Нови протести срещу правителството в Йордания

Демонстрантите искат оставка на правителството
10 юни 2011 17:36, Елка Василева
2
Нови протести срещу правителството в Йордания
Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos

В няколко града в Йордания днес се състояха протестни демонстрации с призив за оставка на правителството на премиера Маруф Бахит заради провала му в борбата с корупцията и липсата на политически реформи, предаде ДПА, като се позова на очевидци.

Демонстрантите призоваха също за разпускане на долната камара на парламента и анулиране на мирния договор с Израел.

Протестите бяха организирани въпреки обявената вчера от крал Абдула II обща амнистия на близо 4000 затворници.

Най-големите протести бяха в град Тафиле, на 180 км южно от Аман, където хората протестират вече четвърта седмица за оставка на правителството.

"Хората искат да свалят правителството, защото му липсва желание да осъществи необходимите реформи", гласеше един от лозунгите, издигнати от демонстрантите.

Опозиционните партии тази седмица отхвърлиха новия проект за избирателен закон, изготвен от Комитета за национален диалог, който според тях не е възприел принципа за пропорционално представителство.

Съобщава се също за демонстрации в Карак и Тибан, където участниците призовали Бахит да подаде оставка, защото не се бори с корупцията и не приема исканите реформи.

Десетки протестиращи, главно от Ислямския фронт за действие, демонстрираха пред сградата на Съда за държавна сигурност в квартал Марка в Аман. Те настояваха за премахване на военния трибунал, произнесъл присъди срещу стотици ислямски екстремисти и заподозрени терористи през последните години, като крещяха, че той ограничава свободата на народа.

Участниците поискаха също освобождаването на Ахмед Дакамсе, йордански войник, излежаващ доживотна присъда, за това, че застреля седем израелски ученички на екскурзия в долината на река Йордан през 1997 г.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Йорданияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Не моа разбера страх ви е да четете ли ? Йорданците искат и каквото ние искаме *** те на улицата а ние у форумите
1
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
си4ки мюсюлмани имат за усложие да прекратият мирният догов тожа ми говори за безо4ие на мюсюлманите явно ше предизвикат трета световна воина