Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна

Една трета от работещите получават доходи под 1000 лева
10 сеп 2024 07:00, Петър Бойчев
671
Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна
Снимка БГНЕС

България се нарежда сред страните с най-скъпи хранителни продукти в Европа, въпреки че заплатите на работещите остават ниски, алармира президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров в интервю за bTV.

"Настояваме за минимум 10% увеличение на доходите на българите. Отдавна е известно, че имаме най-ниската минимална работна заплата в Европейския съюз, независимо дали я изчисляваме в евро или в лева", подчерта синдикалният лидер.

Димитров изтъкна парадокса, че България е сред най-скъпите държави по отношение на хранителните стоки. "Абсурдно е да твърдим, че в страни като Франция, Германия и Великобритания получават повече, защото им е по-скъпо – храната им не е по-скъпа. Това е факт", заяви той.

Според данните, представени от президента на КНСБ, средните доходи в страната бележат ръст от над 17% през второто тримесечие на 2024 година спрямо същия период на 2023 година. Въпреки това, една трета от работещите българи все още получават заплата до 1000 лева, което Димитров определи като "скандално", особено при минимална работна заплата от 933 лева.

Синдикалистът акцентира върху необходимостта от преосмисляне на приоритетите в държавната политика. "Всички твърдят, че образованието е приоритет. Сега заради войната и армията стана приоритет. Разбира се – това също е важно. Но как да реагира един преподавател, когато в момента началната заплата на учител е малко под 2000 лева, но сега изглежда малка на фона на 2300 лева за войник, което е заложено от 1 януари", коментира Димитров.

Той подчерта, че пазарът на труда ясно показва недостатъчното увеличение на учителските заплати, тъй като се наблюдава недостиг на кадри в образователната сфера.

Според данни от бизнеса, цитирани от Димитров, около 250 хиляди работни места остават незаети в България. "За съжаление са по-ниско квалифицирани и с по-малки доходи. Проблемът е там, където нормата на печалба на добавена стойност е изключително ниска. В някои сектори като хотелиерството, строителството, търговията – там сме направили каквото е нужно. Бизнесът може да внася работници", заключи президентът на КНСБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още по темата: хранаЕСскъпабедна
Още от САЩ
Преди ключовия дебат Тръмп-Харис: Разликата е под един процент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
535
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българите искаха капитализъм,а сега не го харесват.90% са мързеливи червени мрънкачи.Все някой им виновен,все космоса им пречи....
534
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това са пълни измислици
533
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Откровена лъжа.А плебса само чака някой да каже някаква подобна измислица и започва да роптае и мърмори.Само човек който не пътува в чужбина може да твърди такива диво.тии.
532
2
 
3
 
! Отговори
Ужас преди 1 седмица
Най-глупавите също така
531
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Xaпят ами, ти кво мислиш!
530
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Държавата да вземе да се вземе в ръце и да регулира тоя пазар на храните.Много начини има как да се регулират цените, ама никой не му се занимава-всеки иска само да ***. То и за това искаме да вдигаме заплатите-за да може още да поскъпне храната и пак ще се на същото място, но някои хора още по-богати.
529
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не мога да повярвам нали ПП тата оправиха всичко !
528
4
 
9
 
! Отговори
От 505 преди 1 седмица
Ето затова сме най-зле в ЕС, щом имаме такива "умни" работодатели, които даже не вдяват за какво им се говори и продължават с общите приказки встрани от темата.
527
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До гуша ми дойде с достойнство да се перчи лицемерът,богатият от бедни да краде, *** с почтени да се мерят, да е в бардак девическата чест и ученият, унизен, да проси, и ситият под маска на злочест, и много често болен здрав да носи, и доблестният в хорските крака, и правият да си криви душата, и словото с намордник все така, и правдата слугиня на лъжата.
526
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
е та ние това си го знаем. Политиците ни са долни.... гледат само за себе си. ЗАкакво са пак избори, като положението няма да се промени. копаем яко надолу. Но "важното" е че има промяна. Лоша, ама промяна...
525
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За да се повиши покупателната спобност на българина предлагам това което се печели ( краде) от дезинфекции и темподобни от турската граница да се раздава на народа и това е.
524
3
 
27
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 седмица
Най-бедни, с най-скъпа храна и най-важното: най-отровна и долнокачествена....каквото е за *** като плод и зеленчук на Запад го пробутват тук и то на цена първо / екстра качество....за меса, сирене и колбаси да не говорим...по-добре не купувайте за да не ставате абонати на аптеки и онкологии....пълни с канцерогени, соя, бои, палмови масла, нишестета и какво ли още не. Хората са масово болни, с тумори, с диабет, хипертонии....страшен АД...пъкала.
523
8
 
11
 
! Отговори
Майната Ви преди 1 седмица
Поредната безсмислена статия! Вчера писахте, че заплатите скоро ще станат като в Италия до края на годината. Тук е пълно с измислени герои които получават по 30 К въпреки, че не знаят какво точно е това К! Километрични опашки по границите при всеки празник. НЯМА нито един умрял от глад! Във фейса пълно със снимки на софри, със скъпи коли и на скъпи курорти! Каква бедност? Какви 5 лева!
522
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 519, няма такова нещо като "нормална заплата". Проблемът с подобни "размисли" е, че дори не знаете какво точно искате. Какво значи да стига? Една заплата НИКОГА не стига. Моята е 12К на месец. Дали ми стига? Ами не! Защото с всяко увеличение си повишавам изискванията и съответно купува по-скъпи неща. Ако някой работи за минималка... то проблемът си е в него. Никой нищо не ви дължи! Ама наистина никой! Заплатата като не можете да си я изкарате толкова колкото да ви стига..виновни сте
521
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България е страна на беззаконие или по-точно на неспазване на законите от държавните институции!
520
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 505, неадекватно е твоето писане. Един служител може да изкарва много. Въпрос на знаене и можене е. Един служител може да се развива и да усвоява нови умения. Работодателят ти има очаквания да свършиш задачата си. Ако го направиш бързи и по-качествено е логично да получиш повишение! Сега дали ти стана адекватно? Истински нямаш представа как се управляват хора и бизнеси. Почвай да мислиш, че сте жалки с липсата на логика в главите ви.
519
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така се полага в колониите.
518
4
 
3
 
! Отговори
До 513/514 преди 1 седмица
От 505. Коментарът ти е напълно неадекватен за написаното от мен, което се опитваш да критикуваш. Пак повтарям,, работника изкарва толкова, колкото работодателя му осигури условия да изкарва. Какво и как работи работника го определя работодателя, а не работника. Ти да не си някой дебеловрат работодател, който не знае да управлява и очаква работника да решава вместо него, което няма как да стане
517
1
 
2
 
! Отговори
САС преди 1 седмица
До ШахКои сте вие! и защо да го заслужавате!... сигурно го заслужавате, защото вярвате, че така трябва да е!?!както дебелопутатите в парламент и тем подобните им еничари, ВЕРВАТ че са бого помазани и могата да съдират по 3 ризи от суверена!?
516
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е и?Който му е цел ефтина храна, прав му път! Който е беден, да произвежда храна и да забогатява.На останалите нищоправци да се радвват, че и толкоз храна могат да си позволят. Все още гладен работещ няма, но и това не е гарантирано занапред.

Спонсорирани публикации