Рано ли ни е за присъединяване към еврозоната?

Членството ще донесе допълнителна стабилност за България
4 юли 2016 12:00, Екип на Bloomberg
29
Рано ли ни е за присъединяване към еврозоната?
Снимка: Reuters

Приемането в еврозоната е политически въпрос. Макар да има формални критерии, в края на краищата е въпрос на политически консенсус между останалите държави от валутния съюз. В последния доклад на ЕК от 2014 за България и Румъния беше дадена категорична оценка, че не са готови за членство, коментира икономистът Никола Янков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според него членството ще донесе допълнителна стабилност, която в момента не е достатъчна, въпреки наличието на валутен борд. Освен това рискът ще намалее, което ще доведе до спадане на лихвите.

"От дълго време се говори за членството на България в еврозоната, но реално не се кандидатства. Причината е, че ще се засили контролът в две области – фискален по реда на критериите от Маастрихт и по-голям надзор върху банковата система", каза той.

Спадът при паунда и еврото след вота за Brexit не е големият катализатор за евентуалните тежки икономически и финансови последици за Великобритания. Това даже може да омекоти икономическия спад в страната. Големият проблем ще дойде, ако видим сериозен отлив на капитали през следващите месеци. Това каза финансистът Искрен Пенчев, който коментира и до каква степен Brexit може да подкопае идеята за по-нататъшна финансова интеграция на Стария континент. По думите му има силно гражданско движение против излизането и много фактори, които биха спрели този процес. 

Чуйте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 7 години
В момента има бири по 27 цента и месо по 2.50 евра.Дизела беше 0.96 евра преди 3 месеца.
17
0
 
3
 
! Отговори
152 преди 7 години
Не "рано", а "вредно и пагубно"!
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете се, мамка ви! И без еврото едва оцеляваме! Цените с еврото в цяла Европа станаха двойни! Бутилка бира в Германия струваше 90 пфенига. С приемането на еврото не я направиха 45 евроцента, а я закръглиха на 0,99 евро! Така че - оставете ни да дишаме и кретаме, бе, продажници крадливи!!!
15
3
 
8
 
! Отговори
България преди 7 години
Няма смисъл да се приема еврото в България. Никакви ползи ,а само спекулации.попитайте гражданите на Италия,Испания и другите народи дали са истински доволни от приемането на Еврото.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Икономистите знаят, че контрола ще се засили., ако сме в евло На тях това не им е удобно.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И що точно когато не се знае дали кораба не потъва, ние се натискаме да се качваме?Тия да не са мазохисти!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли да ги е срам нашите управляващи от заплатите на гражданите на Р.България? Минимална заплата 170 евро, средна заплата 400 евро...
11
5
 
12
 
! Отговори
# преди 7 години
Колкото повече успеем да запазим сегашното си ЗЛАТНО положение, толкова по-добре за всички в България!На практика към момента лева е стабилен толквоа, КОЛКОТО Е ЕВРОТО! За чии ви е да се бутате м/у шамарите като НИЩО НЕ ПЕЧЕЛИМ!Само предател или неук човек може да е "за" въвеждане на еврото като основна валута в БГ!***grab popcorns***
10
5
 
14
 
! Отговори
гтф преди 7 години
не е вярно, че това ще донесе стабилност - напротив, това е капан от който няма измъкване. Проблема е, че всички страни от съюза по този начин стават обвързани, както знаем почти всички са с огромни дългове, а те все някога трябва да се плащат. Гръцки сценарии грозят няколко членки на еврозоната.. опомнете се, никой не дава пари даром - напротив, гледа как да те ограби.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да слезе горният, да си прибере вересиите! Как левчето ще стане едно евро, бе аланкоолу!? Левчето ще се обърне на половин евро, каквото си е и сега.
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 8А какво ще стане със спестяванията в Евро в бг банка ? Ще си останат същите само че с тях ще се купи два пъти по-малко защото еврото няма да е два лева. С други думи стойноста на еврото което имате в банката ще се намали на половина. Както и да го смятате така е.
7
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само олигархията, мафията и русофили не искат еврото. Защото не искат контрол, не искат още по широко обединение с ЕС, искат си *** в която са превърнали България. Относно евентуалното покачване на цените, то ще доведе до покачване на доходите, както става във всички страни приели еврото, ние все пак няма да сме първите които го приемат.
6
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен от МониТова което и аз се опитах да обясня, най вече на тези които държат спестявания в бг банки в евро.Ако за едно евро днес купувате 2 кг. домати след като лева стане евро, със същото евро ще купите 1 кг домати. Какъв е извода сами си направете сметка. Ако 1 евро в банката ви днес е близо два лева, утре падне ли лева, едно евро ще си остане само едно евро.
5
2
 
26
 
! Отговори
срам и позор преди 7 години
Румъния влезе заедно с нас в ЕС и там за това време два пъти се вдигна дохода на населението!а у нас само политици и бандити богатеят,ни я не сме и за членове и на арабската лига а ни набутаха в ЕС!!!
4
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гарантирам, че при въвеждането на еврото, всички цени в лв ще бъдат същите само че в евра - 100% инфлация. После да не кажете, че не съм предупредил
3
8
 
16
 
! Отговори
стига преди 7 години
При тези ниски доходи хората ще обеднеят още повече,само богаташите ще спечелят от Еврото .....
2
9
 
10
 
! Отговори
Мони от Тел Авив преди 7 години
С две думи не дръжте парите в Евро в бг банки. Скоро левчето ще се превърне в евро, а еврото ще си остане евро.Това се очакваше. До кога ? Въпрос на време.
1
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Членсевото ни в еврозоната ще дпведе до по-голяма анархия и обедняване на страната.