35% от сградите в Газа са разрушени, съобщи ООН

Израелската атака е отнела живота на над 32 хил. палестинци
Обновена: 21 мар 2024 13:23 | 21 мар 2024 13:23, Елка Василева
29
35% от сградите в Газа са разрушени, съобщи ООН
Снимка: архив, БГНЕС

Изображения, анализирани от Сателитния център на ООН, показват, че 35% от сградите в Ивицата Газа са били разрушени или повредени по време на израелското настъпление срещу палестински анклав, съобщи Ройтерс.

Още по темата
Сателитният център на ООН е използвал сателитни изображения с голяма резолюция от 29 февруари и ги е сравнил със снимки отпреди началото на настоящия конфликт. Анализът показва, че около 35% от всичките сгради в Газа – 88 868 – са били повредени или разрушени. Сред тях са идентифицирани 31 198 разрушени постройки, 15 908 сериозно повредени и  40 762 понесли умерени щети.

Това представлява увеличение с близо 20 хил. на броя на повредените сгради в сравнение с предишната оценка, основана на изображения от януари, които показаха, че 30% от всички сгради са повредени или разрушени, съобщи центърът.

„Ръстът на щетите е бил най-голям в градовете Хан Юнис и Газа, като в Хан Юнис се наблюдават допълнителни 12 279 повредени постройки, а в Газа  - допълнителни 2010. Хан Юнис е особено поразен с 6662 нови разрушени сгради“, съобщи органът на ООН.

Израелската атака, започнала в отговор на нападението на екстремистите от „Хамас“ в южната част на Израел на 7 октомври, е отнела живота на над 32 хил. палестинци, според здравните власти на управляваната от „Хамас“ територия. Около 1200 души загинаха при миналогодишното нападение на групировката срещу Израел.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
До Българинъ 25 Актуализирано - 150 отстреляни терористи и над 600 такива предали се, в "болницата", която оревахте. А тук продължава ислямистката пропаганда платена от Катар. Изгорете си журналистическите карти, ако въобще са валидни. Срам.
26
0
 
4
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
На 6-ти Октомври нямаше съборени сгради в Газа. И един евреин нямаше там. На 7-ми Хамас непровокирано и зверски нападнаха Израел, за да осуетят мира с Саудитска Арабия. Над 1000 заклаха, изнасилиха и се гавриха с телата им, над 200 отвлякоха, над 100 държат под земята - бебета, деца, старци, болни и жени-вече половин година. Който мисли за край на конфликта, да си спомни как и кога започна и ще знае кога ще спре - освобождението на отвлечените и унищожението на Хамас. Дотогава - за Израел!
25
0
 
3
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Мадийната пропаганда на Хамас, финансирана от Катар и изпълнявана от тръбачите с жилетки "ПРЕСС" продължава. Поредното манипулативно заглавие с редовната сополива снимка на "горките цивилни". Що не пишете, че само вчера са отстреляни над 50 терористи, а двойно повече са се предали? Що не пишете, че лидера на Ислямския Джихад и той е заловен?Що не пишете, че всичкото това е в болницата, за която оревяхте света, че не била убежище на терора? Що не пишете, че всичко това без цивилни жертви? Срам.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 22. Точно с правилата на цивилизовиния свят си играе крайната религия и така успява да нанася щети на сегашната цивилизация, която е пред разруха. Така че изцяло подкрепям действията на Израел. Те са в пълното си право да се защитават до изкореняване на злото, както и ние сме в пълното си право да събудим кръстоносните походи след като са били създадени от многогодишни ислямски набези над Европа.
23
0
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 1 месец
Малко е!70 % разрушения,и 120 000 човека избити.Това е целия военезиран хамас-терористите.
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сградите са терористи, вие не знаете ли? Не знаете ли, че ако някой софиянец се окаже терорист, трябва всички софиянци да бъдат изтребени? Не знаете ли, че сградите в София също трябва да бъдат съборени, ако някой софиянец направи терористичен акт? С тези си въпроси изобщо не се опитвам да оправдавам Хамас, а само да напомня, че в цивилизованите държави се наказват само престъпниците, а не още десетки хиляди хора техни съседи и не се събарят сградите на цял град, защото престъпниците са от там.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този Аллах не е много акбар. Напоследък се е скатал и хич не помага на кандидатите за 72 девици.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва 100% от сградите да се разрушат след това което направиха.
19
1
 
4
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Когато слушаш руснаците после сърбаш кофти попара.
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, но ЕС не санкционира Израел за всички тези пресъпления. Нямаше изваждане от системата Суифт, блокиране на активи, оръжейно ембарго и т.н. Разбирам, че война срещу Русия е много популярна, но Израел извърши неща в пъти по-зловещи и е срам за целия цивилизован свят, че остави това да се случи.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудесно, отивам да си отворя една бира. Да се обадят, когато двете нации се изтребят взаимно, ще си отворя още една.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Когато викаха Алахуакбар по улиците и подскачаха като маймуни докато онези приимати от Хамас убиваха евреите, сичко беше ШЕС. Сега, когато видяха кон боб яде ли - олеле малеле. И 100% от сградите да им гътнат, напълно са си го заслужили.
15
0
 
0
 
! Отговори
Чифутин преди 1 месец
Мачкай, Гришо!
14
1
 
1
 
! Отговори
1914 преди 1 месец
Ами ООН да спре да ги бомбардира тогава. Не, не е грешка!!!
13
1
 
5
 
! Отговори
brekdown преди 1 месец
израел ше продължи до изчерпването на всички араби в газа
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И това се прави в името на бог. Ивицата Газа е адът на земята в момента. Прокълнат народ е еврейският много хилядолетия ще страдат още.
11
3
 
7
 
! Отговори
31 000 избити преди 1 месец
а евреите никой не ги санкционира, не им забранява игрите и не ги плаши с Хага!
10
5
 
4
 
! Отговори
ционисти - нацисти преди 1 месец
с тия пари и с това усърдие щаха да направят палестинците - евреи! а не да извършват геноцид!
9
5
 
12
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Като цяло израелската армия можеше да се справи и по-добре,но засега и това е ОК!Има време да се навакса до едни 80%разрушени сгради в Газа,а защо не и 100%:):):)Да ги видим талибаните от Хамас(любимците на нашите кАпейки)дали ше нападат вече беззащитни,цивилни хора в Израел:):):)
8
3
 
10
 
! Отговори
Моше Даян преди 1 месец
Израел е трън в газа на алахата.!. И така ще си остане.!.