Мосад преследва враговете си безпощадно, тя ли стои зад взривените пейджъри?

Взривовете ще бъдат най-яркият пример досега за тази тенденция
18 сеп 2024 11:44, Нели Христова
204
Мосад преследва враговете си безпощадно, тя ли стои зад взривените пейджъри?
Снимка: БГНЕС

Мосад, израелската служба за разузнаване, спечели репутацията си на безпощадна чрез решимостта си да преследва враговете на Израел по целия свят.

Нацистът Адолф Айхман беше отвлечен от Аржентина. Мъжете, които извършиха масовото убийство на израелски атлети по време на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г., бяха проследени и убити един по един през следващите 15 години, заедно с няколко невинни жертви, чиято самоличност беше сбъркана.

През последните години принципът остана същият, но технологията се подобри. Ако се установи, че мистериозният случай с експлодиращите пейджъри на Хизбула е дело на Мосад, както предполагат повечето експерти, това просто ще бъде най-яркият пример досега за тази тенденция.

Това със сигурност е най-стряскащият и смущаващ удар за Иран, чийто посланик се лекува от нараняванията си, след смъртта на главния учен по ядрени оръжия на Техеран Мохсен Фахризаде през ноември 2020 г. Той беше застрелян близо до Техеран от робот-картечница, натоварена на пикап и управлявана чрез сателитни комуникации.

Методологията беше наистина футуристична. Но дори и в този случай има човешка намеса - или израелци, или местни агенти, които да вкарат картечницата в страната, да я заредят на превозното средство и след това да я поставят на позиция.

Никога не е станало ясно как е станало това, но индикация за мащаба на планирането и броя на замесените хора може да бъде изведена от предишно убийство на доставчика на оръжие на Хамас Махмуд Мабхух в Дубай през 2010 г.

Той беше убит чрез инжектиране на токсин в хотелска стая по време на междинно кацане между Дамаск и Судан.

Властите на Емирството успяха да проследят фалшивите паспорти на 26 предполагаеми агенти на Мосад, за които се смяташе, че са участвали в операцията - всички бяха клонинги на истински паспорти, принадлежащи на евреи от диаспората от Великобритания и други западни страни с безвизов достъп до Дубай, които са се преместили в Израел през предишни години. Агентите идвали в емирството от месеци, за да се подготвят.

Все още не знаем какво е причинило експлозията на пейджърите в Ливан и Сирия, дали устройствата са били пълни с мини експлозиви или самият механизъм е бил променен по някакъв начин. Но изпълнението на операцията трябва да е било по-скоро "на разстояние", с до хиляда устройства, детонирани дистанционно по едно и също време.

Независимо дали пейджърите са били подправени по време на производството или доставката, след като са пристигнали в Ливан, очевидно беше извършено дистанционно.

По това тя прилича повече на може би най-гениалната високотехнологична операция на Мосад, за която се смята, че е извършена с помощта на ЦРУ през 2010 г. Тогава, първоначално беше мистериозно, центрофуги в Иран, които обогатяват уран, изведнъж започнаха да излизат извън контрол, докато станаха безполезни. В крайна сметка се оказа, че в компютърните системи на Siemens, които управляват центрофугите, е инсталиран вирус.

Изобретателността беше методът на предаване. Вирусът, компютърен "червей", наречен Stuxnet, е бил зареден на флаш памет, която е въведена в иранската компютърна мрежа.

Червеят е бил програмиран да търси операционната система Siemens, лежаща в латентно състояние в компютрите в Иран и по света, докато се разпространява, докато най-накрая достигне Натанц, иранския център за обогатяване, където "разпознава" плячката си и се впуска в действие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от Близък Изток
Проф. Чуков за атаката срещу "Хизбула": Безпрецедентен случай
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Един ден Израел ще изчезне от картата на света.
139
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
И после идват онея с парапланерите и колят наред еврейските деца. Браво, много са умни от мосад. То ако се решаваха така проблемите....
138
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ако Русия действаше както израел в Газа, Украйна щеше да бъде премазана за 3 дни. В момента тази измислена държава Украйна съществува само благодарение на благородставото и милостта на Путин и на Русия.
137
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На 2 май Колумбия прекрати дипломатическите си отношения с Израел. Президентът Густаво Петро неведнъж се е изказвал против действията на Израел в Ивицата Газа, наричайки ги геноцид.
136
9
 
18
 
! Отговори
опетков преди 1 ден
До Чифутландия Kaзано е:"Който меч вади, от пейджър умира. Израел не може да бъде "терористична държава", след като избива само доказани терористи, чиято цел е унищожаването на държавата Израел. Съвсем скоро от Хизбула се хвалеха колко ракети били изстреляли срещу Израел, без да подбират военни или граждански цели. Е, сега избирателно си го получиха.
135
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Как е Киев, има ли ток?
134
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Вчера украински дронове взривиха голям склад с Искандер и други ракети .Руснаци ,казват ,че взрива е бил чудовищен и помислили ,че е от атомна бомба !! На 10 км разстояние всичко е изгоряло .. Наближава победата на Украйна !!! Зеленски каза ,до края на ноември ..
133
7
 
6
 
! Отговори
да оцелеят ха ха ха преди 1 ден
Германия ще даде на Украйна 100 милиона евро, за да помогне да оцелее през зимата. А какво става с победата на бойното поле? НАТО стигна ли за 3 дни до Москва?
132
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Наркомана ще го шиткат, вече обявиха западните медии, че Залужни е бил против Курската авантюра. При това Залужни е посланик в Лондон, и не му е работа да дава мнение за Курск. После Залужни пристигна в Киев в състава на делегацията на Блинкен и на разговорите седеше от страната на САЩ и Англия. И ехидно се подсмиваше на Зеленски. Американците може да застрелят наркомана, а може и "руска" ракета да го взриви.
131
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
- 2000 педофила. Нема да има 72 девственици за тях.
130
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В Кремъл и Иран управляващите терористи - путинисти ,са изхвърлили телефоните..разговорят си с радиостанции от Съветската империя ...
129
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Йемен разработи хиперзвукова ракета, и от 2 хиляди километра удариха обект в Израел, Железния купол не им помогна. А САЩ още не могат да направят хиперзвукови ракети.
128
1
 
2
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 ден
А, Клоуна и висшето му политическо и военно ръководство вече 2,5 години по необясними никому причини са Недосигаеми??? Вчера, укроФитеците, необезпокоявано гръмнаха един от най-големите военни ракетни складове в Тверска област, Русия, само на некви си 150-180 км Северозападно от Москва!!! За подобен пропуск другаря Сталин глави сваляше!!!
127
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Путин е наредил щателна проверка на всички електронни устройства в Кремъл и на всички служители. Ще има извънредна среща за разработването на руска операционна система за телефони и изцяло руски смартфон.
126
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Израел е държават терорист. Избиха вече 40 хиляди цивилни в Газа, десетки хиляди деца.
125
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тези устройства не са с литиеви акумулатори като GSMите, ами използват обикновени кръгли батерии "хапчета" които се купуват от супермаркета, и най-вероятно са били вече сменяни, защото тази партида истройства циркулира вече 6 месеца в употреба.
124
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Абе защо някви копейки тука реват, че Израел са ударили голяма група терористи? Реват за Хамас, а сега и за Хизбула? За талибаните и за Ислямска държава и за тях ли ще ревете? Стягане малко шиззота: бъдете мъже малко отдадете се на Аллах
123
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 124 Момче ,до кой клас си учил и сигурно си увреден русофяк !!! Терористи ,са в цялата организация ХИЗБУЛА... Не се излагатй , образовай се ,за да откриваш истината...
122
5
 
9
 
! Отговори
Копейкомолба до САЩ преди 1 ден
Ало, ало, в Москва съм, в Москва съм. Моля ви, не ми взривяйвате рашкафона от Митрофанова. Пощадете един клет варненски ром, не ме връщайте в панелката. Ще помоля шкембе-войвода отново да съм му чантоносач. Много съм добър и с метлата, научил съм се от работата на мама.
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Батерията може да се запали и да предизвика изгарания, но не може да се взриви така че да убие.