НАТО разработва сухопътни коридори за US войски, включително през България

"Дейли Телеграф": Те ще се придвижват по тях в случай на война
268
НАТО разработва сухопътни коридори за US войски, включително през България
Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО разработва многобройни "сухопътни коридори“, включително през България, по които американските войски и бронирани машини да се придвижат до фронтовата линия в случай на голяма европейска сухопътна война с Русия, пише вестник "Дейли Телеграф".

Американските войници ще пристигат на едно от петте пристанища и ще бъдат насочвани по предварително планирани логистични маршрути, за да се противопоставят на евентуална атака от страна на Москва, съобщиха официални лица, цитирани от британския всекидневник.

Това се случва на фона на предупрежденията на висшите ръководители на Алианса, че западните правителства трябва да се подготвят за конфликт с Русия през следващите две десетилетия.

Логистичните маршрути се превърнаха в ключов приоритет, след като на срещата на върха във Вилнюс, Литва, миналата година лидерите на НАТО се съгласиха да подготвят 300 000 войници, които да бъдат поддържани в състояние на висока готовност за защита на алианса.

Съществуващите планове предвиждат американските войски да пристигат на нидерландски пристанища, след което да се качат на влакове, които да ги транспортират през Германия и по-нататък до Полша.

В случай на руско нахлуване на територията на страна или страни от НАТО американските войски ще бъдат изпратени на пристанището в Ротердам, преди да бъдат транспортирани на изток.

Но зад кулисите се правят уговорки за разширяване на маршрутите и до други пристанища, за да се гарантира, че сухопътната комуникационна линия не може да бъде прекъсната от силите на Москва, посочва "Дейли Телеграф".

Генерал-лейтенант Александър Солфранк, началник на логистичното командване Jsec на НАТО ( Joint Support and Enabling Command/Съвместно командване за поддръжка и осигуряване), заяви пред "Дейли Телеграф": "Украйна страда много от руските атаки с ракети с голям обсег на действие срещу логистичните системи.“

Ако силите на НАТО, влизащи от Нидерландия, бъдат засегнати от руски бомбардировки или северноевропейските пристанища бъдат разрушени, алиансът ще премести вниманието си към пристанищата в Италия, Гърция и Турция.

От италианските пристанища американските войски биха могли да бъдат превозени по суша през Словения, Хърватия до Унгария, която има обща граница с Украйна.

Съществуват подобни планове за транспортиране на сили от турските и гръцките пристанища през България и Румъния, за да достигнат до източния фланг на алианса.

Изготвят се и планове за транспортиране на войските през пристанища на Балканите, както и през Норвегия, Швеция и Финландия.

През последните пет години Jsec извършва оценки, за да открие различни маршрути, които биха могли да се използват за транспортиране на войски за справяне с руско нахлуване.

Пристанищата в Северна Европа - в Нидерландия, Германия и балтийските държави - се считат за особено уязвими за руски ракетни атаки.

Генерал-лейтенант Солфранк заяви: "Всичко е създадено така, че да съществува необходимата устойчивост - здравина, резерви, и дори излишък.“

Но след предупрежденията, че НАТО разполага само с 5 % от необходимата противовъздушна отбрана, за да покрие източния си фланг, командващият Jsec е загрижен за възможностите на ПВО капацитета за защита на ключовите логистични центрове.

"Наблюдавайки и оценявайки руската война в Украйна, ние забелязахме, че Русия атакува логистичните бази на Украйна“, каза той.

"Това трябва да доведе до извода, че е ясно, че огромните логистични бази, както ги познаваме от Афганистан и Ирак, вече не са възможни, защото ще бъдат атакувани и унищожени много рано в една конфликтна ситуация.“

"Що се отнася до противовъздушната отбрана... Тя винаги е оскъдна. Не мога да си представя ситуация, в която да разполагате с достатъчно противовъздушна отбрана. Това е добър пример, който илюстрира военния принцип: "Ако искаш да си силен навсякъде, не си силен никъде.“/БТА, Пламен Йотински

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: войнаНАТОвойски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В момента ЕС е безлична, строго бюрократизирана машина, която произвежда униформено мислене. Машина, която е на директно управление от САЩ
148
8
 
8
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Не само,че не искам войски на НАТО,но и искам тези кирливи холандци и испанци,които са на наша територия да си вървят вкъщи. ИСКАМ САМО АМЕРИКАНСКА АРМИЯ В БЪЛГАРИЯ. Вече писва от това НАТО ,което побира държави ,които не са били приятелски една към друга и във всеки момент могат да се хванат за гушите. Освен това как Турция и Македония ( Сърбия) ще се противопоставят на терористичен Иран,щом са с Русия до пръсване по шевовете? В България само Американска ,а може и Германска армии...Ашкеназим.
147
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ нямат лостовете за влияние върху трансформацията на страни като Китай и Русия.
146
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само забравиха да споменат в каква посока ще се движат през България. Според мен се разработват коридорите за паническо бягство към Гърция. Защото американския контингент вече е над 20 000 човека, едва ли американците ще искат да вкарват повече. Най-вероятно правят маршрутите за изкарване на войниците, явно искат да избегнат афганския сценарий и многозначителното висене по гумите на самолета докато той излита.
145
2
 
27
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 месеца
Раздайте оръжие на българите и те първо през парламента ще минат ! Като свършат там идва реда на бизнеса ! След него са съдиите, медиите и т.н. по веригата от престъпници и фашисти. Това са нашите врагове. Пробвайте само и ще видите по кого ще е стрелбата
144
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз за американците няма да се бия! Бих гръмнал някой висшестоящ, ако ме мобилиьюзират против Русия!
143
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще ни вкарат във война тия не щастни демократчета проклети! Да гноете дано! Да живее България! Свободна, не под американско робство!
142
2
 
25
 
! Отговори
AAAAAAAAA преди 3 месеца
НАТО е умряла *** Стия, ще бъдат изпържени като останалите им фашисти укропите.
141
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Украинският фронт е загубен, сега искат да отворят български." - споко приятел. Първи са румънците, поляците и балтийските държави. До де се реши техния въпрос България е на заден план. Ако Русия победи всички гореизброени заедно, което не вярвам да се случи, ще има разпад и на НАТО и на ЕС. Ако не, голяма работа една държава по-малко дали Украйна изчезне, все тая. То украинците ги боли дедовия нас да ни е еня...
140
3
 
15
 
! Отговори
Нали това беше целта преди 3 месеца
Да унищожат и обезлюдят България, за да е удобен плацдарм. А останалите млади мъже да са прости и бедни, за да продадат живота си за жълти стотинки кристално ясно е кой започна и води поредната война в света, а простия бг народ, заради алчни политици е машата в ръцете им но. Точно в този живот се плаща всичко! И то болезнено и солено!
139
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Неслучайно именно от София НАТО цинично окуражи Киев да удря руски градове със западно оръжие.Нещо като "антре" към Трета световна война.Отдавна казвам, че съзнателно ни "подлагат" за мишена. И хич не е трудно с ***, които имаме на власт.
138
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинският фронт е загубен, сега искат да отворят български.
137
2
 
6
 
! Отговори
До анонимен келеш преди 3 месеца
Усещам как се се гърчиш от злоба зад клавиатурата.
136
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спиш ли стадо,теглиш ли кредити за апартаменти и нови телефони?! Пазаруваш ли храна на най скъпите цени в Европа ,стягаш ли багажа за фронта? Варят ни бавно като жабата в казана,но накрая хубаво ще ни изпържат ,струва ви се нещо далечна ,нереално нещо войната..но уви,заслужаваме си тъжния край и съдба,защото позволихме на шепа изверги това. А само от нас зависеше събдбата ни..но уви,уви,уви.
135
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Турция заряза западаща Европа и поиска да се присъедини към БРИКС
134
5
 
29
 
! Отговори
провинция БЪЛГАРИЯ преди 3 месеца
...само ВЪЗРАЖДАНЕ....нека изгоним западните безполови плъхове от нашето отечество!!!!
133
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Юная китаянка Сюй Мохань исполнила песню "Орлята учатся летать" на Красной площади.
132
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Наблюдавайки и оценявайки руската война в Украйна, ние забелязахме, че Русия атакува логистичните бази на Украйна" - няма такава държав Украйна. Има руски градове, временно окупирани от НАТО, и скоро ще бъдат освободени. Няма държава Украйна, и никога няма да има.
131
2
 
21
 
! Отговори
до Българин преди 3 месеца
Ей клоун, събирай си партакешите и бегом в чуждестранния легион на Зеленски.
130
0
 
6
 
! Отговори
до 128 преди 3 месеца
изпикай се, ще ти мине...