Летища в Сирия извадени от строя след израелски въздушни удари

Целта била да се нарушат ирански канали за доставки
12 окт 2023 17:10, Елка Василева
144
Летища в Сирия извадени от строя след израелски въздушни удари
Снимка: архив, БГНЕС

Главните летища на сирийската столица Дамаск и най-многолюдния град в страната Алепо са извадени от строя след израелски въздушни удари днес, предаде Ройтерс, като се позова на сирийската държавна телевизия.

Още по темата
По-рано тя съобщи за атаките, без да даде подробности. Сирийската противовъздушна отбрана се е задействала в отговор на нападенията.

Израел до момента не е коментирал тези съобщения. Той обаче нанесе стотици въздушни удари в Сирия след началото на гражданската война в съседната държава през 2011 г.

Израел от години нанася удари по според него свързани с Иран цели в Сирия, включително срещу летищата на Алепо и Дамаск, отбелязва Ройтерс.

Според източници атаките срещу летищата имат за цел да нарушат ирански канали за доставки в Сирия, където иранското влияние се засили след избухването на конфликта. Иран наред с Русия е основен съюзник на сирийския президент Башар Асад.

Днешните атаки бяха извършени ден преди посещение на иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан в Сирия.

Абдолахиан обвини днес Израел, че извършва геноцид, като обсажда Ивицата Газа.

"Войната, на която ставаме свидетели днес в Ивицата Газа, не е просто война на ционистите срещу "Хамас", това е война на ционистите срещу всички палестинци", каза иранският външен министър.
(БТА, Николай Станоев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
3
 
! Отговори
от 105 преди 6 месеца
Според мен целта на Хамас е да накара Израел да извърши геноцид в Газа. И за сега го постига. Колото и да са про-израелски настроени всички западни медий накрая се вижда политиката на апартейд и етническо прочистване. Палестинците ще бъдат прочистени от Израел, но джихада им ще продължи да живее в Европа където в крайна сметка отиват бежанците от Газа.
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В крайна сметка всички само говорят, но никой няма да рискува собствените си ресурси за да "помогне" на палестинците. Йорданския крал лае, но никога няма да каже, че 50% от Палестина е в Йордания и да я даде за Палестинската държава. Същото важи за Сирия и Ливан. Аятоласите лаят най-силно, но никога не са си мърдали пръста за палестинците.Едно е да лаеш, друго е да действаш. Едно е ясно Палестина няма да я има докато Великите сили не решат, че им трябва.
97
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще кажа само 2 думи! Израелците от години живеят на Палестинска земя! Разшириха се през годините и се " успокоиха"! За това Мусат пропусна тази Офанзива на Палестина! Израелци са сами сред тези държави които проповядват исляма! Ще кажа само,че ще им е много трудно,да влязат и Окупират на 100% Палестина! Този път,има опасност да се намесят в конфликта и други държави! Дано между тях не е Иран! Държава с ядрено оръжие! Така че обстановката в Близкия изток е много сложна!
96
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Европа трябва да смаже ислямската напacт дето я е заразила също толкова безмилостно колкото Израел го правят сега. Всеки мюсюлманин е потенциален терорист и детеубиец. Умерения ислям е чиста пропаганда за залъгване на неверниците
95
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ВСЕ ЕДНО рУСИЯ ДА УДАРИ ПОЛСКИТЕ ЛЕТИЩА АБЕ ЮДИТЕ АКЪЛ ВЪОБЩЕ НЯМАТ И НАКРАЯ НЯМА И ДЪРЖАВА ДА ИМАТ ПОМНЕТЕ МИ ПРОГНОЗАТА
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 97 Аман от илитерати. И неграмотници. Срещу армията на Южен Виетнам се биеха над 1 милион северовиетнамска редовна армия, подпомагана от руснаци и китайци. Американците помагаха на южняците, но те се оказаха много корумпирани и некадърни. Американската армия тогава е била наборна и необучена. Не знам какво искаш да кажеш като намесваш Виетнам.
93
2
 
2
 
! Отговори
опетков преди 6 месеца
До Анонимен 98 Американците оставиха оръжието на афганистанската армия, която се оказа абсолютно негодна да се бие с талибаните.
92
2
 
4
 
! Отговори
Gogo преди 6 месеца
Ясно, израелците започват да разчистват територии на съседни държави, където ще местят палестинците доброзорно
91
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 93.... Щом талибаните не са изгонили краварите, защо си изоставиха оръжие и техника за милиарди...
90
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
94 преценили видиш ли, то така било. Виетнамската война спечелиха ли я щатите или я загубиха? Преценките как са? Или си гледал Рамбо и си мислиш че американците са спечелили?
89
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До93 Израел ги е бил всички накуп един път. Сега ще ги набир вторти път. Накрая за десерт недей забравя снешко,че Израел е ядрена сила и може да направи Иран минало много бързо. Успокой се малко с фантазиите арабски...
88
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Запада теябяа да забърза иновативна термоядрена енергетика. Защото поданиците от язия почнаха мкого да лаят. Забравиха ,че ние ги направихме богати. Нито са измислили ДВГ, нито как да вадят петрол и газ. Всичко , което имат е благодарение на ЗАПАДА. ВСИЧКО. Ако запада искаше, още след 45та можеше да ги направи на стъклени статуи и да вземе всички петролни полета. Техните заплахи са неуместни и смешни. Звучат като неблагодарници.
87
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 91 Ха, ха, ха талибаните изгонили американците. Да не е самите американци сами да си тръгнаха?Прецениха, че повече с изостанали тарамбуки не си заслужава да си пилеят парите.
86
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако започне сериозна война в района, с Израел е свършено... Дори това да означава и милиони убити араби...
85
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Там немаше ли мужици, кво стана с ПВО С-400 що са проспсли нападението или толкова си могат.
84
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 77... 12345.... Защо не го кажеш на Афганистан, които явно не го знаят и затова изгониха краварската уникално хипергигамегамощна армия..
83
5
 
1
 
! Отговори
Талибан преди 6 месеца
Не знам кой какво е бомбандирал,но огромни колони с оръжие се дислоцира в Иран ,в посока Ирак,в Ирак също има необичайни движение ,тези дни се очаква да се пропуснат ирански части в посока Сирия,през Ирак,ако това се случи бензина става 5лв минимум
82
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Катар заплаши, че ще спре доставката на втечнен природен газ за страните които подкрепят Израел.. Енергийната сигурност за Европа сега е най-чувствителният въпрос. Толкова дълго, упорито и необосновано европейците обвиняваха Русия, че използва енергийните ресурси като оръжие, въвеждаха санкции и ограничения, а сега самите те получиха ултиматум от арабите.
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ти казваш нещо извън темата. И не за първи път точно тук. После ми определяш и възраста. Подвивай си тролската опашка и се махай.
80
6
 
4
 
! Отговори
12345 преди 6 месеца
Да де има си уговарки! Аз кво казвам? Между Русия и Армения! Ти може да не знаеш, защото си малък, ама именно тези две държави, изгониха азерите от Карабах! Ама тогва бяха силни! Сега от самолет си личи, в кой е хляба и ножа!