Кралят на Йордания одобри промени в кабинета

Нараства натискът в последно време върху правителството да подаде оставка
2 юли 2011 23:09, Елка Василева
1
Кралят на Йордания одобри промени в кабинета
Снимка: Reuters

Йорданският крал Абдула ІІ днес издаде декрет, с който одобрява промените в кабинета на премиера Маруф Бахит на фона на нарастващия натиск върху правителството да подаде оставка, предадоха световните агенции.

Девет нови министри влязоха в кабинета, сформиран през февруари на мястото на ръководения от бившия премиер Самир Рифаи, който бе уволнен от краля след поредица от продемократични протести, вдъхновени от бунтовете в Тунис и Египет.

След петъчната молитва хиляди йорданци се събраха по улиците на няколко града, настоявайки за оставката на правителството на Бахит и разпускането на долната камара на парламента.

Демонстрациите, наречени "Петък на срама", бяха организирани като израз на гняв към вота на парламента от понеделник, когато бяха свалени обвиненията в корупция срещу Бахит във връзка с издаване на лиценз за казино на брега на Мъртво море през 2007 година при първия му мандат.

Най-малко четирима депутати вече подадоха оставка, а други 54 заявиха, че планират да бойкотират бъдещите парламентарни сесии в знак на неодобрение на вота, изчистил образа на премиера.

Реформираният кабинет включва Мазен ас Сакет като министър на вътрешните работи. Той застава на мястото на Саад Срур, който бе критикуван за ролята си в бягството на осъдения за корупция магнат Халид Шахин в Лондон през февруари. Бизнесменът получи разрешение да напусне страната, за да се лекува от болест, определена от лекарите като животозастрашаваща, припомня Ройтерс.

Правосъдното министерство е поверено на Ибрахим Омуш, който ще замени Хусеин Мегали, подал оставка през май с твърдението, че не би могъл да продължи работата си в правителството, тъй като смята, че пътят на реформите е затворен.

Абдулатиф Уорайкат е назначен за здравен министър, заменяйки на този пост Ясин Хосбан, който подаде оставка заедно с Мегали. На пресконференция през май премиерът заяви, че Мегали и Хосбан са били принудени да се оттеглят заради "грешки", позволили на Шахин да напусне страната, припомня ДПА.

Журналистът Абдула Абу Роман е избран за държавен министър  на медиите и комуникациите като приемник на Тахер ал Адуан, който напусна миналия месец заради план на правителството да внесе в парламента законопроекти, "ограничаващи медиите и обществените свободи”, отбелязва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Йордания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ хора?