Русия обвини Украйна, че е открила втори фронт в Африка

Подкрепяла терористични групи в държави, приятелски на Москва
7 авг 2024 14:30, Елка Василева
318
Русия обвини Украйна, че е открила втори фронт в Африка
Снимка: архив, БГНЕС

Русия обвини Украйна, че открива "втори фронт" в Африка, като подкрепя "терористични групировки" - няколко дни след като руски наемници от "Вагнер" и малийската армия претърпяха тежки загуби от бунтовниците в Северно Мали, предаде Франс прес.

Още по темата
"Неспособен да победи Русия на бойното поле, престъпният режим на (украинския президент Володимир) Зеленски е решил да открие "втори фронт" в Африка и подкрепя терористични групи в приятелски на Москва държави на континента", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

Коментарите на говорителката идват повече от седмица след нападение в Мали, при което според бунтовниците са били убити десетки бойци на "Вагнер" и малийски войници.

Анализаторите са единодушни, че това е най-тежкото поражение, претърпяно от групировката "Вагнер" в Африка в една отделна битка, посочва АФП.

След тези безпрецедентни събития служителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов намекна, че Киев е предоставил информация на бунтовниците, за да може да извършат нападението си.

Тези изказвания предизвикаха гнева на малийските власти, които обвиниха Юсов, че е "признал участието на Украйна в едно страхливо, коварно и варварско нападение". Бамако обвини Киев в "подкрепа на международния тероризъм".

Впоследствие в неделя Мали обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна, последвана вчера от Нигер - другата държава, която се сближи с Русия след идването на власт на военни хунти, враждебни на западните държави.

Киев изрази съжаление за "прибързаното" решение на Бамако, като заяви, че "безусловно се придържа към нормите на международното право" и "категорично отхвърля обвиненията на преходното правителство на Мали".

През 2022 г. хунтата на Мали скъса с дългогодишния си съюз с Франция и нейните европейски партньори, като се обърна към Русия за военна и политическа подкрепа, отбелязва АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
6
 
6
 
! Отговори
Империя на злото преди 1 месец
Ха-ха-ха, кремълските иdioti ВИНАГИ обвиняват другите в това, което те самите правят.
221
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакайте сега, вие не разбирате ХУСИТЕ ще потопят американски самолетоносач, само почакайте
220
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като бъде пребит Иран ще го последва рашка , а тези в Африка без бой ще се изсулят от там .
219
5
 
5
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Едно не може да се отрече на руския тролей. Само под тази статия заработи 150 рубли от Митрофанова.
218
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 230 Файдата е да принудят фюрера Путин да си извади башибозука от Украйна за да защитава Курск, Орел, Тула и Масква. Руския фюрер най-сетне започна да разбира че или трябва да се изтегли навреме от Украйна или да завърши като Хитлер в бункера си.
217
3
 
8
 
! Отговори
лелел преди 1 месец
тия бушмени руски, кой където ги хване, все за смях ги прави.
216
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е то има ли някъде голтаците от пРосията да не ги лупат като маче у дирек? Е нали самая могучия, нали трета год превземат селца и паланки, как така урките отворили втори фронт па чак и в Африка? То бива крива ракета ама чак пък толкова. Явно путинарко като се изпусне в бункерчето и пак урките са виновни, нали така ***?
215
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изстрадалите от нацисткият режим на Путин расиани посрещат с цветя и хляб Освободителната Украинска Армия в Курска област!
214
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента Вова Пупкин плаче и нарежда по Първи канал на руската телевизия.
213
3
 
2
 
! Отговори
хе хе хе преди 1 месец
Едно не може да им се отрече на коментаторите-атлантици - стараят се здраво за 50-те лева. Но пък не искат да ходят да се бият за Зеле, нищо че там парите са много повече:)
212
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Голям майтап 227 Както вървят нещата като на майтап украински войник няма да се върне обратно в украйна. Засега остават по курските полета. Файда от цялата тая пушилка за Украйна няма да има, само негативи.
211
2
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Расия пак реве и се оплаква
210
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дон КикотДа, ама не. В Курск няма военни обекти, просто укрите се юрнаха да убиват собственото си цивилно население и бомбандират църквата, убиваха цивилно население, което няма оръжия и това за тях е "успех", през това време, оголиха други две области, където руснаците напредват, а сега и ядат шамарите в Курск. Четете "Русская весна"!
209
3
 
9
 
! Отговори
Голям майтап преди 1 месец
Гледайте оправданията и хленча на командира на Ахмат в нета. Било невъзможно да спрат украинците и затова бягали като пилци по полето.
208
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я как хубавко горят села в Курска област, браво. Руските самолети сами си ги бомбят, за радост и разтуха на населението.
207
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Расианската армия и ррасийските фашисри, убиват предимно собствения си народ, под натиска на нацистката, кървава хунта на Антихриста Путин, като капак Путин превърна Расиа в концлагер, затваряйки границите. Има много расиани, насилствено пратени да воюват срещу украинците, сред тях има дори хора, чиито роднини са убити от расийските нацисти и ахматбатальоните, но ги ловят като животни и ги пращат да воюват, затова населението бяга или им чупи и пали бусовете, колите от отчаяние
206
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кокаиновата Маша пак не е досмъркала
205
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
месеца още не почнал а поне стотина украинеца се опитаха да избягат от конс-лагера украйна
204
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Урките ядът яко бой в курска област само за 24 часа над 300 урки станаха на тор
203
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 2222Украинската армия и укронацистите, убиват предимно собствения си народ, под натиска на нацистката, кървава Киевска хунта и Зеленски, като капак Зеленски превърна Украйна в концлагер, затваряйки границите. Има много украинци, насилствено пратени да воюват срещу руснаците, сред тях има дори хора, чиито роднини са убити от укро-нацистите и укро армията, но ги ловят като животни и ги пращат да воюват, затова населението бяга или им чупи и пали бусовете, колите от отчаяние