат тежки конфликти? Като се сритат дребни магаренца, от които нищо не зависи и които могат да си уредят проблемите чрез преговори.
5
13
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 3 часа
Нито сте ни притрябвали в НАТО,нито в ЕС.
4
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Сърбия станаха жертва на бомбардировките на НАТО, а Белград беше напълно разрушен. ///Толкова много разрушен, че нямаше и една жилищна сграда разрушена.
3
10
 
21
 
! Отговори
Черната дупка србия преди 3 часа
Като сте си близки с россия, влизайте в брикс, къде сте тръгнали за ЕС тогава? Както винаги, сърбите се опитват да седнат на два стола. Но нали знаете, накрая падаш на земята. И руснаците ги знаят що за стока са, и европейците.
2
7
 
11
 
! Отговори
глупости преди 4 часа
ако им платят достатъчно на братята-сърби, ще влезнат и в НАТО и в ЕС!!!!
1
7
 
20
 
! Отговори
НАТО преди 4 часа
Боли ни курац