ООН: Ще търсим изход от спиралата от болка в Газа

Фолкер Тюрк е на посещение в Близкия изток
7 ное 2023 13:00, Стела Стоянова
46
ООН: Ще търсим изход от спиралата от болка в Газа
Снимка БГНЕС, архив

Ръководителят на ООН по правата на човека посещава Близкия изток на фона на нарастващата загриженост за ескалацията на Израел в Газа, съобщиха от офиса му, месец след като "Хамас" извърши най-смъртоносната атака в историята на Израел, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Фолкер Тюрк беше в Египет в началото на петдневна визита в региона и планираше да посети пропускателния пункт Рафах към Газа, се казва в изявление на неговата канцелария.

На 9 ноември Тюрк ще посети Аман, а също така е поискал достъп до окупираните от Израел Западен бряг и Газа.

"Измина един пълен месец на кръвопролития, непрестанни страдания, разрушения, възмущение и отчаяние", се казва в изявлението на Тюрк. "Нарушенията на правата на човека са в основата на тази ескалация и правата на човека играят основна роля в намирането на изход от тази "спирала от болка"", допълни той.

От началото на кампанията досега са загинали 10 000 палестинци, включително над 4000 деца, по данни на здравното министерство в управляваната от "Хамас" Ивица Газа.

С нарастването на международните критики към воденето на войната от страна на Израел, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че Газа се превръща в "гробище за деца".

Повече от 1,5 млн. души в Газа са напуснали домовете си и са се отправили към други части на гъсто населената палестинска територия в отчаяно търсене на убежище, а помощта от първа необходимост едва постъпва.

"Посещението на Тюрк в региона се провежда на фона на продължаващата изключително сериозна криза в областта на човешките права и хуманитарната криза", заявиха от неговата канцелария.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: ООНГаза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
Докато ООН се изкажат по темата, Израел ще е решил проблема дефинитивно.
34
0
 
1
 
! Отговори
Public enemies преди 6 месеца
И в интерес на истината и Турция и Иран си признаха че се води война по границите им и си имат достатъчно проблеми за да се разправят набързо с Израел.
33
3
 
2
 
! Отговори
1! Изходен път преди 6 месеца
Единственият изход да спрат ислямските престъпления срещу човечеството като постоянен терор, нелегална окупация, фалшива пропаганда, отвличания изнасилвания масови кланета военни престъпления срещу Божия избран свят народ и земя Израел, е да се спре ООН про-палестинска про-терористична антисемитска измамна извратена политика която противозаконно легализира финансира и снабдява с провизии и ограбени чужди земи, е ислям.терор.групи като ПА да бъдат осъдени и експулсирани в Арабския п-в само
32
2
 
3
 
! Отговори
Public enemies преди 6 месеца
Реджеп и Иран са близо до Израел, САЩ ВБР далеко, докато пратят помощ от Израел нема да остане нищо, и двете страни могат да изкарат армия по-голяма от населението на Израел.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еврейците вече станаха масови убийци на деца и цивилни. Отвратителни лицемери, геноцидници и престъпници. ООН им казва да спрат с престъпленията си, не признават ООН, не признават Германия, Франция. Защото САЩ им дават оръжията.
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вижте повечето коментари и се сещайте защо никой не иска бунгурите в Европа. Защо всичките други държави се освободиха от исляма сами, а на булгурските ороспии им харесваше. И още им харесва, очевидно. Жал ми е че унгарците и поляците са проливали кръвта си за тия роби подмазвачи. А най-трагичното е, че последният български цар, защитавал тази територия, Шишман, е всъщност евреин. Прибирайте си хаваните и фатметата 'българи' от газа и слагайте фереджетата.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Българин "Къде беше на 7-ми Октомври?" Как къде? Гледаше как рожбичката им Хамас се "бори за справедливост" като избива невинни хора.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ивицата никой не я ще! Египет я даде на Израел, Израел я остави, палестинската държава на западния бряг спря контактите с тях, саудитите и йорданците не искат да ги забелязват. Защо според вас са скарани с всички и най-вече със собствените си сънародници от другата страна?
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Санкции ще има ли за Изрел ? Кога , вчера американците им докарали бомби за 350 милиона $ пишат
26
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
ООН-то по правата на човека официално фалира. На 9-ти ноември щял посещава Близкия изток на фона на нарастващата загриженост за ескалацията на Израел в Газа, но без Израел... Къв го дъвчи цял месц, бе? Къде беше на 7-ми Октомври? Или тогава не бяха нарушени правата на човека? На 1400 заклани цивилни? В Израел бе ли? Върховно двуличие на едностранно циврене.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Газа е дадена от Египет на Израел с мирен договор! Преди това беше част от Египет, а не някаква държава. За 38 години нямаше никакви стени и огради, палестинските араби си работеха в Израел. После дойде Хамас. Последствията ги видяхте сами.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щели да търсят ? Сащ управлява ООН всички знаем че ООН е смешен орган и функционира само когато Американците искат . Къде бяха когато украйна убиваше деца в Донецк ?
23
1
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 6 месеца
Отчете се за днес. Айде стига толкова
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като говорите за олимпийски игри, наясно ли сте че същите тези 'мили' палестинци избиха 12 израелски олимпийски спортисти в Мюнхен и един немски полицай през 72'? Оттогава не са се спрели, само кланета на цивилни и терор. А скъпият им лидер вчера нагло заяви, че няма да пускат цивилни да се евакуират, нито ще върнат заложниците, защото така се предпазвали от израелска стрелба.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само дето реджеп с аскера ще трябва да го пусне срещу още осем държави, сред които сащ и Великобритания .и любимата му Гърция:). Което ми напомня за кюрдите и тяхната борба.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По данни от Хамас....човек трябва да е изключително ограничен умствено, за да слуша данните от тия варвари.
19
0
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 6 месеца
Гутериш къде е?Чух че бил в Хималайте и се изказвал колко опасно било затоплянето и промяна на климата!))Мишки навсякъде, и той иска да се пенсионира с добра пенсия!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еййй и тук се намериха тия с грантовете от Америка бе еее
17
3
 
3
 
! Отговори
Истината преди 6 месеца
До Анонимен 17 "Предизвикана от Израел" Колкото руската престъпна агресия е "предизвикана от Украйна".
16
4
 
3
 
! Отговори
Истината преди 6 месеца
До До ИСтината Ивицата Газа е дома на терористите от Хамас, от който Израел бива атакуван ежедневно. "Незаконно" дори не е дискусия, освен ако не се пробваш да ми докажеш "законноста" на обстрелването с ракети и вземането на заложници от Хамас.